Miljöpartiets talesperson i migration och lika rätt.

MP angående S nya asylpolitik: ”Helt fel väg att gå”

2018-05-08 | Aleksa Lundberg padlock

INRIKES

När Miljöpartiet (MP) var med och införde den tillfälliga asyllagen tillsammans med Socialdemokraterna (S) var budskapet att Sverige så snart som möjligt skulle återgå till en mer generös migrationspolitik igen. Efter att S i förra veckan gjorde klart att de vill permanenta lagen kritiserar nu MP:s talesperson i migrationsfrågor Maria Ferm öppet sin regeringspartner.

Det var i slutet på förra veckan som statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Helena Fritzon (S) presenterade sitt förslag till ny migrationsöverenskommelse, inför att den tillfälliga lagen går ut 2019. Förutom att den striktare asyllagen ska ligga fast vill de riva upp dagens modell med eget boende (EBO), avskaffa möjligheten för kommuner att ge försörjningsstöd till den som fått avslag och utöka möjligheten att placera flyktingar i förvar. MP, som de senaste åren avstått från att kommentera regeringens interna konflikter, väljer nu att öppet kritisera förslaget.– Vi är inte förvånade. Det här är det vi har mött i förhandlingar. Vi har stått upp för humanism och fått igenom flera förslag som går åt rätt håll. Vi tycker det här är helt fel väg att gå. Familjer ska kunna återförenas, vi värnar asylrätten och vill se mer humanism i migrationspolitiken, säger Maria Ferm.

I söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda gjorde språkröret Isabella Lövin tydligt att MP vill regera med S även i framtiden, men när det gäller asylrätten ska inga kompromisser göras. På frågan hur det går ihop svarar Ferm:

– S har en annan inställning än oss, men vi har lyckats åstadkomma flera humana reformer som inte hade funnits annars. Ensamkommandelagen, där niotusen unga kan få en ny chans att stanna till exempel. För ett år sedan trodde man att det var omöjligt, men vi har jobbat hårt för att den ska bli verklighet och nu har vi majoritet i riksdagen.

MP har på grund av kompromisserna i regeringsställning blivit hårt kritiserade av tidigare sympatisörer och anses, av en del, ha förhandlat bort sitt existensberättigande – inte minst när de var med och införde den tillfälliga asyllagen 2015. Partiets grundare Per Garthon och före detta språkröret Birger Schlaug tillhör de som i dag är starkt kritiska till partiet. Maria Ferm beskriver kritiken som en konsekvens av att det ibland är svårt att utåt förklara kompromisser som görs inom regeringen, vilket hon också menar kan vara en bidragande orsak till lågt stöd bland väljarna.

– För oss var det inte överraskande att vi skulle minska, det är vanligt när partier hamnar i regering. Dessutom i ett svårt parlamentariskt läge. Vi har kämpat för våra grundläggande värderingar i alla förhandlingar och lyckats åstadkomma viktiga reformer de senaste åren. Samtidigt får vi inte igenom all vår politik, men jag är stolt över det vi åstadkommit, säger hon med eftertryck.


Var går er smärtgräns för hur mycket ni är villiga att kompromissa? Ta det här med försäljningen av kolgruvorna till exempel…

– Eftersom det inte fanns en majoritet i riksdagen fick vi låta försäljningen gå igenom. Istället arbetade vi för att skärpa EU:s klimatpolitik och göra kolgruvorna olönsamma. Resultatet är att kolgruvorna inte öppnas. Det är så man får jobba, hitta alternativa vägar.


Ni har aldrig funderat på att återgå till att vara ett oppositionsparti?

– Då skulle migrationspolitiken inte se ut som den gör nu utan vara mycket mer restriktiv. Och ensamkommandelagen skulle aldrig tagits fram. Vi vill förändra på riktigt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: