Feminister rasar mot den öppna rasismen i Italien

2018-02-16 | Christin Sandberg, Italien padlock

UTRIKES

Den politiska retoriken har hårdnat och den öppna rasismen eskalerat i Italien efter de senaste veckornas händelser i den lilla staden Macerata i centrala Italien. De två våldsdåd som drabbat staden har blivit slagträ i den politiska debatten och många afrikanska migranter börjar bli rädda för att röra sig ute. Samtidigt rasar feminister över hur kvinnokroppen ännu en gång används för att legitimera rasism.

RELATERAD ARTIKLAR

2018-02-16 | Patriarkatets rasistiska delirium i Macerata

2018-02-06 | Italien: ”Det som har hänt i Macerata är terrorism”

”Fördämningen har brustit”, säger journalisten Alessandro Lanni, och menar att massmedia och politiker de senaste veckorna har använt slagord och ett rasistiskt språkbruk som tidigare bara figurerade i sociala medier.

Det uppmärksammade styckningsfallet av 18-åriga Pamela Mastropietros har vridits och vänts i medier, utan att det har bringats klarhet i dödsorsaken. Fyra nigerianer, varav två knarklangare, har dock häktats som misstänka gärningsmän. Två rättsmedicinska undersökningar har genomförts och de visar på olika resultat. Medan den toxikologiska undersökningen, som fastställer om dödsorsaken är en överdos, enligt uppgifter i pressen ännu inte är klar.

Pamela Mastropietros hade rymt från ett behandlingshem dagen innan hon hittades styckad. Strax efter att hon hade lämnat behandlingshemmet plockades hon upp av en närmare 50-årig man i en bil. Han körde henne till ett garage, där han hade sex med henne i utbyte mot pengar. Just denna del av händelseförloppet har i princip lämnats ouppmärksammad. Förutom en artikel i Corriere della sera, landets största dagstidning, som uttryckte en dos empati för mannen för att sedan efter mycket kritik plockas bort.


Kvinnokroppen i rasistisk propaganda

Det feministiska antivålds-nätverket Non una di meno fördömer användningen av kvinnokroppen i rasistisk propaganda i den politiska debatten. ”Våld mot kvinnor är ett strukturellt problem i vårt samhälle och det ska absolut inte användas som politisk opportunism.” De uttrycker ilska över på vilket sätt Pamela och andra kvinnors korppar utnyttjas för rasistisk retorik och för att underblåsa hat mot immigranter och späda på ilskan i samhället.

Non una di meno var ett av många nätverk som anslöt sig till den antifascistiska och antirasistiska demonstration, som organiserades lördagen den 10 februari, av de självstyrande sociala center som finns över hela landet.

Det förbud mot alla slags manifestationer som borgmästaren infört tidigare i veckan för att undvika konfrontationer mellan olika grupper hävdes kvällen innan. Runt 20 000 personer, motsvarande halva stadens befolkning, bildade en över två kilometer lång kortege som rörde sig runt den medeltida stadsmuren under hård polisbevakning i en i övrigt nedstängd stad.

Men alla var inte positiva till demonstrationen. Samuel Kunoun som ansvarar för migrationsfrågor hos fackförbundet CISL och med rötter i Nigeria menar att både högern och antifascisterna utnyttjar situationen för egna politiska syften. Han hade hellre sett att staden fått läka såren i fred för att snabbare kunna återgå till lugnet, som karaktäriserar staden.


Lila Ion


För det är så alla tycks beskriva Macerata.

– Jag har bott här i sex år och det har alltid varit jättelugnt, säger Lila Ion från Rumänien som driver en frukt- och grönsaksaffär på samma gata där de första skotten avlossades lördagen den 3 februari.

Fatoumata Barry från Guinea säger samma sak, även om hon på senare tid har varit föremål för rasism.

– Jag har bott här i åtta år och fram till 2016 hade jag aldrig några problem att hitta arbete eller med hur jag blev bemött. Men det har blivit svårare. På senare tid har många sagt rakt ut att de absolut inte vill ha en svart kvinna som hemhjälp när de har träffat mig, säger hon.


Fatoumata Barry


”Först italienarna”

Ett par dagar innan demonstrationen besökte det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Lega Nord:s partiledare regionen Marche, dock inte Macerata, som en del av sin valkampanj under parollen ”först italienarna”. Han talade till fabriksarbetare som riskerar att förlora arbetet och jordbävningsdrabbade som fortfarande sover i husvagnar sedan två jordbävningar ägde rum i augusti och oktober 2016.

I en kommentar till färsk statistik, vilken visar att födelsetalen i Italien slår nya bottenrekord - igen, sade han under ett stop i Fabriano att det beror på det projekt - inspirerat av Kalergi-planen - som går ut på att tömma landets befolkning på italienare för att istället fylla det med afrikanska migranter.

En del beskriver lördagens demonstration mot rasismen som ett ljus i mörkret.

Samma helg, i en annan del av landet, pågick en välbesökt vapenmässa. Och opinionsundersökningar visar att 70 procent av italienarna känner sig otrygga, och det finns siffror som pekar på att italienarnas benägenhet att beväpna sig ökar.

Samtidigt växer, visserligen från en låg nivå, den fascistiska militära organiseringen bland unga och studenter runt om i landet. Det säger läraren och journalisten Christian Raimo, som det senaste halvåret har följt de fascistiska ungdomsgrenarna på nära håll. Han liknar ett par av dem vid paramilitära grupper. De kännetecknas av militär organisering, manschauvinism och legitimerad våldsanvändning.

Mannen som sköt mot personer han valde utifrån hudfärg avslutade sitt dåd med att svepa in sig i den italienska flaggan och göra en romersk hälsning (mer känd som hitlerhälsning, men som användes av fascisterna i Italien på 1920-talet).

Regeringspartiet PD:s tystnad och oförmåga att omedelbart fördöma dådet utifrån vad det var, ett ideologiskt motiverat fascistiskt dåd, menar författaren och journalisten Alessandro Lanni, har bidragit till att späda på den öppna rasismen.

Viola Rosa (som egentligen heter något annat) från nätverket Non una di meno understryker att bakom denna rasism gömmer sig patriarkatet och patriarkatet i sin tur understödjer rasismen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: