Saudiska Sarah Alkashgari fick stort gensvar på sin bild från den första fotbollsmatchen där kvinnor fick delta.

Saudiska kvinnor tar plats på idrottsarenor

2018-01-15 | Bella Frank padlock

SPORT

För första gången har kvinnor i Saudiarabien släppts in på tre idrottsarenor. En av de som var på plats i Jeddah i fredags är Sarah Alkashgari som både tittade på och jobbade under en fotbollsmatch då hennes favoritlag al-Ahli vann.
– Att organisera den första fotbollsmatchen någonsin som ger saudiska kvinnor tillträde har varit overkligt, skrev hon på Twitter i fredags.

– Jag är en hängiven fotbollssupporter. Jag gillar att spela och titta på fotboll. Men jag har inte varit på en fotbollsmatch tidigare. Det här var min första. Som saudisk kvinna var det mer än en match, sade Sarah Alkashgari, rapporterar BBC. Hon är student vid King Abdulaziz-universitetet men jobbade under matchen med att visa de besökande kvinnorna till sina platser.

Hon delade bilder på sig själv när hon står på arenan på Twitter och har sedan dess fått stort stöd av folk både från Saudiarabien och från andra länder. Många applåderar henne, och uppmuntrar henne att fortsätta. Hon har också kritiserats och det har ifrågasatts om hon verkligen är saudier. På kritiken svarar hon:

– Det kommer alltid att finnas hatiska fördomsfulla människor och det är därför vi som nation inte kan gå framåt och utvecklas, släpp dina hatiska tankar och välkomna framtiden med öppna armar annars kommer den att springa ifrån dig. Och för att försäkra dig, jag är saudier och jag bidrar på alla sätt jag kan, skriver hon på Twitter.


Kronprins driver reformer

Kvinnorna som tilläts komma in på arenan hänvisades till en särskild familjesektion och satt alltså på behörigt avstånd från männen i publiken, och det är endast på tre arenor i landet som kvinnor har fått tillträde, men det är ändå en viktig reformering av en av de mycket hårda lagarna i landet som begränsar kvinnors liv, och är en del av ett paket av förändringar som har aviserats. I juni i år ska kvinnor få tillåtelse att köra bil – kvinnorättsaktivister har protesterat mot förbudet sedan 1990 genom att öppet köra bil i olika manifestationer. Kronprins Mohammed bin Salman – även känd som MBS – driver förändringarna i snabb fart efter att han tog över som tronarvinge när han i en palatskupp avsatte sin kusin Mohammed bin Nayef i somras.

Mohammed bin Salman har sagt att han vill se ekonomiska, sociala och religiösa reformer i landet och beklagade i en intervju med The Guardian i höstas de senaste decenniernas utveckling i landet. Det var också Mohammed bin Salman som när han var försvarsminister startade kriget i Jemen 2015. I november 2017 lät han gripa ett stort antal affärsmän, ministrar och tidigare ministrar. Gripandena motiverades med att vara ett led i ett antikorruptionsarbete men ses som ett sätt för kronprinsen att säkra sin makt.

– Synen på kronprinsen är blandad. En del fnyser åt honom, menar att han kommer med gamla idéer i nya förpackningar eller att han har dragit in landet i ett Jemenkrig som det inte finns något slut på, liksom en fruktlös isolering av Qatar. Sedan finns det förstås de som gynnas av hans fartvind och därför gillar honom, sade Bitte Hammargren, redaktör för Utrikesmagasinet i en kommentar till TT i höstas.


Kvinnors idrottande ingår i utvecklingsplan

I höstas anordnades för första gången en basketturnering för kvinnor i landet, och bara några dagar senare arrangerades landets första fotbollsturnering för kvinnor. Sedan kvinnor för första gången fick representera landet i OS i London 2012 har flera framsteg gjorts vad gäller kvinnor och idrott. 2016 bildade landets idrottsdepartement en avdelning för kvinnors idrottande som leds av prinsessan Reema Bint Bandar Al Saud, samma år drevs också en uppmärksammad kampanj i sociala medier för att att alla flickor i landet skulle få rätt till skolidrott.

Sedan 2013 kan flickor i privatskolor idrotta om de klär sig modest och i enlighet med sharia. Och i juli förra året meddelade landets utbildningsdepartement att även statliga skolor ska erbjuda gymnastik på schemat. Detta för att uppnå målen som finns med landets vägkarta för tillväxt och utveckling, Vision 2030.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: