Daniela Vega. Ur filmen En fantastisk kvinna.

Kvinnor hyllades under Oscarsgalan

2018-03-06 | Vera Atarodi padlock

KULTUR

Frances McDormand fick priset Bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Three billboards outside Ebbing, Missouri och prisade i sitt tacktal alla kvinnor i rummet vid årets Oscarsgala. I kategorin Bästa utländska film vann den chilenska filmen En fantastisk kvinna, med transkvinnan Daniela Vega i huvudrollen.

Se hela Frances McDormands tacktal och intervju med Daniela Vega.

Att Oscarsgalan skulle präglas av #metoo kanske inte var helt oväntat efter Grammy awards i slutet av januari. Galans värd Jimmy Kimmel öppnade med att att belysa ämnet och rörelsen och Frances McDormand bad alla kvinnor att resa sig upp när hon tog emot priset för Bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen Three billboards outside Ebbing, Missouri. Hon avslutade sitt tal med att kräva förändring av filmbolagens ledningar och uppmanade dem att bjuda in till möten på sina kontor. McDormand nämnde också ”inclusion riders”, alltså kontrakt med krav på inkludering av kvinnor och icke-vita personer.

I kategorin Bästa utländska film vann den chilenska filmen En fantastisk kvinna. Det är en berättelse om transkvinnan Marina som blir misstänkt för mord när mannen som hon har en relation med plötsligt går bort. Regissören Sebastián Legio tackade huvudpersonen Daniela Vega, som själv är transperson, i sitt tal. Filmregissören Jennifer Jerez, chilenska som bor i Stockholm menar att filmen och priset är viktigt av flera anledningar.

– Jag kommer från ett land där det finns en stor homo- och transfobi där en bidragande orsak är kyrkans starka konservativa ställning i det chilenska samhället. Därför känns det extra starkt när en sådan här film kommer från mitt land. Både för temat men också för att huvudrollsinnehavaren själv är transperson och lever med det hot och våld som det innebär att vara transperson. Därför tänker jag att filmen kan bli en stark röst för transpersoner där en person med självupplevda erfarenheter själv får tolka rollen och lyfta detta med ifrågasättandet och bemötandet från omvärlden. Idag är jag en extra stolt chilenska.


Vad kan det betyda för Chile?

– Jag har sett reaktioner på sociala medier från hbtq-personer i Chile som lyft detta och frågan om ett tredje kön. Film är ett bra verktyg för att skapa diskussioner och nå ut till stora massor. Och nu när den har fått ett pris så har frågan legitimerats. Chile har satts på kartan utifrån den här frågan och nu måste Chile svara på detta. Bara att den har producerats betyder att det kommit en generation som har vågat göra en film med nya tankar och jag hoppas att det är de som kommer till makten och att det konservativa Chile får ta ett steg tillbaka. Filmen handlar också om en utsatt kvinna och det är en angelägen kvinnofråga. I Chile förs samma diskussioner som har förts i Sverige på senaste tiden, men inte i det offentliga. Nu kanske det kommer bli så i och med denna filmen och att huvudpersonen, Daniela Vega, har berättat sina privata berättelser. Hon borde vara en stolthet för Chile tillsammans med regissören och jag hoppas att de tas emot väl.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: