Aly Raisman stämmer USA Gymnastics

2018-03-05 | FemPers padlock

SPORT

Flerfaldiga OS-medaljören i gymnastik, Aly Raisman, stämmer USA:s gymnastikförbund för att inte ha agerat tidigare gentemot den nu dömde Larry Nassar som under årtionden som landslagsläkare förgrep sig på ett stort antal gymnaster, varav många var barn när övergreppen ägde rum. I stämningsansökan som lämnades in i onsdags i förra veckan står det att USA Gymnastics ”kände till eller borde ha känt till” Larry Nassars många övergrepp men agerade inte. Hennes advokat säger i ett uttalande att USA Gymnastics och USA:s OS-kommitté försökte dölja Nassars övergrepp ”och försökte skrämma Raisman och andra offer till tystnad”. I december 2017 stämde gymnasten McKayla Maroney gymnastikförbundet för att de försökt lägga munkavle på henne genom avtal som inbegrep att hon inte fick tala om övergreppen.

Uppemot 200 gymnaster har nu anklagat Larry Nassar för övergrepp. Aly Raisman utsattes vid upprepade tillfällen av Larry Nassar i samband med landslagssamlingar vid träningsanläggningen Karolyi ranch i Texas, liksom vid tävlingar som OS i London 2012, rapporterar MPR news. Under en domstolsförhandling som hölls i januari i år för att bestämma straff för Nassar var Aly Raisman en av drygt 150 kvinnor som berättade vad de utsatts för. I vittnesmålet sade Raisman:

– Inser du nu att vi, denna grupp av kvinnor som du så hjärtlöst förgrep dig på över en så lång tid, nu är en kraft och du inte är någonting alls. Rollerna är omvända, Larry. Vi är här, vi har våra röster och vi ska ingenstans, sade hon och fortsatte:

– Du är så sjuk, jag kan inte ens börja förstå hur arg jag känner mig när jag tänker på dig. Du ljög och manipulerade mig att tro att när du behandlade mig så slöt du dina ögon för att du hade jobbat så hårt, medan du egentligen rörde mig – ett oskyldigt barn – för din egen njutnings skull.

USA Gymnastics säger att förbundet agerade omedelbart när de fick information om övergreppen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: