En av 8 mars affischerna som bjuder till manifestation i Teheran mot diskriminering på arbetsmarknaden.

#8mars: Iranska kvinnor tar tillbaka gatorna

2018-03-05 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Iranska kvinnorättsaktivister har genom flera uttalanden meddelat att de kommer i år att gå ut på gatorna för att fira internationella kvinnodagen den 8 mars och protestera mot kvinnoförtryck i alla dess former. Trots risken för repressalier, tänker de ta gatorna tillbaka.

Det är elva år sedan en manifestation hölls senast på kvinnodagen i Teheran. Konsekvensen då var arresteringar och polisbrutalitet. I år anordnar kvinnorättsaktivister, i kölvattnet av den nya vågen av kvinnors protester mot slöjtvånget, bland annat en manifestation vid arbetsmakrnadsministeriet i Teheran. Manifestationen riktar sig mot diskrimineringen, den stora arbetslösheten bland kvinnor, de låga pensionerna för förvärvsarbetande kvinnor och avsaknaden av pensioner och försäkringar för hemmafruar.

Dessutom har olika grupper inom kvinnorörelsen bestämt sig för att inte stanna inomhus i år, utan gå ut på gatorna och de uppmanar alla kvinnor att ansluta sig till protester mot kvinnoförtryck av alla slag. I ett uttalande skriver de att listan över iranska kvinnors krav är lång:

– Vi vill gå ut på våra gator den 8 mars i år och stanna kvar! Vi har kämpat på dessa gator, vi har gjort revolution på dessa gator... utsatts för syraattacker och arresterats för att ha brutit mot hijablagen på dessa gator, krävt våra rättigheter på dessa gator, stått på dessa gator, stått på oss och därför hamnat i fängelse, vandrat dessa gator för att komma in genom sportarenors stängda dörrar... vi lever i dessa städer och vi vill fira vår dag på våra städers gator.

Feministiskt perspektiv kommer att bevaka och rapportera om mobiliseringen.


Affischerna inför 8 mars 2018 i Iran: ”Nog med kvinnoförtryck!”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: