Röd kärlek av Dora García, Digital rendering, 2018.

Ett motstånd av kärlek

2018-05-16 | Vera Atarodi padlock

KULTUR

”Här finns ljus, röda färger och skarpa linjer. Inte minst finns det en känsla av kvinnor och kamp.” Vera Atarodi har varit på Tensta konsthall där spanska konstnären Dora García sätter upp installationen Röd kärlek med utrymme att tolka Alexandra Kollontajs texter, ett verk i samarbete med elever på Konstfacks kurs Curatorlab.

FAKTA/Röd kärlek

Installationen Röd kärlek utgår ifrån Aleksandra Kollontajs liv och verk och är en del av utställningen Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa. Under två terminer har Dora García och Tensta konsthall samarbetat med Konstfacks Curatorlab genom lästräffar och seminarier med avstamp i Kollontajs texter.

Utställningen pågår 16 maj till 23 september på Tensta konsthall.

Det är fredageftermiddag i Tensta konsthall och de sista besökarna lämnar för dagen. Kvar är anställda som avslutar och plockar ihop medan installationen Röd kärlek börjar sättas upp. Den spanska konstnären Dora García har just kommit till Tensta och går igenom sin uppsättning i detalj.

– För oss är det roligt med ett helt nytt verk. Dora García är en intressant konstnär som jag har följt länge, det finns ett djup och en seriositet i hennes verk. Hon är en riktig intellektuell med en beläsenhet och skärpa som är speciell, säger Maria Lind, chef på Tensta konsthall.


Skarpt ljus

Sedan september förra året har en läsecirkel pågått med anledning av verket. En öppen läsecirkel som Dora García och elever på Konstfacks kurs Curatorlab har deltagit i. Cirkeln som har läst flera av Aleksandra Kollontajs texter. Eleverna på Curatorlab ska göra sina egna konstverk och utställningar utifrån läsecirkeln på den installation som Garcia skapar i konsthallen. Detta är en metod som García är bekant med, hon samarbetar ofta med andra och läser in sig i olika ämnen som hon kommer över.

– Jag föreställde mig ett ljus som i en kyrka, som kan ge känslan av att överkomma svårigheter, säger García om installationen.

Hennes installering har en bas på tre grunder. Golvet, som är inspirerat av Malevich med en röd ruta på en vit grund, en bur som är mittpunkten för ljuset och en trappa. García berättar att buren kan användas som scen eller arbetsrum och på trappan ska de stapla Kollontajs böcker.

När García visar runt dirigerar hon samtidigt och pratar ingående med ljusteknikern om ljuset på trappan. Mycket och skarpt ljus på den högsta punkten av trappan önskar hon. García kände till Kollontaj innan men hade inte läst hennes litteratur innan projektet med CuratorLab.

– Det finns alltid en benägenhet att fokusera på vad personen har skrivit men det jag vill lyfta är att Kollontaj var en kvinna som agerade. Den första känslan när man läser Kollontaj är hur samtida hon är. Kärlek som en organisatorisk princip och politisk strategi är intressant. I dag kan vi se hur hat präglar den andra sidan så det är en polarisering. säger García.


Stort och rymligt

Hon talar om ett motstånd mot starka patriarkala krafter, Trump, Putin, Erdogan och Orban. Och menar att det är tydligt att det är kvinnor som är motståndet, ett motstånd av kärlek.

– Det är ett viktigt skede nu, både spännande och läskig och jag är övertygad om att motståndet kommer bestå av kvinnor och icke-normativa personer. Vi såg efter valet i USA hur kvinnor mobiliserade sig och demonstrerade. Detta påverkade andra, vi såg senast hur stort 8 mars i Spanien var, säger hon.

Sakta förvandlas rummet till Dora Garcías plattform som kommer stå till elevernas förfogande nästa vecka. Hennes verk, som ska skapa ett utrymme där Aleksandra Kollontajs texter kan tolkas, är stort och rymligt. Här finns ljus, röda färger och skarpa linjer. Inte minst finns det en känsla av kvinnor och kamp.

– Det ligger i tiden med feminism i och med #metoo som ett av flera uttryck för det. I Dora Garcias verk finns många lager som man inte behöver förstå men som är fascinerande att upptäcka när man börjar nysta i dem, säger Maria Lind.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: