Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

EU satsar på unga i Mauretanien

2018-05-21 | Linnéa Engström padlock

EU-KRÖNIKAN/OPINION

”Klimat, vatten och säkerhet går hand i hand och det är ingen slump att Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikesfrågor, har bjudit in till ett topp-nivåmöte i juni kring frågan om klimat och säkerhet”, skriver Linnéa Engström (MP) i en krönika om framsteg.

Linnéa Engström är EU-parlamentariker Miljöpartiet och återkommande EU-krönikör i Feministiskt perspektiv.

Dramatiska rubriker ger många klick på nyhetssidorna och förstärker bilden av omvärlden som hotfull, ”vi är på väg mot undergången”. En ”bra” nyhet är en klickbar hemsk nyhet. Hur många positiva nyheter läser du om alla framsteg som görs för kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter eller en grön omställning? Sanningen är att goda resultat och framsteg inte har något nyhetsvärde enligt vår bisarra rapportering.

Hans Rosling (och hans barn )skriver om den här förvridna världsbilden i boken Factfulness. Boken ger svar på många missförstånd som de facto undergräver demokratin och politiska projekt. För hur ska medborgare kunna värdera den förda politiken om utvecklingen aldrig antas gå framåt?

Det är viktigt att i all negativ rapportering veta att världen faktiskt går framåt. Vi kan lösa problemen och vi gör det dagligen. EU gör en mängd bra saker som lyfter människor ur fattigdom, ger dem utbildning och hopp, ökar jämställdheten och kvinnors ekonomiska självständighet och ger unga människor riktiga jobb så att de slipper migrera till en oviss framtid utan familj och sammanhang.

Ett sådant projekt besökte jag i Mauretanien med en delegation från EU:s fiskeutskott i början av april. På plats träffade vi ett gäng glada unga vuxna som fått utbildning till fiskare och för arbete i processindustrin.

Det är EU:s sektoriella stöd i fiskeavtalen som betalar utbildningen. Särskilt glad blir jag av att träffa alla unga tjejer som lyser av stolthet över sitt kooperativ och sin nyvunna möjlighet att försörja sig själva. Inget smärre än en revolution i det lilla.

Killarna får militärliknande träning för att klara det hårda livet som fiskare. De lär sig livräddning, att simma i hård sjö och att sjunga kampsånger för att stärka samarbetet och gemenskapen. På frågan om kvinnor är välkomna på utbildningen till fiskare, eller om män kan jobba i processindustrin, så skrattar alla. Verkligheten i lokala fiskesamhällen är fortfarande starkt könsuppdelad.

Mauretanien är en av vinnarna när det kommer till klimatförändringarnas hårda konsekvenser. Många kommersiellt värdefulla fiskar migrerar till dessa vatten i sökandet efter kyligare temperaturer. Från botten strömmar kallt och syrerikt vatten upp, och det gillar fiskarna. Mauretanien har en stor potential att föda den afrikanska kontinenten. Efterfrågan är enorm på produkter som fiskkonserver.

Mauretanien är en av EU:s närmsta allierade i strategin för migration från den afrikanska kontinenten. Klimat, vatten och säkerhet går hand i hand och det är ingen slump att Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikesfrågor, har bjudit in till ett topp-nivåmöte i juni kring frågan om klimat och säkerhet.

Själv diskuterar jag frågan på Försvarshögskolan den 5 juni med en amerikansk general och experter på mänsklig säkerhet. Då kommer jag självklart lyfta det otroligt viktiga i att satsa på unga i Västafrika, och inte minst på de unga kvinnorna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: