Irländska och svenska aborträttsaktivister i Dublin på dagen för den historiska folkomröstningen.

Nervös valdag på Irland

2018-05-25 | Ulrika Westerlund padlock

UTRIKES

Båda sidorna fortsätter kampanjandet in i det sista i dagens irländska folkomröstning om att behålla eller ta bort totalförbudet mot abort.
– Vi är så trötta på att bli behandlade nedlåtande av män och aktivister på nejsidan, säger Jenny Ryder som kampanjar för ett ja till att ta bort abortförbudet i grundlagen.

UPPDATERING: Enligt the Irish Times vallokalsundersökning vinner jasidan med 68 procent mot nejsidans 32 procent vilket, om det stämmer, skulle göra det möjligt att lagstifta för aborträtt.

FAKTA/Folkomröstning om det åttonde tillägget i den irländska grundlagen.

Vallokalerna öppnade klockan 07.00 på fredagsmorgonen och håller öppet till 22.00 lokal tid. Redan vid midnatt natten mot lördag kommer tv-bolaget RTÉ presentera vallokalsundersökningar som brukar ge en bra indikation över hur resultatet kommer att se ut. Den officiella rösträkningen inleds 9.00 på lördagen och resultatet tros vara klart på lördag eftermiddag. Liksom i folkomröstningen om jämlik äktenskapslag för tre år sedan kommer resultatet att kungöras från Dublin Castle. UPPDATERING: På fredagkvällen presenterade the Irish Times sin vallokalsundersökning vilken pekar på en stor seger för jasidan, med omkring 68 procent för att ta bort det åttonde tillägget (och därmed möjliggöra att lagstifta om aborträtt) och 32 procent för nejsidan.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-05-26 | 66,4 procent röstade för aborträtten: ”Jag är så lättad”

2018-05-26 | Jordskredsseger för jasidan väntas på Irland

2018-05-25 | Nervös valdag på Irland

2018-05-15 | Så skrevs abortförbudet in i Irlands grundlag

2018-05-04 | Irlands aborträttsrörelse kan bli historisk inom kort

2017-10-03 | Irland: Tiotusentals manifesterade för rätt till abort

2016-09-27 | Irland: Tiotusentals krävde folkomröstning om abort

2015-05-15 | Ingen ny folkomröstning om abort på Irland

2014-12-19 | Hjärndöd gravid kvinna hålls vid liv på Irland

2014-09-26 | Irland: ”Nästa steg måste bli att ändra grundlagen”

2014-08-29 | Demonstranter kräver ny abortlag på Irland

2014-08-22 | Irland: Efter ny aborttragedi ställs krav om lagändring

2014-08-17 | Irland: Hon ville ha abort – tvingades till kejsarsnitt

2012-11-16 | Dödsfall på Irland avslöjar fegheten i abortfrågan

Dublin är fullt av affischer från de båda sidornas olika grupper, och det kommer också rapporter om att affischer sitter för nära vallokalerna. Det är förbjudet att ha dem närmare än 50 meter. På jasidan finns en medvetenhet om att varje felsteg kan leda till att resultatet ifrågasätts, om jasidan vinner, vilket opinionsundersökningarna har tytt på.

Feministiskt perspektiv är på plats och träffar kampanjaktivisterna Philippa Ryder och Jenny Ryder, som varit ute och delat flygblad och knackat dörr i många månader - och också fortsätter denna sista dag.

– Om det här inte går igenom så kommer det bli feministiskt krig nästa vecka, det här har inte varit en rättvis fajt, säger Philippa Ryder.

– Folk är arga för att vi redan har väntat 35 år på detta. Många män som har makt har dålig kvinnosyn, och har svårt att släppa fram kvinnor.

– Nästa onsdag är det en feministisk demonstration utanför parlamentet inplanerad, det förhoppningsvis första steget vidare efter detta. Demon handlar om att tvinga fram lagstiftningen så snabbt som möjligt. Feminister har helt enkelt fått nog, och vill ha ett stopp så snart som möjligt.

– Premiärministern har också uttalat att jasidan inte borde fira så mycket om den vinner, att detta skulle vara opassande. Detta har också väckt ilska bland feminister - en man ska inte tala om för oss hur vi ska fira.

– Det här handlar om kroppslig integritet och självbestämmande, vilket mycket nära mig som transkvinna. Det handlar ju också om frihet och tillgång till sjukvård, och så vidare, säger Philippa Ryder.

– Jag känner många personer som har varit berörda själva av detta, säger dottern Jenny Ryder. Det ligger nära mig. Detta märks. Den glada fasaden som många aktivister har haft under kampanjen kommer att försvinna, vi är så trötta på att bli behandlade nedlåtande av män och aktivister på nejsidan.

Hur utgången kommer att bli vågar aktivisterna knappt spekulera i, men det finns tecken som tyder på en hög andel röstande, vilket tolkas positivt för jasidan. De hoppas på minst lika hög närvaro som under omröstningen för jämlik äktenskapslagstiftning 2015. Då var det drygt 60 procent av de röstberättigade.

I Dublin är också svenska aktivister på plats. Bland andra Katarina Bergehed, från svenska Amnesty.

– Det här är en otroligt viktig händelse också globalt. Det kommer påverka andra länder, inte minst inom den katolska världen. Att vara här är också ett sätt att visa solidaritet med aktivisterna här.


Affisch på tandläkaren Savita Halappanavar som dog 2012 i blodförgiftning efter att ha nekats abort då hon börjat få missfall. Hennes familj har uppmanat väljarna att rösta för att ta bort det åttonde tillägget som anses ha lett till hennes död.


Together for yes består av en stor koalition av organisationer.Nejsidan manifesterade också på fredagen.
Philippa Ryder, Catalyst McIlroy och Jenny Ryder har kampanjat för aborträtt på Irland. Foto: Ulrika Westerlund.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: