Soraya Post (Fi) är ledamot i EU-parlamentet i Bryssel.

Kan Finland kan vi – förbjud rasistiska organisationer nu!

2018-02-20 | Soraya Post padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”Tänker ni följa Finlands exempel... eller tänker ni låta rasistiska organisationer fortsätta sprida sin hatpropaganda? Jag har sagt det innan och jag säger det igen: vi måste ta ställning nu”, skriver Soraya Post (Fi) som i sin månadskrönika argumenterar för ett förbud mot rasistiska organisationer.

Soraya Post är EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ, och återkommande EU-krönikör i Feministiskt perspektiv.

I november 2017 beslutade Birkalands tingsrätt att den nazistiska Nordiska motståndsrörelsens verksamhet är förbjuden i Finland. Det var polisstyrelsen som i mars samma år väckte talan mot rörelsen, eftersom dess verksamhet ansågs strida mot lagen och god sed. I Yle citerades polisöverdirektör Seppo Kolehmainen: ”Domstolens linje är ett klart besked om att våldsamma och öppet rasistiska organisationer inte har någon plats i det finländska samhället”. Jag håller med Kolehmainen och vill vara ännu tydligare: våldsamma och rasistiska organisationer har inte någon plats i ett demokratiskt samhälle.

Jag har sedan länge drivit frågan om att EU måste markera mot de EU-stater som bryter mot mänskliga rättigheter, att detta inte är förenligt med ett EU-medlemskap. EU ska stå upp för varje människa, hens rättigheter och våra demokratiska värden om just lika värde.

Nationalistiska, nazistiska och fascistiska organisationer är på frammarsch över hela Europa, och med dem även deras attacker mot demokratin. Dessa organisationer förespråkar, belönar och uppmanar till våld. De sprider hatpropaganda och uppmanar sina anhängare att använda våld och trakasserier mot uppdiktade fiender. Dessa organisationer är inte acceptabla i ett demokratiskt samhälle, för i ett demokratiskt samhälle ska alla ha rätt att få delta och känna sig trygga.

Och vi har stöd i våra mänskliga rättigheter att förbjuda denna typ av organisationer. Artikel 30 i den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter säger klart och tydligt: ​​Inget i denna förklaring ska tolkas som att någon stat, grupp eller person har rätt att bedriva verksamhet eller att utföra någon handling som syftar till att omintetgöra någon av de rättigheter och friheter som anges häri.

Alla EU-stater har också förbundit sig till den internationella konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering (ICERD, 1969). Det betyder att alla EU-stater också måste respektera de åtaganden de har gjort i konventionen. Som artikel 2 och 4, vilka säger att vi måste fördöma all propaganda och alla organisationer som är baserade på idéer eller teorier om överlägsenhet av en ras eller grupp av personer av en färg eller etniskt ursprung. Artiklarna säger också att konventionsstaterna förbinder sig att ta omedelbara och konkreta åtgärder med syfte till att avskaffa allt främjande eller utövande av sådan (ras)diskriminering. Alla EU:s medlemsstater har alltså stöd i våra mänskliga rättigheter att avskaffa rasistiska organisationer.

Den vanligaste invändningen mot att förbjuda organisationer är yttrandefriheten. I dag florerar en uppfattning om att yttrandefrihet är absolut och att varje inskränkning i denna är odemokratisk. Men det är fel. Yttrandefriheten är inte som tortyrförbudet: den är inte absolut. Vi kan inskränka yttrandefriheten på flera grunder, till exempel om inskränkningarna är godtagbara i ett demokratiskt samhälle, och att dessa inskränkningar har formulerats på demokratisk väg och att de syftar till att skydda någons rättigheter.

Nazistiska och rasistiska organisationer vill ta bort andra människors rättigheter, de vill begränsa demokratin (vilket innebär att de inte vill ha en demokrati) och de vill göra detta med våldsamma metoder. De sprider sin propaganda med våldsamma medel. Det är därför vi måste förbjuda organisationer som sprider hatpropaganda och våld i offentliga utrymmen och online i Europa. Vi måste ställa det allmänna intresset och de gemensamma behoven i fokus. Jag kommer nu därför att driva saken vidare hos kommissionen och ställa dem frågan: vad tänker ni göra åt detta? Tänker ni följa Finlands exempel, med stöd i våra mänskliga rättigheter? Eller tänker ni låta rasistiska organisationer fortsätta sprida sin hatpropaganda?

Jag har sagt det innan och jag säger det igen: vi måste ta ställning nu. Enligt Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA) ökar hatbrotten i Europa. Rasistiska och främlingsfientliga reaktioner mot flyktingar, asylsökande och invandrare finns i hela EU. Antisemitism, anti-ziganism, islamofobi, homofobi och sexism är delar av en vardag för många människor som bor i Europa. All detta strider mot mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska principer om allas lika värde.

Det är inte ens en månad sedan vi höll den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Vi får inte glömma att hat går hand i hand med folkmord – därför vi kan inte låta hatet dominera Europa igen. Ett konkret och viktigt steg är att ta tydlig ställning, och detta kan vi göra med klart stöd i våra mänskliga rättigheter: förbjud rasistiska organisationer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: