Bernt Hermele.

Om antisemiter i full blom

2018-05-08 | Elisabeth Ohlson Wallin padlock

KULTUR

”Detta är svensk historia som vi inte gjort upp med. Hur trettiotalets svenskar verkligen var antisemiter i full blom”, skriver Elisabeth Ohlson Wallin om Bernt Hermeles senaste bok och uppmanar alla att läsa och förstå.


Kommer de, så skjuter jag oss

Av Bernt Hermele

Förlag: Lind & Co (2018)

Under hela 90-talet då jag jobbade med fotouppdrag för olika stora tidningar som Resumé, Veckans affärer, Dagens industri så har Bernt Hermele jobbat parallellt i samma värld. Jag kunde möta honom som chefredaktör eller på olika platser i Stockholms näringsliv. Alltid driven och professionell. Efter att han tagit farväl av näringslivet och mediekarusellen började han köra taxi och skriva böcker. Något vi alla ska vara otroligt tacksamma över.

Jag fick hans senaste bok Kommer de, så skjuter jag oss i min hand. Bara av att läsa av omslaget så förstod jag att detta var en bok jag längtat efter. I svenska flaggans färger ser vi skuggan av hakkorset. När jag sedan börjar läsa kan jag inte sluta.

Detta är svensk historia som vi inte gjort upp med. Hur trettiotalets svenskar verkligen var antisemiter i full blom. Att läsa att August Strindbergs attacker mot Bonnier bottnade i hans antisemitiska åsikter. Att Selma Lagerlöf gav stora summor pengar till rasbiologiska institutet i Uppsala. Att vårt kungahus var närvarande och hjälpte Hitler att få sin OS-triumf i Berlin. Visste ni att Socialdemokraterna försökte tvinga Bonnier att sälja Dagens nyheter eftersom det gav Sverige dåligt rykte att det var ägt av judar?

Detta är historia som vi alla måste förstå.

Jag uppmanar alla att läsa denna bok av Bernt Hermele. Vi måste förstå vår dolda och smutsiga historia för att kunna bättre bekämpa samma antisemitism som fullständigt exploderat i Sverige i dag, nu 2018.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: