Emelie Mire Åsell är ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse.

”Historisk dag” – skadestånd för tvångssteriliseringar

2018-03-23 | Ulrika Westerlund padlock

INRIKES

Sverige blir det första landet i världen att betala ut skadestånd till tvångssteriliserade transpersoner sedan riksdagen på onsdagen röstade ja till regeringens proposition i frågan. Beslutet innebär att de som tvångssteriliserades med anledning av det tidigare kravet i könstillhörighetslagen får 225 000 kronor var.
– Det är en historisk dag, säger Emelie Mire Åsell trans- och intersexpolitisk talesperson för RFSL.

FAKTA/Skadestånd för tvångssteriliseringar

Riksdagen behandlade regeringens proposition 2017/18:64 Statlig ersättning till personer som har fått ändrad könstillhörighet fastställd i vissa fall.

Mer information om beslutet hittar du här.

Mer information här om hur du gör för att ansöka om skadestånd.

Under förmiddagen onsdagen den 21 mars behandlade riksdagen frågan om skadestånd till tvångssteriliserade transpersoner. Det fanns inga anmälda talare och saken klubbades därmed helt utan debatt. De som omfattas av beslutet är de som tvångssteriliserades mellan 1972 och 2013 till följd av att lagen som reglerar ändring av juridiskt kön tidigare hade kravet att de som ville ändra juridiskt kön skulle sakna fortplantningsförmåga.

Beslutet träder i kraft den 1 maj i år och möjligheten att söka skadeståndet finns under två år.

Frågan om skadeståndet har drivits av RFSL, i samarbete med RFSL Ungdom, Transföreningen FPES, KIM och Diskrimineringsbyrån Uppsala, sedan tvångssteriliseringarna togs bort till följd av en dom i kammarrätten i Stockholm i december 2012. Domen slog fast att tvångssteriliseringarna stred mot regeringsformen och Europakonventionen och innebar en diskriminering av transpersoner. Den processen drevs av juristen Kerstin Burman som också arbetat med frågan om skadeståndet.

Emelie Mire Åsell är trans- och intersexpolitisk talesperson för RFSL:

– Det är fantastiskt att vi fått staten att genom att betala skadestånd också ta på sig ansvaret för de kränkningar och brott mot mänskliga rättigheter som begåtts. Ersättningen i sig kan såklart aldrig motsvara det lidande som det inneburit för den enskilde med den bidrar till upprättelse.

- Det är en historisk dag, detta är ett besked om att ersätta också den sista gruppen som tvångssteriliserats i Sverige, men det är också det första beslutet i världen som ger ersättning till tvångssteriliserade transpersoner, säger Emelie Mire Åsell.

Maria Sundin har suttit i RFSL:s förbundsstyrelse och också varit ordförande för Transgender Europe. Nu är hon en av dem som får del av skadeståndet.

– Jag är stolt över att vi lyckades få igenom skadeståndet för alla som ändrade juridiskt kön i Sverige mellan 1972 och 2013. Det är viktigt att alla får och ingen lämnas utanför. Jag tycker summan är okej, men jag saknar ursäkten från regeringen, eller hela riksdagen, kommenterar hon för Feministiskt perspektiv.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: