De nyss befriade 8-mars kvinnorna tar e gruppbild utanför fängelset utanför Teheran.

Iran: De fängslade kvinnorna friades mot borgen

2018-03-13 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

59 kvinnor greps under ett försök att demonstrera vid 8 mars i Teheran. De flesta släpptes fria mot borgen under 10 och 11 mars. De sista 14 kvinnorättsaktivisterna som hölls kvar sedan 8 mars, frisläpptes mot borgen på måndagskvällen den 12 mars. Glädjen var stor utanför fängelset där anhöriga väntade. Fortfarande sitter fem män fängslade.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-03-13 | Parvin Ardalan: Vi räknar med feministernas stöd i alla länder

2018-03-08 | #8mars: Djärva kvinnoprotester i Iran möter polisbrutalitet

2018-03-05 | #8mars: Iranska kvinnor tar tillbaka gatorna

2018-02-27 | Protestvågen mot slöjtvånget i Iran fortsätter växa

2018-02-06 | Majoritet i Iran mot obligatorisk slöja enligt statlig studie

2018-01-30 | Revolutionens döttrar fortsätter protestera i Iran

2018-01-25 | Iran: Kvinnan bakom viral slöjprotest hyllas för sitt mod

2018-01-15 | Iran: Elden pyr under askan


Videoklipp med kraven inför 8 mars.

Under kvällen den 12 mars återförenades de sista 14 fängslade kvinnorättsaktivisterna med sina anhöriga som sedan 8 mars efterfrågat dem och stått och väntat dag och natt, först utanför häktet i centrala Teheran, sedan vid Gharachak-fängelset utanför huvudstaden, tillbaka till åklagarmyndigheten vid Evin i Teheran och återigen till Gharachak-fängelset. (Se filmklipp)

Och tillsammans sjöng de kvinnorörelsens kampsång utanför fängelset: "Jämlikhet, jämställdhet, systerskap...en bättre värld” (Se filmklipp)

Enligt uppgifter från arrangörernas informationskanal är nu samtliga arresterade kvinnor fria mot borgen. Detta innebär att många av dem kommer att kallas till rättegång senare. Däremot är fortfarande fem män kvar i det ökända fängelset Fashafoieh. De var bland de 25 gripna männen som skulle delta på 8 mars-demonstrationen.

Arresteringen av de 84 kvinnorna och männen som ville delta på en fredlig demonstration utanför arbetsmarknadsministeriet med krav på jämställdhet på arbetsmarknaden, väckte stora protester, inte minst på sociala medier. Även dagstidningar rapporterade om dessa arresteringar och trycket på polismyndigheten ökade.

De fem män som sitter kvar i fängelset är: Ali Afsongari, Ali Salem, Peyman Chehrazi, Mehrdad Ghazi, Javad Abass Tavaloli. Intensiva stödkampanjer för deras befrielse fortsätter bland annat på sociala medier.

Manifestationen som planerades utanför arbetsmarknadsministeriet i Teheran den 8 mars vid 08.00 svensk tid, mötte polispatruller som omringade gatorna i området. Polisen attackerade, misshandlade och grep 84 personer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: