UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka invigningstalar på FN:s kvinnokommission i New York.

#metoo: Ett brott med straffriheten för förövare

2018-03-23 | CIMAC , Lucía Lagunes Huerta padlock

FEMINISM

Phumzile Mlambo-Ngcuka, FN:s vice generalsekreterare och chef för UN Women, lyfte vid de gångna veckornas kvinnokommission i New York fram att #metoo-rörelsen brutit straffriheten för de som attackerar kvinnor. Detta genom att mäktiga män för första gången sett sig tvingade att ta ansvar i frågan.

I samband med sin medverkan vid ett sidoevenemang organiserat av den brittiska tidningen The Guardian, Norges permanenta FN-mission och UN Women, upprepade Phumzile Mlambo-Ngcuka inför ett fullsatt mötesrum vad hon redan hade sagt i sitt invigningstal på FN:s kvinnokommission (CSW62): #metoo-rörelsen har brutit straffriheten som låtit förövare av våld mot kvinnor upprepa sitt beteende eftersom inget hände dem, till dess att kvinnor med stor synlighet bröt tystnaden.

– Med denna aktion tvingades mäktiga män att ta ansvar för sitt våld mot kvinnor och därigenom sänds nu ett kraftfullt budskap till nya generationer kvinnor, att våldet mot dem varken är normalt eller korrekt.

Direktören för UN Women uppmanade alla att upprätthålla denna rörelse som ett sätt att rädda liv, eftersom kvinnor dör till följd det djupt rotade våldsamma beteendet mot dem.

I en hyllning till den brasilianska människorättsförsvararen som mördades den 13 mars i Rio de Janeiro, sade Mlambo-Ngcuka ”vi sörjer Marielle Franco, som mördades nyligen. Hon var en av de bästa aktivister, feminister, politiker och kvinnorättsaktivister som står att finna. Våldet mot henne började inte med att hon mördades. Det växte, steg för steg, med de växande trakasserierna mot kvinnor som hon, och slutade med hennes död. Därför är det viktigt att de som har en plattform använder den för att kämpa i allas namn”.

Under sidoevenemanget med rubriken Metoo: Vad nu? sade Phumzile Mlambo-Ngcuka att vi befinner oss vid en vändpunkt när det gäller könsrelaterat våld tack vare #metoo-rörelsen, eftersom kvinnor med makt och stor synlighet har varit talespersoner för budskapet de burit på i åratal om våldet som begåtts mot dem.

– De här kvinnorna, försäkrade UN Womens chef, talar för andra, som är osynliga på ett annat sätt, för att de själva har upplevt ojämlikhet och våld. Det är viktigt att de synliga kvinnorna gör det osynliga mer synligt och visar att det patriarkala våldet är ett globalt problem.

Hon menade att en indikator för att bedöma om framsteg sker är att männen som i dag har makt åtar sig att arbeta för att avskaffa våldet mot kvinnor och för jämställdhet.

– Vi måste vinna terräng, vi måste provocera fram en förändring genom att prata med människor som inte för fram budskapet. Vi måste se till att när en kvinna trakasseras, är den första personen som tar ställning och ger sig in i kampen en annan man.


Mediernas ansvar

När det gäller massmedierna, fråga för uppföljning under denna session av CSW, påpekade UN Women-chefen att mediebranschen har mycket att göra för att avskaffa våldet mot kvinnor och ojämställdheten, särskilt när de berättar om de kvinnor som medverkat i #metoo-kampanjen.

– Mediebranschen har fortfarande män som styr och äger medieföretag som är aktieägare. Som ansvariga för beslutsfattandet, behöver vi att de visar nolltollerans och kräver att medierna för vidare kvinnornas berättelser.

Efter att ha gått igenom en rad kraftfulla aktioner som kvinnor i olika delar av världen genomför, och som fortfarande osynliggörs av medierna, uppmanade Phumzile Mlambo-Ngcuka medierna att skriva om kvinnorna som leder dessa aktioner.

– Det finns kvinnor i Serbien, i Kosovo, som kämpar mot gruppvåldtäkter, mot människohandel och står upp med kvinnor som har de erfarenheterna. Allt detta är #metoo-ögonblick i olika delar av världen.

Slutligen uppmanade hon medierna att hålla fast vid kvinnornas historier, ”för vi kommer att fortsätta skapa viktiga berättelser för er, som tar sig an ojämställdheten och sätter stopp för kränkningarna av kvinnors rättigheter i alla delar av världen”.


Översättning: Jenny Rönngren

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: