Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Plasten tar över i havet

2018-06-19 | Linnéa Engström padlock

EU-KRÖNIKAN/OPINION

Det finns många möjliga åtgärder att ta till för att minska användningen av plast, både för lagstiftare och för allmänheten, skriver Linnéa Engström (MP). Hon uppmanar oss att skippa locket, sugröret och engångsbesticken: ”Vi har allt att vinna på att dissa plasten!”

Linnéa Engström är EU-parlamentariker Miljöpartiet och återkommande EU-krönikör i Feministiskt perspektiv.

Plast i haven och vår enorma konsumtion av just engångsartiklar i plast står högt på dagordningen i Bryssel. EU-kommissionen har släppt sin nya plaststrategi, en av de få miljölagstiftningar som presenterats denna mandatperiod. Vi i EU-parlamentet arbetar nu febrilt med de olika lagförslagen.

På det hela taget är detta glädjande och välbehövligt. Plast är i sig ett både slitstarkt, billigt och därmed bra material som kan hjälpa oss att minska matsvinnet och hålla saker hygieniska. Men vi måste snarast skära ner på vår konsumtion av engångsartiklar som fullkomligt exploderat de senaste åren.

Take away-muggar, engångsbestick och sugrör, allt detta använder vi en gång och ”slänger bort” det sedan. Problemet är att återvinningen av plast fortfarande är dyrare än att producera ny plast, och väldigt mycket hamnar i våra hav. Ungefär ett lastbilsflak med plast i minuten tippas ner i våra vattendrag och detta kombinerat med överfisket innebär att vi inom ett par decennier kan ha mer plast än fisk i våra hav. En alarmerande framtidsbild som borde få alla att agera.

Något som också seglat upp är den minskande fertiliteten hos män och den möjliga kopplingen till mjukgörare i plast. Även om det är mycket svårt att säga att det är just plast som orsakar lägre fertilitet så är det en varningsklocka. En sak är säker, plast bryts aldrig ner. I vatten finfördelas plasten till små mikroskopiska plastkorn som tränger in i hela näringskedjan. Även kläder och smink innehåller plast som inte filtreras bort i våra reningsverk.

Plastfrågan blir stor eftersom den är vardagsnära och det faktiskt går att göra något åt snarast. Tänk på det nästa gång du hastar iväg med en take away-kaffemugg. Sätt dig ner i stället och ta en stunds välbehövlig vila med en porslinskopp. Skippa sugröret och engångsbesticken, det är ett enormt resursslöseri.

Vi måste ställa krav på de stora kedjorna att de fasar ut plasttillbehören i sitt sortiment. Att sätta ett verkligt pris på plasten genom en plastskatt skulle kunna vara en väg framåt. ”Plastpåse-lagstiftningen” inom EU är en stor succé, bara i Sverige har användningen minskat radikalt när ett pris sattes på plastpåsar i detaljhandeln. Det här systemet kan kopieras till engångsartiklar i plast.

En annan väg framåt är att göra plastsaker mer hållbara samt lättare att återvinna. BPA och andra farliga kemikalier i plast måste fasas ut. Vi har allt att vinna på att dissa plasten! Börja du också redan i dag. Under hashtag #stopsucking kan du dissa sugröret och lägga upp en bild när du gör det. Ett bra första steg.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: