Valräkning påbörjades på lördagsmorgonen.

Jordskredsseger för jasidan väntas på Irland

2018-05-26 | Ulrika Westerlund padlock

UTRIKES

Officiellt resultat i den irländska folkomröstningen väntas på lördag eftermiddag men redan nu pekar allt på att jasidan vunnit en jordskredsseger. Det innebär att det åttonde tillägget i landets grundlag, som likställer fostrets rättigheter med den gravida kvinnans, tas bort och därmed möjliggörs lagstiftning om aborträtt.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-05-26 | 66,4 procent röstade för aborträtten: ”Jag är så lättad”

2018-05-25 | Nervös valdag på Irland

2018-05-22 | Kampanjer in i det sista inför folkomröstningen på Irland

2018-05-15 | Så skrevs abortförbudet in i Irlands grundlag

2018-05-05 | Irlands aborträttsrörelse kan bli historisk inom kort

Igår kväll strax efter klockan 22.00 lokal tid kom den första vallokalsundersökningen från the Irish Times: 68 procent hade röstat för att stryka det åttonde tillägget till konstitutionen och därmed möjliggöra laglig abort i Irland. En dryg timme sedan hade RTÉ ett liknande resultat med drygt 69 procent för. Få politiska bedömare hade trott att det skulle bli ett så tydligt resultat. Jasidan dominerade till exempel i alla åldersgrupper, utom över 65, och även där fanns ett stöd på 40 procent, enligt the Irish Times. Skillnaden mellan stad och landsbygd var heller inte så stor som förutspåtts.


Både nejsida och jasida fanns på plats under valräkningen i Dublin. Foto: Ulrika Westerlund.


På lördagsmorgonen inleddes rösträknandet klockan 09.00 lokal tid, och det var inför ett massivt medieuppbåd och med stor närvaro av båda sidornas aktivister, som den första preliminära snabbrösträkningen genomfördes. Bland rösträknarna fanns båda sidors aktivister representerade, och kampanjmaterial förekom överallt inne i lokalen.

Enligt irländsk modell genomförs först en ”tally”, ett slags snabbräkning där en person markerar med streck på papper i kolumner för ja, respektive nej. Resultatet registreras sedan digitalt. Efter detta genomförs den verkliga räkningen. Resultatet från denna väntas efter lunch under lördagen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: