– Ingen ville lyssna på mig, säger David Lean, en av många som larmat om Barry Bennells övergrepp, till Sky News.

Fotboll: Barry Bennell begick sexuella övergrepp i decennier

2018-01-23 | Bella Frank padlock

SPORT

Rättegången mot den tidigare talangscouten och ungdomsledaren Barry Bennell, som anklagas för sexuella övergrepp mot pojkar inom fotbollen under flera decennier, fortsätter i Storbritannien. Han åtalas för 48 övergrepp mot elva pojkar, dock bara en bråkdel av vad utsatta rapporterat om sedan sexualbrottsskandalen briserade 2016.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-01-19 | #metoo: Även Simone Biles utsatt för sexuella övergrepp

2017-11-03 | #metoo: ”Tystnad har gett fel människor makt för länge”

2017-06-26 | Barry Bennell åtalas för allt fler fall av sexuella övergrepp

2016-12-21 | Engelska övergreppsskandalen omfattar 148 fotbollsklubbar

2016-12-09 | Pedofilskandalen inom engelsk fotboll fortsätter att växa

Rättegången, som planeras pågå ända fram till mars, inleddes den 9 januari i Liverpool. Barry Bennell har erkänt sju övergrepp mot tre pojkar i åldrarna 11-14 år mellan 1979 och 1991 men nekar till resterande av sammanlagt 48 övergrepp mot elva pojkar. Enligt åklagarsidan använde Barry Bennell sin ställning i fotbollsklubbar som Manchester city och Alexander Crewe för att komma i kontakt med pojkar som han sedan utsatte för sexuella övergrepp. Han hotade också barnen med att sätta stopp för deras fotbollskarriärer om de berättade för någon om övergreppen. Barnen sov ofta över hos Barry Bennell.

En av de som nu har vittnat beskriver hur han och flera andra pojkar brukade bo periodvis hos Bennell i samband med att de spelade för Alexander Crewe, på initiativ av klubben. Bennell var då ansvarig för ungdomsverksamheten i klubben och kunde påverka vilka pojkar som fick spela var och hur, något han använde för att manipulera och pressa pojkarna. Mannen som vittnade i förra veckan berättar att Bennell först försökte röra honom en natt men att han lyckades avbryta övergreppet.

– Inget hände sedan under ett tag, och han började psyka mig, han sade att jag inte skulle kunna spela för England. Han spelade mig inte i rätt position. Jag fanns inte längre med i laget.

Sex veckor senare utförde Bennell det första övergreppet mot honom:

– Det känns som om du är paralyserad. Allt jag tänkte var på fotbollen. Jag kunde inte säga något på grund av fotbollen, sade han i rätten, rapporterar The Guardian.


Ursäkt av klubben

Anklagelser riktas också mot klubbarna. Vittne nummer fem menade i förra veckan att åtminstone ett par personer i Manchester city bör ha känt till övergreppen. Han har berättat att han utsattes för ett hundratal övergrepp av Bennell under en fyraårsperiod och han kräver åtgärder från klubbens sida rapporterar BBC:

– Jag vill ha en ursäkt av Manchester city och andra, om möjligt.

Vittne nummer fyra berättade i förra veckan hur Barry Bennell i egenskap av talangscout var den som upptäckte honom då han spelade i sitt skollag och tog honom till Manchester citys ungdomslag där han fick träffa klubbens ordförande och vilket starkt intryck detta gjorde på honom. Han utlovades ett senare kontrakt med klubben och han kände det som att han verkligen kommit någonstans med sin fotboll. Han fick också intrycket att Barry Bennell behandlades som något av en gud av alla i klubben. Därefter bjöds han in att sova i Barry Bennells hus. I rätten berättade han hur Barry Bennell gav honom träningskläder och körde honom till fotbollsmatcher i sin BMW.

– Den här mannen lärde mig saker om fotboll jag aldrig sett tidigare, han var lysande vad gäller fotboll, han var en bra tränare, vittnade det fjärde vittnet och förklarade att Barry Bennell brukade säga till honom att:

– Om du är schysst mot mig är jag schysst mot dig.


Omfattande sexualbrottsskandal

Övergreppsskandalen briserade i november 2016 då flera tidigare fotbollsspelare valde att med namn gå ut och berätta om vad Barry Bennell utsatt dem för. I takt med att övergreppen rapporterades i brittiska medier kom det också fram berättelser om andra förövare inom fotbollen. På bara några veckor gjordes 1 700 samtal till en hjälplinje, och ett år senare hade 784 personer uppgett att de utsatts för övergrepp, och pekat ut 285 olika förövare. Sammanlagt ska 331 klubbar på olika sätt kopplas ihop med övergrepp. En av de första som trädde fram med namn 2016 var Andy Woodward som i en intervju i The Guardian berättade hur övergreppen hade påverkat hela hans liv, och att han avslutade sin karriär som fotbollsspelare vid 29 års ålder för att han fortfarande mådde så dåligt efter övergreppen.

– Mitt liv var i spillror fram tills jag fyllde 43. Men hur många andra finns det där? Jag menar att det finns hundratals barn som Barry Bennell valde ut till olika fotbollslag och som nu som vuxna kanske fortfarande lever med den där fruktansvärda rädslan, sade han då, något Feministiskt perspektiv har skrivit om tidigare.

Barry Bennell började jobba som fotbollstränare på 1970-talet och jobbade under de kommande årtiondena med flera lag i området kring Manchester, Cheshire, Staffordshire och Derbyshire. Han var ungdomstränare i klubben Crewe Alexandra i Crewe i norra England på 1980-talet. Beskrivningen av Barry Bennell påminner på flera sätt om Larry Nassar, USA:s gymnastikförbunds tidigare landslagsläkare som anklagas för sexuella övergrepp mot över 130 kvinnor, varav de flesta var minderåriga när övergreppen ägde rum, något Feministiskt perspektiv skrev om i förra veckan. Både Bennell och Nassar beskrivs som väldigt kunniga och inflytelserika inom sitt område – att få tid och uppmärksamhet av dem räknades som intäkt för att den unga idrottaren var på rätt väg i sin karriär. Liksom Nassar kunde Bennell begå övergreppen under flera decennier och i båda fallen faller en skugga över de institutioner inom vilka Nassar och Bennell verkade.

#metoo-liknande berättelser

I båda fallen har misstankar avfärdats som hörsägen utan att utredas vidare, och i båda fallen har detta lett till att fler barn fallit offer på grund av oviljan att ta sexuella övergrepp på allvar. Det finns också likheter med #metoo-kampanjen – först när riktigt stora filmstjärnor trädde fram och vittnade om vilka övergrepp de utsatts för av producenten Harvey Weinstein och andra inom filmindustrin i USA fick det en snöbollseffekt trots att Tarana Burke skapade hashtaggen #metoo mer än tio år tidigare. I Storbritannien berättade Ian Ackley redan 1997 i dokumentären Dispatch om hur han utsatts för hundratals sexuella övergrepp under en fyraårsperiod av Bennell. Men först nästan tio år senare, när kända tidigare fotbollsspelare som Andy Woodward trädde fram ledde det till ett massivt genombrott att tala öppet om övergreppen.

– Ingen ville veta något. Jag valde att lämna sporten på grund av mina erfarenheter, säger Ian Ackley i en intervju med tv-kanalen ITV i november 2016. Kort därpå startade han tillsammans med Derek Bell, Paul Stewart och David White organisationen Save association, ett forum för överlevare av sexuella övergrepp.

Han berömde samtidigt Andy Woodward och sade att det var oerhört viktigt att han berättade och att det krävde ”ofantligt mod” att göra det.

– Om det krävs att Andy Woodward och andra kända personer tar upp dessa frågor och tvingar folk och organisationer att göra något så är det bra, sade han men beklagade också att ingen lyssnat på honom 20 år tidigare:

– Jag tycker att det är tragiskt att bara för att jag var en vanlig privatperson som försökte göra det rätta så ignorerades jag för 20 år sedan.


Barry Bennell.


Uppgifter utreddes inte

Vad gäller Bennell hade rapporter kommit redan under 1980-talet om att han utsatte åtminstone en pojke för övergrepp. Uppgifterna kommer från Hamilton Smith som satt i Alexander Crewes styrelse från 1986 till 1990. Han har berättat att han var så orolig över uppgifter om Bennell att han bad ledningen diskutera Bennell under ett särskilt möte i slutet av 1980-talet. I samband med den diskussionen ska dåvarande ordföranden Norman Rowlinson ha rekommenderat att klubben skulle avskeda Bennell. Men i stället togs ett beslut att Bennell inte längre skulle få vara ensam med pojkar och arrangemanget där pojkar sov över i hans hus skulle också upphöra. Men i samband med att Barry Bennell greps av amerikanska myndigheter för sexuella övergrepp under en fotbollsresa med ett ungdomslag i Florida hävdade klubben att de aldrig blivit varnade om Bennells övergrepp.

– Jag är väldigt arg över att klubben fortsätter neka till att de visste något om misstankarna om vad Bennell hade för sig. Det här diskuterades på toppnivå inom klubben, och trots att jag försökte lösa detta, lyckades jag beklagligt nog inte, säger Hamilton Smith till The Guardian.

Barry Bennell dömdes 1994 i USA för övergrepp mot en pojke och 1998 dömdes han till nio års fängelse i Storbritannien för sexuella övergrepp mot sex pojkar. Hamilton Smith lämnade klubben på grund av sin dåliga hälsa, men The Guardian skriver att han fortsatte att försöka slå larm bland annat genom att tala med den lokala parlamentsledamoten Gwyneth Dunwoody och 2001 larmade han fotbollsförbundet FA. FA menade senare att frågan hade utretts och att de inte hittat några tecken på övergrepp. Och så tidigt som 2013, då David Lean som utsattes av Bennell 1980, fick polisen signaler om att det kunde finnas hundratals andra offer. Till Sky News säger David Lean att polisen inte tog hans uppgifter på allvar:

– Ingen ville lyssna på mig.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: