Jannie Staffansson.

Ny plattform ska bana väg för hänsyn till urfolks rätt

2018-05-15 | Maja Qvarnström padlock

EKONOMI

En ny plattform ska ge urfolk en aktiv roll i att dela sina unika perspektiv och forma de processer som pågår i världen för att möta klimatförändringarna. Vid FN:s klimatförhandlingar i Bonn tidigare i maj möttes representanter för att diskutera sätt att effektivt utnyttja plattformen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-05-10 | FN-experter delar feministers farhågor inför COP24

2018-05-10 | Högt pris när miljöaktivister mördas utan påföljd

2018-05-08 | I frontlinjen av klimatförändringarna

2018-05-08 | Passa pennan för samers rätt

2017-11-24 | Jämställdhet inkluderas i kampen för klimatet

2016-03-04 | Honduranska urfolksledaren Berta Cáceres mördad

2015-12-01 | #cop21: ”Det är vår framtid det handlar om”

2015-11-27 | Allvarliga hot mot världens miljöjournalister

Jannie Staffansson är rådgivare hos Samerådets arktiska miljöenhet och arbetar med urfolksplattformen och är på plats på konferensen i Bonn när Feministiskt perspektiv ringer upp.

– Plattformen etablerades under klimatförhandlingarna i Paris 2015. Sedan dess har urfolk runt om i värden jobbat med att fylla den med innehåll, säger Jannie Staffansson.

I tidigare klimatmöten har urfolk har haft samma status som civilsamhället. Urfolken har därför haft samma begränsningar på mötena som organisationer, forskare och företag.

– Urfolk måste representera sig själva. Stater kan aldrig representera oss, de har koloniserat oss. Våra röster måste tas tillvara på, annars är det flera miljoner människors röster och deltagande som utesluts. Vi påpekade denna problematik i Paris och det var därför vi fick den här plattformen, säger Jannie Staffansson.


Alternativa vägar för omställning

Urfolk har länge levt med klimatförändringar och har enligt Jannie Staffansson kunskaper som forskare inte har. Dels om klimatförändringarna och dels om hur man anpassar sig till dem. Projekt som är försök från stater att möta klimatförändringarna, till exempel vindkraftsparker, påverkar ofta urfolk negativt.

– Många projekt som drivs på av Parisavtalet genom finansiering av Gröna klimatfonden kränker urfolksrätt och mördar indirekt urfolk genom att driva dem från sina marker, säger Jannie Staffansson.

Plattformen kan enligt Jannie Staffansson bli en kanal för att utbilda stater om detta. Men hur ska man finna en väg som tar hänsyn till urfolks rätt och hanterar klimatförändringarnas framfart.

– Särskilt vi urfolk tycker att omställning från fossil industri behövs, men det finns bra och dåliga sätt. Som det ser ut nu tar man inte hänsyn till de fundamentala rättigheter som urfolk har. Vi ska inte behöva drabbas av klimatförändringar och sedan också behöva betala för omställningen, säger Jannie Staffansson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: