Jytte Guteland, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna.

Vi får inte låta EU kringgå västsahariers rättigheter

2018-02-13 | Jytte Guteland padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”Omvärlden ska inte acceptera ockupation och plundring av naturresurser. Det västsahariska folket har rätt att bestämma om handel med resurser från sitt eget territorium. EU ska inte ge handelsfördelar för varor som kommer från utanför Marockos erkända gränser”, skriver Jytte Guteland (S) i sin månadskrönika.

Jytte Guteland är EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och återkommande krönikör i Feministiskt perspektiv.

I veckan nåddes vi av nyheten att EU-kommissionen är klar med sitt förslag till handelsavtal mellan EU och Marocko, med ett tillägg som inkluderar Västsahara i avtalet. Nyheten var oväntad och upprörande för alla oss som följt frågan, eftersom att EU-kommissionen i förhandlingarna med Marocko hittills har struntat i västsaharierna och låtit ockupationsmakten Marocko företräda Västsahara.

Västsahara är Afrikas sista koloni. Under fyrtio års tid har västsaharierna kämpat för självbestämmande. Landet finns på FN:s avkoloniseringslista. Omvärlden säger sig ställa sig på folkets sida. I praktiken görs inte mycket. Vid flera tillfällen under senare år har det rapporterats om övergrepp mot mänskliga rättigheter i det ockuperade Västsahara.

Demonstrationer som urartat med våld och där rättegångarna efteråt är rättsosäkra och där straffen blivit enormt långa fängelsestraff. Själv har jag under förra hösten försökt ta mig in i Västsahara för att få tala med civilsamhället och höra både om situationen för mänskliga rättigheter och förberedandet inför handelsavtalet med EU. Jag och den delegation av Europaparlamentariker som ville besöka Västsahara stoppades redan vid gränsen av marockansk militär och hindrades från att besöka landet. Mycket upprörande och märkligt. Hur ska vi kunna fatta beslut om handel med Västsahara om vi inte ens får besöka landet? Vad vill Marocko dölja?

I december 2016 fastslog EU-domstolens högsta instans att EU och Marockos handelsavtal inte får omfatta det separata området Västsahara utan samtycke från det västsahariska folket. Domen innebär att det västsahariska folket själva ska vara de som företräder Västsahara i förhandlingar om handelsavtal. Domen är en viktig milstolpe för att markera att västsaharierna själva har rätt att bestämma över sitt territorium och sina naturtillgångar.

Nu för en vecka sedan fick vi alltså reda på att EU-kommissionen verkar vilja kringgå kravet från domstolen och fortsätta som förut. Själv tänker jag inte låta detta passera obemärkt. Omvärlden ska inte acceptera ockupation och plundring av naturresurser. Det västsahariska folket har rätt att bestämma om handel med resurser från sitt eget territorium.

EU ska inte ge handelsfördelar för varor som kommer från utanför Marockos erkända gränser. Respekt för lag ska råda. EU ska inte underminera rättssamhället. Nu blir det fajt om detta. Jag ska kämpa för att få Europaparlamentet att stå upp för lag och rätt, när nu EU-kommissionen viker sig för ekonomiska intressen och politiska påtryckningar från Marocko.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: