Katarina Wennstam, Elin Sundin, Cleo Missaoui, Olga Persson, Ida Östensson, Morgan Johansson, Elsa Levinsson och Isabell Stolt.

”Vi har alla vetat att vi haft rätt – nu står det också i lagen”

2018-05-23 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Sexualbrottslagstiftningen ändras i enlighet med den proposition som regeringen tidigare lagt fram och som föregåtts av en lång kamp, omfattande utredning och breda överläggningar. Beslutet var väntat och efterlängtat, inte minst bland alla aktivister som gett röst åt behovet av ökad rättssäkerhet vid sexualbrott.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-05-23 | ”Skärpt rättstillämpning viktigare än ny samtyckeslag”

2018-01-26 | Lagrådet kritiserar regeringens förslag till sexualbrottslag

2017-02-28 | Stark kritik mot att slopa våldtäktsbegreppet

2016-12-13 | Årtiondens arbete ger frukt: ”Det här är ett jättestort steg!”

2016-11-29 | Risk att sexuellt övergrepp ses som mindre grovt än våldtäkt

2016-11-28 | Aldrig mera våldtäkt?

2016-10-06 | Sex som inte bygger på frivilligt deltagande blir straffbart

2016-09-28 | ”Nu ser vi till att en samtyckeslag blir verklighet”

2014-01-31 | Röster för och emot samtyckeslagstiftning

2014-01-18 | Gudrun Schyman: ”Ett genombrott för feminismen”

2013-11-20 | Samtyckeslagstiftning kan bli valfråga”

2010-11-05 | Sex utan tillåtelse kan bli straffbart

2013-10-25 | Dags för rättsväsendet att kliva ur grottan och FATTA!

2013-10-11 | ”Enskilda våldtäkter del av något större”

2013-10-08 | Stark uppslutning kring krav på seriösa insatser mot våldtäkt

2013-10-07 | Kampanjen FATTA: Ett möte politikerna inte kan ställa in!

2013-10-14 | Tenstafallet bra utgångspunkt för framtida diskussion

Den nya sexualbrottslagstiftningen antogs med acklamation av riksdagen. Birgitta Ohlsson (L) skriver om beslutet på sin Facebook-sida:

”Mäktigt att denna eftermiddag i riksdagen få rösta för en ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet. Lika mäktigt var det att året 2014 tala på Medborgarplatsen och stå i januarikyla tillsammans med tusentals feminister när Ida Östensson Cissi Wallin Blomberg @madeleineleijonhufvud Katarina Wennstam samlade oss...”

”Äntligen!”, skriver Annika Hirvonen Falk, Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talestperson, som deltog i riksdagsdebatten om lagförslaget och beskrev hur kriminaliseringen av våldtäkt skett successivt genom åren.

”Det gäller att aldrig ge sig”, konstaterar Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor.

Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet, pekar också på den långa kampen genom att lyfta sin partikollegas initiativ i frågan:

”År 2006 la riksdagsledamoten Lena Olsson den första motionen om samtyckesreglering från Vänsterpartiet. Nu klubbas lagen äntligen igenom!”

Luis Lineo, Feministiskt initiativs säkerhetspolitiska talesperson, välkomnar beslutet i ett uttalande på partiets hemsida:

”Nu behöver vi satsa resurser på utbilda och upplysa i vad samtycke, ömsesidighet och bra känsla innebär i praktiken. Därför föreslår vi i vår budget 20 miljoner kronor över fyra år för en informationskampanj riktad till allmänheten om den nya samtyckeslagen. Feministiskt initiativ avsätter i också 20 miljoner per år till Åklagarmyndigheten och 20 miljoner till Domstolsverket, för att kvalitetsutveckla och effektivisera rättsprocessen i sexualbrottmål.”

Lagen träder i kraft den 1 juli och innebär att en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet börja gälla. En gärningsman ska kunna dömas för till exempel våldtäkt även om hen inte använt sig av våld eller hot:

”Gränsen för straffbar gärning ska gå vid om deltagandet i en sexuell aktivitet är frivilligt eller inte. Det ska inte längre krävas att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, för att kunna dömas för till exempel våldtäkt.”

Ett särskilt oaktsamhetsansvar för vissa allvarliga sexualbrott införs och minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år.

Regeringen uppmanas också, i två så kallad tillkännagivanden som antogs av riksdagen, att höja minimistraffet för våldtäkt av så kallad normalgrad och för köp av sexuell handling av barn, samt att höja maximistraffet för köp av sexuell handling av barn.

Svensk socialpolitisk förening hedrade på onsdagen Ida Östensson, en av initiativtagarna till Fatta-kampanjen och grundare av Make equal, med en utmärkelse och uppmärksammar riksdagsbeslutet i en statusuppdatering:

”Ett stort grattis till Ida Östensson från Make Equal, som i dag mottog Svensk socialpolitisk förenings hederspris för sitt outtröttliga arbete för jämställdhet. Det känns lite extra lämpligt att priset delas ut samma dag som samtyckeslagen, som Ida och FATTA kämpat för, klubbas i riksdagen.”

Själv tackar Östensson, i ett inlägg på sin Facebooksida, alla som bidragit till att samtyckeslagen blivit verklighet och betonar vikten av att sprida kunskap om vad samtycke innebär.

”För att detta ska skapa den förändring vi vill se som ju såklart är färre våldtäkter behöver många fler saker ske”, skriver hon och räknar upp tre av sakerna hon främst vill se just nu:

  1. Nationell utbildning av rättsväsendet – ett upprop för det pågår redan.

  2. Ett stort samtyckeslyft i hela samhället där miljardbelopp avsätts så att skolan får en samtyckesundervisning värd namnet, #metoo-uppropens krav för arbetsmarknadenkan genomföras och informationskampanjer kan genomföras så att kunskapen om vad samtycke innebär inte kan undgå någon.

  3. Ett uppvaknande bland män där de bjuder in till #killmiddag och pratar om #alltviintepratarom – två av de senaste initiativen som tagits inom ramen för Make equals arbete.

Ida Östensson skriver också om upprättelse, för alla som utsatts för övergrepp och skuldbelastas av rättsväsendet:

”Vi har alla vetat att vi haft rätt. Nu kommer även lagboken säga det. Det är en jävla seger. I dag är min dag, din dag och alla som blivit utsatt för eller har vänner, syskon, döttrar eller mammor som blivit utsatta. Det är en folkfest och våldtäktsmännen är inte bjudna. Det är en tid för självreflektion. En tid för män att läsa på, att prata sex med sina vänner och börja göra det vi kvinnor fått göra hela våra liv – fundera en gång till inför varendaste liten handling.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: