Camilla Bergwall.

#metoo: Högerextrema försöker kapa fackeltåg för kvinnors rätt

2018-01-11 | Karin Linder padlock 1

INRIKES

Den gångna helgen arrangerades den högerextrema manifestationen Fackeltåg mot kvinnovåld i Helsingborg och i mars planeras ett liknande i Stockholm. Syftet är att kapa det ursprungliga fackeltåget som går i flertalet av landets större städer i ljuset av #metoo den 14 januari. Det menar Camilla Bergvall, medgrundare av #metoo-fackeltåget i Helsingborg.

Den 14 januari arrangeras i flera städer en fackelmanifestation för den gemensamma röst som skapats av alla berättelser om kränkningar och sexuella trakasserier under #metoo. Nu arrangerar högerextrema krafter egna fackeltåg, under namnet Fackeltåg mot kvinnovåld. I beskrivningen av evenemanget på Facebook står att fackeltåget är ett sätt att ”visa avsky mot det utbredda och kraftigt ökande våld mot kvinnor” och att arrangemanget är politiskt obundet. Den 1 mars planeras ett fackeltåg i Stockholm och den 6 januari arrangerades ett i Helsingborg.

– De var cirka 70-80 personer som gick, mobiliserade från hela södra Sverige att döma av deras Facebookevent, säger Camilla Bergvall. Någon MC-klubb som kallar sig Nighthawks Sverige var också där med ryggemblem och allt.


Obekväm sanning

Någon större uppslutning var det alltså inte, enligt Camilla Bergvall, även om högerextrema medier gjorde gällande att det uppåt 130 personer var med i tåget. Initiativtagaren kallar sig ”Nationalisten” på Facebook. Han heter i själva verket Dennis Ljung och grundare av nazistgrupperingen Nationell framtid. Camilla Bergvall menar att det inte är en slump att högerextrema skapat liknande evenemang, bara en vecka innan det ursprungliga fackeltåget.

– Det inte är första gången som högerextrema grupperingar försöker kapa frågan om kvinnors rättigheter, genom att peka på Den andre som förövare, säger hon. Vilket ju såklart är nonsens, något som alla som läst på i dessa frågor vet. Men det är en enkel lösning för de som tycker det är jobbigt att höra om de övergrepp som berättas om under #metoo just nu. Det är en ganska obekväm sanning att förövaren är du själv, din granne, din pappa, din morfar och din kollega, människor ibland oss. Så jag förstår att de vill hitta en enkel förklaring och en enkel lösning så att de själva inte behöver förändras. Men det är såklart inte vägen framåt för långsiktig förändring.


Hotad och uthängd

Att ännu ett fackeltåg skulle arrangeras i Helsingborg förbryllade många, som då började höra av sig till Bergvall.

– De frågade hur hur vi såg på deras fackeltåg och hur de hängde ihop eftersom de arrangerades med bara en veckas mellanrum, berättar hon. Då valde vi att gå ut och ta avstånd från deras fackeltåg och förtydliga att vi absolut inte delar deras värderingar eller människosyn.

Efter detta fick hon ta emot både hot om anmälan för förtal. Hon blev uthängd på Dennis Ljungs Facebooksida, vilket ledde till en svans av hatkommentarer riktade mot henne.

– Så nu får vi ha polisbevakning vid vårt fackeltåg för kvinnors rätt, är det inte ironiskt?

Samtidigt som det skrämmer Camilla Bergvall hur högerextremas åsikter normaliseras, tror hon att desto fler är för öppenhet och en värld där alla är lika mycket värda.

– Vi har fått mycket uppbackning av helsingborgarna för vårt ställningstagande, vilket gör oss otroligt glada och vi hoppas på stor uppslutning på vårt fackeltåg på söndag!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20180118 - Johan Anderssson

Kapa demostration? Låter ju precis som våldsvänstern gjorde med kärrtorpdemon och vad som hände under Göteborgskravallerna.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: