#metoo: SVT:s planerade granskning skapar oro

2018-03-29 | Jenny Rönngren , Vera Atarodi padlock

INRIKES

Under veckan har det uppmärksammats att Uppdrag granskning kontaktar personer för medverkan i ett reportage om #metoo. I ett öppet inlägg på Facebook beskriver Cissi Wallin hur hon och andra kvinnor som blivit kontaktade har upplevt sig ifrågasatta i kontakten med programmet.

”Flera kvinnor som de kontaktat (läs jagat) har kontaktat mig och varit både rädda och oroliga. Inte för att de har något att dölja. Utan för att deras berättelser och mod än en gång ifrågasätts såväl okänsligt som skuldande, denna gång av statlig tv”, skriver Cissi Wallin i inlägget som fått stor spridning.

I podden Skäringer och Mannheimer framkommer att Uppdrag granskning kontaktat även Mia Skäringer, som berättar att hon tackat nej tre gånger och då blivit ifrågasatt.

– Jag är inte ett dugg taleskvinna. Jag har sagt också vad jag tänker och tycker och det står jag för till 100 procent. Det betyder inte att jag, sedan när Uppdrag granskning ringer mig, känner mig skyldig att sitta i deras program, som jag antar är ute efter att på något sätt rispa lite på ”metoo”, säger Mia Skäringer i podden.

Anna Mannheimer och Mia Skäringer säger i programmet att #metoo är icke-offentliga personer runt om i världen som har berättat om sina erfarenheter, och ifrågasätter synen på #metoo som en rörelse med representanter som kan ställas till svars.

– Jag säger det igen, alla de här breven och berättelserna man får till sig från människor som inte ens börjat sina liv än, 16-åriga tjejer, där börjar och slutar den grejen för mig. Det behövs väldigt många kloka och eftertänksamma människor nu, som funderar på vad det här handlar om på ett djupare plan.

När Feministiskt perspektiv kontaktar Lina Makboul, reportern bakom Uppdrag gransknings program om #metoo, vill hon inte svara på frågor, utan säger att angående Wallins inlägg kommer det bli tydligt vad som är sant när programmet kommer ut. När det gäller tidpunkt för publicering av #metoo-granskningen säger Makboul:

– Det var planerat att programmet ska komma i höst men det händer mycket nu och det kan komma ut innan sommaren. Jag vill inte kommentera nu, mer än att jag följer de riktlinjer som Uppdrag granskning har.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: