Olof Unogård.

Olof Unogård sparkas: ”Har gjort mig obekväm”

2018-02-16 | Bella Frank padlock 1

SPORT

Olof Unogård, tränare och sportchef för Hammarby, har fått sparken och i stället blir tidigare assisterande förbundskaptenen Ann-Helén Grahm huvudtränare för laget.
– Jag har försökt vara tydlig med att budgeten vi har haft inte räcker till i damallsvenskan och att vi behöver höja den, säger Unogård till Fotbollskanalen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-11-03 | Sirius tränare tvingas bort efter kritik mot ledningen

Skälen till att han sparkas handlar inte om de sportsliga resultaten – tvärtom har laget varit framgångsrikt de två åren med Olof Unogård. Under hans första år i Hammarby nådde laget Damallsvenskan och under hans andra säsong lyckades laget knipa en sjundeplats, något som få experter trodde. Konflikten rör i stället att styrelsen anser att han begått tjänstefel och skriver på Hammarbys hemsida att ”styrelsen förlorat sitt förtroende för Unogård sedan denne vid upprepade tillfällen överskridit sina befogenheter, åsidosatt fastlagda rutiner samt avsiktligt brutit mot givna instruktioner”.

– Det är hårda ord. Jag har varit medveten om att de tycker att jag har överskridit mina befogenheter gällande spelarbudgeten. Det är framför allt i min sportchefsroll som vi har haft oenigheter. Där har vi varit oense på vägen framåt kortsiktigt, säger Olof Unogård till Fotbollskanalen.

– Jag har försökt vara tydlig med att budgeten vi har haft inte räcker till i damallsvenskan och att vi behöver höja den. Där har vi helt enkelt inte varit överens om vägen framåt. Jag har gått ganska hårt fram och gjort mig obekväm, fortsätter han.


”Budget alldeles för liten”

Fotbollslagets ekonomi har varit i fokus den senaste tiden. En Hammarbyspelare skrev i januari i en Facebookgrupp att laget hade dålig ekonomi och bad om ekonomiskt stöd från supportrar, något Aftonbladet rapporterade om: ”Som det ser ut nu har vi 14 kontrakterade spelare för säsongen 2018. Vår budget är alldeles för liten för att ha en konkurrenskraftig trupp för damallsvenskan och styrelsen har därmed sagt att de inte ser något problem med att vi åker ur allsvenskan i år”. Spelaren skrev därefter: ”Vi behöver er hjälp. Jag har svårt att säga exakt hur mycket pengar det handlar om men alla bäckar små, som det brukar heta”.

När Aftonbladet frågade Hammarbys ordförande Richard von Yxkull om hur budgeten ser ut för damlaget respektive herrlaget och om det inte gick att skjuta till mer pengar till damerna svarade han:

– Det går självklart inte att jämföra med herrarnas budget, det är två skilda världar. Men våra ambitioner för damerna är precis lika starka som för herrarna. Och det hände otroligt mycket bra i damverksamheten under 2017, med nya Hammarby IP som invigs 2018 och den bästa placeringen (sjua) på tio år. Vi har en positiv framåtrörelse.


Samlade in 400 000

Kort efter spelarens inlägg startade tre supportrar som driver bloggen Årstakex en insamling till Hammarbys damlag. På en dryg vecka fick de ihop 400 000 kronor. På bloggen förklarar initiativtagarna varför de gjorde insamlingen: ”Det är vi som är Hammarby. Med gemensam kraft och passion såg vi en möjlighet att få göra skillnad för damfotbollen. Göra skillnad för en sektion som är i startgroparna för något stort. Som snart ska springa in på en nybyggd allsvensk arena med spelare som med rätt pissiga förutsättningar aldrig ger upp och som innerligt ser fram emot nästa kapitel av deras (vår) historia. Det här är symboliskt, vår iver att få vara en del av Hammarbys historia. Att få bidra.”I en intervju på bloggen säger Hammarbys lagkapten Olga Ekblom att både pengarna och stödet från supportrarna betyder mycket. Ekblom hoppas att pengarna ska förbättra villkoren i laget under säsongen:

– Det hade varit bra med en spelare till men också att få bra förutsättningar, bra träningsmöjligheter, resor och boende och mat när vi är iväg. Allmänt bättre förutsättningar helt enkelt. Vi hoppas och tror att pengarna ska gå till det.

Damfotbollsbloggen Hattricks Rainer Fussgänger skriver i en kommentar till nyheten att ”succétränaren” sparkas: ”Utan att känna till alla detaljer så uppenbarar denna osköna händelse ett dilemma inom fotbollen. Man har ett framgångsrikt lag inom en stor klubb som spelar i landets högsta serie. Men styrelsen kan eller vill inte prioritera damverksamheten tillräckligt mycket för att säkerställa att framgången fortsätter.”


Tagit strid för damfotboll

Efter att det blev känt att Olof Unogård fått sparken fanns frågor om insamlingen kommer att gå till att fylla ett underskott i budgeten men enligt Årstakex-bloggen kommer detta inte att ske: ”Pengarna är insamlade av supportrar inom en kampanj för Hammarby Damfotboll och ska oavkortat gå dit. Ansvaret för hur de insamlade pengarna disponeras ges Hammarby damfotbolls tränare och sportchef i samråd. Spelarrådet skall vara delaktiga i beslut kring hur bidraget används.”

Det är inte första gången Olof Unogård sparkas efter att bland annat ha ställt krav på mer jämställda villkor för damfotbollen. 2015 tvingades Olof Unogård bort från tränarrollen för Sirius efter att öppet ha kritiserat klubbledningen då han ansåg att damspelarna prioriterades bort när herrarna avancerade.

– Fler och fler inser poängen med att ha en verksamhet för hela befolkningen i stället för bara halva, men resurserna räcker inte. Det låter ju fint att säga att man har ett damlag, men att ge förutsättningar och verkligen satsa är en annan sak. Där ligger en stor del av problemet. Ska man verkligen satsa på damerna så verkar det som att man gör bäst i att enbart ha damer i klubben helt utan några herrlag, eftersom herrarna alltid prioriteras, sade han då till Feministiskt perspektiv.


Grahm tar över som tränare

Den som nu tar över som Hammarbys tränare är den tidigare assisterande förbundskaptenen Ann-Helén Grahm. Grahm har varit assisterande förbundskapten i både Sverige och Skottlands landslag. 2011 blev hon assisterande förbundskapten till Thomas Dennerby och var med när Sverige tog ett EM-brons 2011.

– Jag är mycket glad, hedrad och tacksam över möjligheten att få leda och träna Hammarbys damer. Förutom det faktum att Hammarby har en omfattande historia med många stolta traditioner att förvalta så känner jag att det finns såväl kvalitet som potential och framåtanda i föreningen, bland supportrar och inte minst bland spelarna. Jag ser verkligen fram emot att få börja jobba med en mycket ambitiös spelar- och ledargrupp säger Ann-Helén Grahm på Hammarbys hemsida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20180214 - Janne Pettersson

Tyvärr är det väl rätt självklart att Årstakex insamlade medel på 400 000 kronor inte kommer göra någon större nytta i verksamheten. Styrelsen bantar nog bara i andra änden och så har vi supportrar och damlaget ännu en gång förlorat.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: