Sofie Tedenstad Svebring.

Säg ifrån mot kränkande musikvideor!

2018-04-18 | Sofie Tedenstad Svebring padlock

OPINION

”Vi kan kalla det objektifiering, sexism eller kränkningar. Det kan också ses som brist på kreativitet. Det finns tusen andra sätt att göra en musikvideo på”, skriver Sofie Tedenstad Svebring och uppmanar till aktion och förändring.

Sofie Tedenstad Svebring är musikvideofantast och redaktör för Musikvideoportalen och Musikvideotoppen.

Det är dags att säga ifrån mot stereotyperna och sexismen i musikvideor. Nu börjar till och med barn att objektifieras i videorna – men det går att ändra på.

Varje dag ses musikvideor på nätet av miljontals människor. Videorna ska komplettera musiken och locka till större intresse för artisterna. Men hur ser dessa videor egentligen ut?

Killarna/männen är oftast påklädda, aktiva och porträtteras med respekt. Tjejerna/kvinnorna har lite kläder, det zoomas in på deras kroppsdelar och deras roll är ofta att dansa sexigt. Det är jättelätt att kränka någon med hjälp av en kamera. Det handlar om hur du filmar och från vilka vinklar, hur du regisserar personerna, vad du ber dem att sätta på sig etcetera. Det vet alla som håller på med film.

Vi kan kalla det objektifiering, sexism eller kränkningar. Det kan också ses som brist på kreativitet. Det finns tusen andra sätt att göra en musikvideo på.

I Norge sa en ung tjej vid namn Guro ifrån mot en musikvideo med Marcus och Martinus som hon reagerade på. De unga killarna åker skateboard och gör tricks medan tjejerna mest ligger vid poolen i bikini. Det fick mycket uppmärksamhet och till slut svarade faktiskt skivbolaget Sony att de skulle ändra på videon. Guro startade även kampanjen #ikketilpynt i sociala medier som handlar om att tjejer inte bara är ”pynt”. Kanske dags för något liknande i Sverige…? Säg ifrån i kommentarsfälten eller ”i verkligheten”.

Det viktiga är att de som sitter på besluten får reda på att vi är flera som vill se en helt annan typ av musikvideor i framtiden!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: