Giorgia Serughetti.

Italien: Kvinnors och hbtq-personers rättigheter i fara

2018-03-06 | Christin Sandberg, Italien padlock

UTRIKES

”Att högern skulle vinna var delvis förutsägbart”, säger forskaren och feministen Giorgia Serughetti från Milano-Bicocco-universitetet, i en intervju av Feministiskt perspektivs Christin Sandberg om resultatet av söndagens parlamentsval i Italien och vad som nu väntar landet.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-03-05 | Val utan vinnare i Italien

2017-11-27 | Feministiska landvinningar hotas av värdekonservativa kvinnor

ARTIKELSERIE/Högerpopulism och främlingsfientlighet i Europa:

Christin Sandberg samtalar med italienska feministiska tänkare och aktivister som analyserar högerpopulismens framgångar och deras sociala kärnfrågor.

Del 1: Feministiska landvinningar hotas av värdekonservativa kvinnor

Del 2: Feminism konstant motvikt till populismen i Italien

Del 3: Unga feministers röster inför valet i Italien 2018.

– Femstjärnerörelsen (M5S) har fått överraskande många röster, liksom La Lega (högerpopulistiskt), som till och med gick om Berlusconis Forza Italia, vilket gör partiledaren Matteo Salvini till ledare för högerkoalitionen, påpekar feministen och forskaren Giorgia Serughetti.

Vad gäller kvinnors och hbtq-personers rättigheter ser Serughetti två möjliga framtidsscenarier, ingen av dem är särskilt ”lugnande”, som hon uttrycker det. Antingen lyckas högern bilda regering genom att hitta allierade för att uppnå en majoritet.

– I en sådan regering skulle gammalmodig sexism ”á la” Berlusconi förenas med Matteo Salvinis (M5S) och Melonis ”no gender”-diskurs med fokus på den traditionella familjen, säger Serughetti.

Det skulle även innebära totalt stopp i arbetet för att stärka hbtq-personers rättigheter, förutser hon:

– Högerpopulistiska och främlingsfientliga Legas ledare har under valkampanjen varnat för den fara det innebär om karaktären Elsa i Disney-filmen Frozen skulle bli lesbisk.

– Det finns en risk att utvecklingen drar åt ett konservativt och bakåtsträvande håll över hela linjen: stöd till mammor i stället för stöd till föräldraskap, fokus på traditionell familj snarare än kvinnors empowerment, litet eller inget arbete mot våld mot kvinnor, fortsätter Serughetti.


Medborgerliga rättigheter

Om Femstjärnerörelsen (M5S) bildar regering så hänger framtiden på vilka partier de i så fall allierar sig med, menar Serughetti. Och ger på så vis uttryck för den oförutsägbarhet som kännetecknar partiet, som varken vill placera sig till vänster eller höger.

– M5S är mycket tvetydiga när det gäller medborgerliga rättigheter, säger Serughetti.

Det är lika möjligt att föreställa sig en högergir, som en mer öppen och gynnsam inställning till olika rättighetsfrågor.

– Det beror på vilken av partiets själar som kommer att råda, säger hon och påpekar att erfarenheterna från staden Rom inte inger förtröstan.

Staden har en borgmästare från Femstjärnerörelsen, Virginia Raggi sedan 2016, och just nu hotas många feministiska samlingspunkter att stängas och de många föreningar som arbetar med kvinnors rättigheter i stan tycker sig inte ha fått gehör för sina behov.

– På ett sätt är Femstjärnerörelsen mer skrämmande eftersom de talar ett annat språk, ett mer distanserat språk från det som brukar användas i politiken, och som även vi som kämpar för kvinnors och hbtq-personers rättigheter är vana vid, och som vi har gemensamt med högern, även om vi oftast står i konflikt med dem, säger hon.


Socialdemokraterna

Om regeringspartiets, socialdemokratiska Partito democraticos fall och de andra små vänsterpartiernas stora misslyckande säger Giorgia Serughetti:

– När det gäller center-vänster partierna så har de begått många misstag. Ledarna har kämpat mot varandra istället för att visa italienarna en väg, ett alternativ, vilket har pulveriserat dem.

Hon menar också att de förlorade en värdefull möjlighet att skilja sig från högern genom att från högern genom att sätta kvinnors rättigheter, hbtq-frågor och migrationsfrågan i fokus på dagordningen, utan rädsla, tvetydighet och tvekan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: