Kurder fruktar folkmord i Afrin

2018-03-16 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Turkiets militära attack mot den autonoma kurdiska staden Afrin i Syrien har pågått sedan 20 januari. Nu är staden trots befolkningens motstånd belägrad av turkiska styrkor som samarbetar med Fria syriska armén, FSA. Staden Afrin spelade en viktig roll i kampen mot terrorgruppen Daesh/IS men nu befaras folkmord.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-02-13 | ”Vår kamp handlar inte bara om kurdiska kvinnor

2018-01-26 | Kurdiska staden Afrin offras i maktspel om Syrien

Torsdagen den 15 mars meddelade president Erdogans talesperson Ibrahim Kalin att ”över 70 procent av den syriska staden Afrin är nu under Turkiets kontroll”.

Reuters skriver, och FN bekräftar, att stadens befolkning inte längre har tillgång till dricksvatten. Det handlar om cirka 700 000 människor i Afrin och de närliggande byarna. Turkiet har tagit kontrollen över en damm utanför staden sedan en vecka och stoppar vattenförsörjningen till Afrin.

Attacken mot Afrin har uppmärksammats på flera håll i Europa. Under veckan har aktioner genomförts i många städer, bland annat i Berlin, London, Barcelona, Aten, Oslo och Stockholm.

I Berlin hölls en stor manifestation under onsdagskvällen vid muren till stöd för Afrin. Samma kväll tändes eldar på fem ställen i Stockholm med budskapet ”Defend Afrin” och ”Afrin blöder”.

– Det gjordes för att påminna Stockholm och Sverige om att Afrin just nu befinner sig i dagarna före ett folkmord. Turkiets armé har helt omringat staden Afrin, skriver Gatorna på sin hemsida.


”Varken legitimt eller motiverat”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har begärt att Sveriges regering agerar för att rädda Afrin. I en debattartikel skrev han: ”Varför är högern så tyst om Turkiets anfall på kurderna? Vilken sida står ni svenska Nato-vänner på, de som besegrade IS eller på Nato-landet Turkiets sida?"

Brittiska labour-ledamoten Kate Osamor talade vid parlamentet och sade: ”Invasionen mot Afrin är varken legitim eller motiverad. Den borde aldrig ha ägt rum från första början, och har ingen grund i internationell rätt”.

Skribenterna i Jacobin skriver: ”Turkiets attack mot Afrin är en attack, inte bara mot kurdisk autonomi, utan också mot demokratin och kvinnors frigörelse i Mellanöstern.”

Under kriget mot terrorrörelsen Daesh/IS hyllades de stridande kurderna världen över, inte minst kvinnorna i YPJ (Kvinnornas försvarsenheter). Medan västvärlden bekämpade Daesh med drönare och stridsplan, stoppade kurderna terrorrörelsen bäst på marken.

– Var är det internationella samfundet? Varför gråter de inte för alla civila i Syrien, bara för vissa, sade Ahmed Murad, en av invånarna i staden Afrin till Sydney morning herald.

En av solidaritetsgrupperna på sociala medier skrev under hashtaggen #DefendAfrin på onsdagen en tweet som löd: ”Nato-allierade turkiska armén och deras jihadistlegosoldater fullbordar vad IS misslyckats med att göra i kurdiskkontrollerade områden i Syrien”.


Folkmord

Kurdiska grupper och politiker befarar hämndaktioner genomförda av Fria syriska armén och turkiska styrkor mot befolkningen och kurdiska styrkor. De varnar för folkmord. Det var 30 år sedan, fredagen den 16 mars 1988, som staden Halabja i irakiska Kurdistan utsattes för en massiv gasattack. Minst 5 000 kurder dog en plågsam död. Minnet av folkmordet lever och kurder fruktar att Afrin blir ett nytt Halabja.


Varför befarar kurder folkmord i Afrin?

– För att dessa grupper som Turkiet mobiliserar mot Afrin är de al-Qaida-islamister som besegrades av de kurdiska styrkorna Folkets försvarsenheter, YPG, och som nu vill hämnas, säger Kurdistan-kännaren Ahmad Eskandari till Feministiskt perspektiv.

Men Eskandari som följer utvecklingen från Sverige är optimistisk:

– Motståndet pågår och trots att Turkiet har intentionen att inta staden, är det mycket osannolikt, bedömer han.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: