I den högerkoalition som fått flest röster tillsammans ingår även det nyfascistiska partiet, Fratelli d’Italia, Italienska bröder.

Val utan vinnare i Italien

2018-03-05 | Christin Sandberg, Italien padlock

UTRIKES

På söndagen hölls parlamentsval i Italien. Vallokalerna stängde klockan 23 på söndagskvällen och rösträkningen pågår fortfarande. Inget parti och ingen koalition får egen majoritet. Parlamentsvalet visar på stora framgångar för både anti-etablissemangspartier och högerextrema främlingsfientliga partier. Christin Sandberg rapporterar från Italien.

RELATERAT/Högerpopulism och främlingsfientlighet i Europa:

Artikelserie om tre delar där Christin Sandberg samtalar med italienska feministiska tänkare och aktivister som analyserar högerpopulismens framgångar och deras sociala kärnfrågor.

Del 1: Feministiska landvinningar hotas av värdekonservativa kvinnor

Del 2: Feminism konstant motvikt till populismen i Italien

Del 3: Unga feministers röster inför valet i Italien 2018.

I Italiens parlamentsval väljs ledamöter till två kammare: senaten, överhuset, och deputeradekammaren, underhuset. Det står klart att Femstjärnerörelsen (M5S) nått störst framgång och är det parti som enskilt fått flest röster, cirka 31 procent. Den segertippade högerkoalitionen med bland annat Silvio Berlusconis Forza Italia har dock runt 37 procent. Den stora segraren i det högerblocket är främlingsfientliga Lega (tidigare Lega nord) som får över 18 procent av rösterna. Den stora förloraren är regeringspartiet, det socialdemokratiska Partito democratico, med 19 procent.

Inget parti och ingen koalition får egen majoritet. Femstjärnerörelsens partiledare, Luigi Di Maio, sade redan när den första vallokalsundersökningen presenterades att ”nu måste alla prata med oss”. Tidigare har alla andra partier gjort allt vad de kunnat för att hålla avstånd till partiet, som å sin sida även konstant vägrat förhandla och kompromissa med andra partier. Detta för att markera mot och ta avstånd från korruption och svågerpolitik.

Femstjärnerörelsens grundare, satirikern Beppe Grillo, underströk dock i fredags på det avslutande valmötet på Piazza del Popolo framför tusentals anhängare, det som den nya partiledaren, den rekordunga och rekorderliga Luigi Di Maio, försökt förmedla, nämligen att partiets dra åt helvete-inställning (vaffanculo), håller på att ändras. De vill nämligen vara med i maktens centrum. Trots framgångarna hade de önskat något fler röster.


Femstjärnerörelsens partiledare, Luigi Di Maio.


Högt valdeltagande

Hur lång tid det dröjer innan en regering kan ta form är svårt att säga, men klart är att långa och inte helt enkla förhandlingar kommer att dra igång så fort valresultatet är fastställt.

Valdeltagandet är cirka 73 procent, vilket är en aning högre än väntat. Hur väljarna har röstat skiljer sig dock mycket åt mellan södra och norra delen av landet, vilket visar den stora polariseringen. Lega har stort stöd i norr, där partiet än gång i tiden bildades med en idé om självstyre. I söder, liksom i delar av centrala Italien, fick Femstjärnerörelsen flest röster.

Valresultatet visar att hatpropagandan mot flyktingar fick gehör. I den högerkoalition som fått flest röster tillsammans ingår även det nyfascistiska partiet, Fratelli d’Italia, Italienska bröder. Tillsammans har dessa partier drivit en kampanj som går ut på att Italien ska tillhöra italienarna. Partierna står ideologiskt nära Marine Le Pens Nationella fronten.


Feministisk analys

Inför valet gjorde pasionaria.it, en feministisk grupp som arbetar för att sprida information om feminism, intersektionalitet och transfeminism på ett lättillgängligt sätt, en feministisk analys av partiprogrammen. I den undersökte de bland annat vad partierna vill göra för att bekämpa våld mot kvinnor, verka för ”lika möjligheter”, hbtq-rättigheter och vilken politik de har på området för personer med funktionsnedsättning och migranter.


Moderskap och flyktingstopp

Den högerkoalition som har fått flest röster i valet nämner bara kvinnor i egenskap av mödrar. Att bekämpa våld mot kvinnor eller gruppen hbtq nämns inte över huvud taget. Fokus ligger på den heteronormativa kärnfamiljen. Vad gäller jämställdhetspolitik, eller egentligen ”lika möjligheter”, som det benämns i italiensk politik, föreslås pensioner till mammor och annat stöd till de som är eller vill bli mammor, såsom bättre tillgång till dagis och högre barnbidrag ju fler barn du har.

På migrationsområdet vill koalitionen inskränka möjligheten till humanitärt uppehållstillstånd, stoppa ilandstigningarna av personer från Afrika och lansera en ”Marshall-plan”, för att hindra personer från att ta sig till Europa. För personer med funktionsnedsättning vill de sänka trösklarna för fler ska kunna ta sig in på arbetsmarknaden.


Lika möjligheter

Femstjärnerörelsen har stort fokus på hälso- och arbetslivsfrågor när det gäller politik för lika möjligheter. Fokus ligger på en politik som möjliggör och underlättar för familjer att kunna förena familje- och arbetsliv, något som i dag knappt går i Italien. De understryker vikten av att kvinnor själva ska få bestämma över mödraskap och förlossning.

De föreslår utbildningsinsatser i skolorna som ett sätt att arbeta förebyggande mot våld mot kvinnor och diskriminering. De vill ha åtgärder mot sexism och spridandet av stereotyper.

På migrationsområdet vill de reformera Dublinförordningen, som bland annat stipulerar att det första land en flykting kommer till är skyldig att ta upp asylansökan. De vill skapa lagliga vägar in i Europa, skynda på asylprocessen och öka transparensen i pengaflödet för att bekämpa korruptionen inom området. De vill även ha ett handelsembargo på vapenförsäljning och utöka biståndet inriktat på utveckling i de afrikanska länder där flyktingarna kommer ifrån.

För personer med funktionsnedsättning vill de se att FN-konventionen efterlevs. De vill införa ett assistansbidrag, samt utökat stöd till personer med lättare funktionsnedsättning för att ge dem större självständighet. På regional nivå ska det skapas särskilda ombudsmän för att övervaka området.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: