Salih Muslim besöker olika länder för att informera om situationen i Rojava.

”Omvärlden har inte protesterat tillräckligt mot Turkiet”

2018-03-28 | Kurdo Baksi padlock

UTRIKES/INTERVJU

När turkisk militär för några veckor sedan invaderade den kurdiska staden Afrin i Syrien skedde det trots att FN:s säkerhetsråd beslutat om eldupphör i hela Syrien, inklusive Afrin.
– Det finns all anledning att befara etnisk rensning i Afrin, säger Saleh Muslim, känd syrisk-kurdisk ledare. Feministiskt perspektiv träffade honom i Sveriges riksdag.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-03-20 | Afrin offrades för sitt mod

2018-03-16 | Kurder fruktar folkmord i Afrin

2017-05-05 | Menar Europa verkligen allvar med ”aldrig igen”?

2017-04-04 | Yezidiska kvinnor tar till vapen efter omvärldens svek

2016-08-09 | Turkiet: Kvinnor attackeras och feminister larmar om svåra tider

2016-07-19 | Turkiet: Kuppförsöket används som alibi för utrensning

2015-03-31 | Revolutionär takt för att nå jämställdhet i Rojava

2015-01-27 | Kobane befriat

2014-12-03 | Hoppet lever vidare bland Kobanes flyktingar

2014-10-07 | Kamplust men också sorg och förtvivlan i Kobane

Den kurdiska staden Afrin har sedan inbördeskriget började i Syrien blivit en tillflyktsort för syrier som flytt jihadister och diktatorn Bashar al Assads soldater. Den flerspråkiga Saleh Muslim är utan tvekan den mest kände syrisk-kurdiska ledaren. 67-åriga Muslim, som förlorat en ung son i striderna mot jihadister var fram till nyligen medordförande i Democratic union party (PYD). Numera är han i praktiken ”utrikesminister” varför han besöker olika länder för att informera om situationen i det mångetniska federala styret, som kort och gott kallas Rojava.

– Vad många inte känner till är att den despotiske turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans armé och legosoldaterna i Fria syriska armén gick in i Afrin tillsammmas med 3 000 jihadistiska Daesh-terrorister som flytt striderna i Kobani och Raqqa. Jag är alldeles säker på detta. Vi har dokument som visar tydligt vilka som är den turkiska statens samarbetspartner. Ändå har inte omvärlden protesterat tillräckligt mot Turkiet. För mig är det en gåta att omvärlden inte ger större stöd till vår sekulära, demokratiska, jämställda samhällsmodell i Syrien, säger Saleh Muslim och fortsätter:

– Den turkiske presidenten Erdogan säger hela tiden att ”Afrin ska lämnas till dess riktiga ägare.” Därmed har han ju öppet deklarerat att Turkiet avser att ändra demografin i Afrin-regionen. Nästan 200 000 invånare i Afrin har lämnat sina hem. Erdogans planer är att flytta tusentals jihadister från Idlib-provinsen med deras familjer till Afrin. Om inte det internationella samfundet agerar kommer Erdogans armé och hans islamitiska legosoldater att avkurdifiera den kurdiska regionen med hjälp av massmord och deportationer.


YPG-gerillan samarbetar Nato-landet USA samtidigt som ett annat Nato-land, Turkiet, ockuperar en kurdisk stad. Hur ser du på det?

– Om inte Ryssland hade öppnat luftrummet för turkiska stridsplan hade den turkiska militären aldrig lyckats gå in staden Afrin. Många frågar mig om USA har svikit oss. Det kan jag inte säga eftersom Afrins luftrum var och är under Rysslands kontroll. Jag är mest besviken på Ryssland som hade lovat att skydda syriskt territorium, men som inte hållit sitt löfte. Trots att Ryssland röstat för resolutionen 1402 om eldupphör i hela Syrien i FN:s säkerhetsråd i slutet av februari lät man Turkiet invadera Afrin.


Häromdagen sade Erdogan att hans armé inte nöjer sig med att invadera Afrin, och den strategiskt viktiga staden Manbij – utan också tänker gå in irakiska Kurdistan. Varför vill Erdogan ockupera kurdiska områden utanför Turkiet?

– Anledningen är enkel. Turkiet vägrar ge drygt 20 miljoner kurder deras rättigheter. Och nu när nästan fyra miljoner kurder och andra minoriteter i Rojava bygger ett självstyrande område blir Erdogan panikslagen, eftersom våra framgångar inspirerar även kurderna i Turkiet. Sedan tror jag inte USA, som har många soldater i Manbij, skulle tillåta Turkiet att ta staden.

Sedan Turkiet gick in i Afrin-regionen har det kommit olika uppgifter om antalet dödade och skadade civila. Enligt Syriska människorättsobservatoriet i London (SOHR) har minst 280 civila kurder, assyrier, araber och turkmener mist sina liv i de turkiska bombningarna.


Turkiet anklagar den kurdiska gerillan YPG för att skjuta raketer mot de turkiska städerna. Stämmer det?

– Uppgifterna stämmer absolut inte. Vi har inte skjutit en enda raket mot Turkiet. I och med att Turkiet vet att landet saknar internationell juridisk grund för angreppet mot Afrin vill man rättfärdiga sitt krig genom att hänvisa till försvar av sina gränser. Men det är bara lögn.

Nyligen lämnade Turkiet in en arresteringsorder till Sverige, Tyskland och Tjeckien för att Saleh Muslim ska utlämnas till Turkiet. Bakgrunden är att Muslim åtalas för ett bombdåd som ägde rum 2016 i Ankara och krävde 37 dödsoffer. Men det är inget som bekymrar Muslim.

– Svenska partier har inbjudit mig till att tala i Sveriges riksdag. Ingen tror på Erdogan-regimens fabricerade anklagelser, ler Saleh Muslim innan han lämnar mig i sällskap av svenska säkerhetspoliser.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: