Nino Ramsby och Aleksa Lundberg i FemPers-studion.

Nino Ramsby ger sin syn på kön och identitet

2018-04-29 | FemPers padlock

FEMPERSPODDEN/SPECIAL

Artisten och konstnären Nino Ramsby är en av många med transerfarenhet som reagerat på den debatt om kön som förts i media de senaste månaderna. I del två av Femperspoddens serie om kön och könsidentitet ger han sin syn på vad könstillhörighet och identitet kan tänkas vara.

– På ett sätt skulle jag inte säga att en föds med fel kropp utan med en funktionsvariation, säger han till Aleksa Lundberg.

FEMPERSPODDEN/SPECIAL: OM KÖN OCH KÖNSIDENTIRTET


FAKTA/NINO RAMSBY:

Gör: Artist och bildkonstnär

Aktuell: Konstutställning på Sofiero slott 13 april - 10 juni.

Mer om Nino Ramsby i Feministiskt perspektiv hittar du här.

Tidigare sagt i könsdebatten:

"Könet i knoppen", Aftonbladet

"Feminismen måste kämpa för alla kvinnor", GP

"Ett samhälle där könets begränsningar drabbar alla lika", FemPers

"Så har turerna gått kring transfeministbråket", SVT

"Guide i årets mest explosiva feministiska debatt", ETC

Aleksa Lundberg möter Kajsa Ekis Ekman i ett samlat om kön och könsidentitet

HÄR hittar du podden på Itunes och här hittar du den på acast.

Efter Kajsa Ekis Ekmans artikel Könet i knoppen (Aftonbladet) har en infekterad intressekonflikt mellan vissa feministiska och transaktivistiska åskådningar blossat upp i svensk kultur- och idédebatt. Feministiskt perspektiv fortsätter här sin samtalsserie om könstillhörighet och identitet, där olika typer av erfarenheter och analyser lyfts i varje avsnitt.

Femperspoddens programledare Aleksa Lundberg har själv genomgått en könskorrigering och har sedan tonåren sett sig som feminist. I och med den könsdebatt som nu förs använder hon sin egen förvirring kring olika begrepp och analyser, för att lägga ett större ”könspussel” som förhoppningsvis kan bidra till att vi bättre förstår komplexiteten av ämnet. Här möter Aleksa Lundberg sin före detta partner, artisten och bildkonstnären Nino Ramsby, för att sortera i de många lager som återfinns i frågan om kön, vad de har för olika respektive lika upplevelser av tillhörighet, känslor och uppfattningar i frågan.

I förra avsnittet samtalade Aleksa Lundberg med författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman och i nästa avsnitt medverkar Orlando Fagin, känd från Marcus Lindeens dokumentärfilm Ångrarna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: