Bild från ögonvittne till terrordådet i Macerata.

Italien: ”Det som har hänt i Macerata är terrorism”

2018-02-06 | Christin Sandberg, Italien padlock

UTRIKES

På lördagen åkte en man genom den italienska staden Macerata och sköt mot en rad personer med afrikanskt ursprung. Sex personer, varav fem män och en kvinna, skadades. Två av dem vårdas ännu på sjukhus. ”Det som har hänt i Macerata är terrorism. Punkt slut”, säger Elvira Ricotta Adamo, människorättsaktivist. Christin Sandberg rapporterar.

RELATERADE ARTIKLAR:

Artikelserie om tre delar där Christin Sandberg samtalar med italienska feministiska tänkare och aktivister som analyserar högerpopulismens framgångar och deras sociala kärnfrågor.

Del 1: Feministiska landvinningar hotas av värdekonservativa kvinnor

Del 2: Feminism konstant motvikt till populismen i Italien

Del 3: Unga feministers röster inför valet i Italien 2018

Den somalisk-italienska författaren Igiaba Scego fördömer attacken och skriver på sin Facebook-sida: ”...en fascistisk terrorattack. De har skjutit mot unga människor med afrikanskt ursprung. Hatord blir till död.”

Strax innan den misstänkta gärningsmannen Luca Traini greps av polisen klev han ur bilen för att göra en fascisthälsning vid ett krigsmonument insvept i den italienska flaggan. I samband med det utropade han även ”Länge leve Italien”, skriver dagstidningen Corriere della Sera.

Händelsen föregicks av ett uppmärksammat styckningsfall som ägde rum i staden med cirka 40 000 invånare i centrala Italien tidigare i veckan, då kroppen av 18-åriga Pamela Mastropietros återfanns i två resväskor. Dödsorsaken är ännu inte fastställd, men det spekuleras i överdos eller mord.

Den misstänkta för styckningen är en nigeriansk man, och borgmästaren i Macerata, Romano Carancini, menar att det kan finnas ett samband mellan de två händelserna, enligt AP.

– Det jag har märkt av är en fientlighet som har vuxit successivt och allt mer sedan det uppmärksammade styckningsfallet nyligen, säger Camilla Murray bosatt i Macerata.

– Jag har främst märkt av det genom allmänt ”snack i baren” och kommentarer på olika hemsidor som sprids via nätet. Vi har en afrikansk butik i närheten som verkar ha fått hat riktat mot sig, fortsätter hon.


Luca Traini, som misstänks för terrordådet i Macerata, kandiderade till kommunfullmäktige för främlingsfientliga Lega nord.


Den misstänkta gärningsmannen från regionen Marche i centrala Italien kandiderade till kommunfullmäktige för främlingsfientliga Lega nord i förra årets borgmästarval. Den 4 mars är det nationellt val i Italien och Lega nord ingår i den högerkoalition som, tillsammans med bland annat mångmiljardärer Silvio Berlusconis Forza Italia, leder i opinionsundersökningarna.

Lega nords partiledare Matteo Salvini sade i en kommentar timmar efter dådet att de skyldiga är de som fyllt Italien med illegala invandrare.

– Det som har hänt i Macerata är terrorism. Punkt slut, säger Elvira Ricotta Adamo, människorättsaktivist.

Landets premiärminister Paolo Gentiloni vädjade till lugn och varnade för att låta hatet ta över.

– Säg inte att Luca Traini är ur balans. Han är en fascist. En terrorist, menar författaren Igiaba Scego.


Författaren Igiaba Scego och människorättsaktivisten Elvira Ricotta Adamo.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: