2014 tog Asma Jahangir emot årets Live Right Livelihood priset. Asma Jahangir (tv) och utrikesminister Margot Wallstöm.

Ikonen Asma Jahangir är död

2018-02-13 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Söndagen den 11 februari kom nyheten från Lahore i Pakistan: I dag dog Asma Jahangir på sjukhuset efter en hjärtinfarkt.

Se en hyllning från Aljazeera som sammanfattar Asma Jahangirs liv.

Advokaten Asma Jahangir (1952-2018) var en ikon, en som hela sitt liv ständigt och konsekvent kämpat för rättvisa. Många har sett filmklippet från 2007 där Asma Jahangir står längst fram i demokratirörelsens demonstrationståg när det angrips av militär. Hon ropat och utmanat de beväpnade soldaterna: ”Kom och skjut mig”!

Jahangir kallas människorättsikon i pakistanska medier och av kollegorna inom FN. Hon hyllas och är ihågkommen av människor, inte bara i Pakistan utan också internationellt, som den modiga advokaten som alltid gav röst åt de förtryckta oavsett var i världen de befann sig. Det kunde vara i Pakistan och handla om den utsatta etniska minoriteten balocher, en religiös minoritet som liksom de kristna anklagades för blasfemi; det kunde vara fattiga kvinnor som inte hade råd med juridiskt stöd efter våldtäkter; det kunde gälla palestiniernas rättigheter mot bosättare på Västbanken, eller oppositionella iranier som sökte rättvisa mot den iranska regimen.

Asma Jahangir kämpade för politiska fångars rättigheter i många länder. Hennes senaste uppdrag inom FN var som särskild rapportör om situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran, vilket gav iranierna nytt hopp. Hon kämpade hårt för att få inresevisum till Iran för att kunna besöka fängelser med politiska fångar.

Jahangir var en konsekvent försvarare av kvinnors fri- och rättigheter mot religiösa fundamentalister. Som ung kämpade Asma Jahangir mot religiösa fundamentalister som tog över makten efter en militärkupp, med general Zia-ul-Haq i spetsen och med USA:s goda minne. För detta motstånd fängslades Jahangir 1983.

Vid sidan av hennes många positioner inom FN kring MR-frågorna, var hon ordförande för två tunga organisationer i Pakistan; Human rights commission of Pakistan och Supreme court bar association. Hon var dessutom en av grundarna av Women’s action forum i Pakistan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: