Aleksa Lundberg intervjuar Ulrika Westerlund på plats i Almedalen.

Ingen slump att nazister attackerar RFSL i Almedalen

2018-07-03 | FemPers padlock

INRIKES

Efter polisens beslut att utvidga tillståndet som redan givits nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att manifestera på allmän plats under politikerveckan ställer RFSL ungdom in sina aktiviteter med omedelbar verkan. Ett begripligt beslut, anser Ulrika Westerlund, tidigare ordförande för RFSL.

Almedalsveckans arrangörer hyr inte ut mark till NMR i år, till skillnad från 2017. Men av polisen hade nazistorganisationen getts tillstånd att hålla torgmöten torsdag-fredag. Det utvidgade tillståndet gäller en ansökan att samlas på ett torg dagtid tisdag-fredag i direkt anslutning till RFSL:s lokaler där ett seminarieprogram genomförs under onsdagen.

– Polisens beslut är en katastrof för vårt demokratiska samhälle. Både som privatpersoner och som rörelse är vi direkt hotade av nazistiska och rasistiska krafter. Att de ges polisskydd för att stå utanför vår dörr och hota oss, är på en helt ny nivå än vad vi sett tidigare, säger Sandra Ehne, förbundsordförande, i ett pressmeddelande från RFSL.

RFSL ungdoms närvaro ställs in helt.

– Vi visste att NMR skulle vara på plats under veckan, och var redo för det, men kan inte kompromissa så här mycket med vår säkerhet. Som unga och normbrytande kan vi inte acceptera att polisen prioriterar nazisters närvaro över vår, säger Frank Berglund, förbundsordförande.

Ulrika Westerlund, redaktör på Feministiskt perspektiv och tidigare RFSL-ordförande, förstår att ansvariga i förbundet tagit det beslutet, inte minst eftersom det handlar om unga personer med uppenbart normbrytande utseende.

– Det här är ju inget taktiserande eller försök att få uppmärksamhet från RFSL ungdoms sida, utan ett rent säkerhetstänk, säger hon till Aleksa Lundberg i Feministiskt perspektivs livesändning från Almedalen på måndagen.

Platsen som NMR har valt ut heter Södertorg och ligger alldeles i utkanten av Visbys innerstad.

– Vill man ha en plats för sitt bokbord och nå så många som möjligt med sin information är det ett jättedåligt ställe att stå på för det är nästan inga som går förbi där. Däremot är det väldigt känt at RFSL med flera brukar hyra in sig i den här lokalen som heter Lila Shala.

Lila Shala är en Yogastudio och en plattform för feministisk, antirasistisk och hbtq-vänlig kamp och personen som driver den erbjuder billigare plats för att det ska vara möjligt för aktivister och organisationer som inte har så mycket pengar att vara på plats i Almedalen, förklarar Westerlund:

– Det har hela tiden varit det här fokuset. Det är väldigt känt och tydligt, det syns i gamla program för Almedalen, om man söker i programdatabase hittar man jättesnabbt Lila Shala, alla RFSL:s programpunkter och feministiska och antirasistiska programpunkter. Jag tror inte precis att det är en slump att de vill stå just där. Men jag tror inte att polisen hade koll på det när de beviljade det här tillståndet. De verkar bara tänka att det här är en avgränsad plats som är lätt för dem att bevaka, utan att förstå att det finns en kontext.

Samtidigt är det som nu sker inte en isolerad händelse. Westerlund erinrar om när samma gruppering för inte länge sedan ville demonstrera utanför en synagoga i samband med en högtid. Inte heller det en slump:

– Även om det inte skriks just vid det tillfället är det ett uppenbart hot när personerna närvarar, kanske filmar. Det utgör underförstådda hot som kanske sätts i verket vid senare tillfälle.

Under 2017 anmäldes 50 incidenter där nazister och rasister på något sätt attackerade hbtq-sammankomster runt om i landet. När Ulrika Westerlund var ordförande för Stockholm pride 2005-2006 hade en sådan attack 2004 skadat en person svårt, vilket påverkade polisens arbete.

– Efter det var polisen mer på tårna, de närmsta åren precis då jag var ordförande. Ett år ville högerextrem organisation ha en manifestation i anslutning till prideparaden. Då placerades de vid Odenplan, långt från där prideparaden går, just för att inte inskränka deras mötesfrihet. Om man tycker det är väldigt viktigt att nazister får ge uttryck för sina åsikter, så kan de få göra det någon annanstans.

Men Ulrika Westerlund är inte främmande för att förbud nazistisk organisering.

– Det tycker jag att man skulle kunna göra. Det finns utrymme för det. Jag tycker att diskussionen om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är förenklad, att man alltför ofta fastnar i att allt ska få höras, men det är ju inte så. Det finns olika lagar som inskränker yttrandefriheten, och FN-konventioner som man kan diskutera varför Sverige inte vill fullfölja det som står där, eftersom det inte är tillräckligt med de åtgärder som man har gjort.

RFSL har överklagat polisens beslut till förvaltningsrätten, och bett om snabb handläggning. Till skillnad från RFSL ungdom väljer RFSL aktivt att inte ställa in sitt program:

– Vi uppmuntrar alla att komma på våra programpunkter och tillsammans med oss visa att vi är fler som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Sandra Ehne.


Följ Feministiskt perspetivs livesändningar med Aleksa Lundberg från Almedalen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: