66,4 procent röstade för aborträtten: ”Jag är så lättad”

2018-05-26 | Ulrika Westerlund padlock

UTRIKES

Stödet för att avskaffa det åttonde tillägget i den irländska konstitutionen landade på 66,4 procent, vilket är något lägre än de preliminära siffrorna, men ett starkare resultat än vad ja-sidan vågat hoppas på. Ett resultat som väcker hopp för framtiden.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-05-26 | Jordskredsseger för jasidan väntas på Irland

2018-05-25 | Nervös valdag på Irland

2018-05-22 | Kampanjer in i det sista inför folkomröstningen på Irland

2018-05-15 | Så skrevs abortförbudet in i Irlands grundlag

2018-05-05 | Irlands aborträttsrörelse kan bli historisk inom kort

Stämningen var hög på Intercontinental hotel i Dublin där Together for yes höll sin valvaka. Mångdubbelt fler än arrangörerna räknat med dök upp och runt klockan 14 var lokalen överfull.

Aktivister för de olika kampanjerna höll tal, tillsammans med politiker som engagerat sig i frågan. På storbildskärm följdes den officiella rösträkningen, och varje valdistrikts resultat resulterade i jubel. Allra högst var jublet då det runt 16-tiden stod klart att också det enda distriktet som röstade nej 2015 i omröstningen om jämlik äktenskapslagstiftning (Roscommon-Galway), nu hade röstat ja.
– Jag är så lättad, full av hopp! Jag har jobbat i tre år med detta! Och min mamma röstade emot 1983. Nu är vi här tillsammans, säger Michali Hyams, som firar med mamma Ann Hyams.


1983 betydde nej att vara för aborträtten, knappen till vänster är från kampanjen mot det åttonde tillägget.Donegal var det enda distriktet som röstade nej, med 48,13 procent för ja. Detta drog ner den slutgiltiga ja-procentandelen till 66,4 procent. Detta är dock ett betydligt starkare stöd än vad de flesta på ja-sidan vågade hoppas på


Nu kommer regeringen att påbörja arbetet för att rösta igenom ett lagförslag som innebär fri abort till och med tolfte graviditetsveckan och vid speciella omständigheter till och med sjätte graviditetsmånaden.

Irlands premiärminister Leo Varadkar har kommenterat valresultatet och säger att förhoppningen är att ha den nya lagen på plats innan årets slut. Han kallar det kulmen på en revolution som pågått i det tysta under 10-20 år och säger att valkampanjen i stort sett varit respektfull:

– Vi röstade för att se verkligheten i ögat och vi gjorde det utan att blinka. Vi väljer att ge stöd där det en gång fanns en kall skuldra och vård där vi en gång vände bort blicken.

En av de som drabbats av abortförbudet på Irland är Savita Halappanavar, som dog i sviterna av ett missfall på grund av att läkarna vägrat genomföra en abort. Savita Halappanavaras pappa Andanappa Yalagi säger i en intervju med Irish times att han och frun Akhmedevi är mycket, mycket glada över resultatet av folkomröstningen. Han säger också att han önskar att den kommande lagstiftningen, med anledning av folkomröstningsresultatet, ska uppkallas efter dottern: ”Savitas lag”.


Fr v: Malin Österberg, Amnesty, Katherine Zappone, barn- och familjeminister, Philippa Ryder och Kristina Ljungros, samhällsdebattör och tidigare ordförande för RFSU.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: