Friande dom i Fittja-målet överklagas

2018-01-05 | FemPers padlock

INRIKES

Det var den 19 december som Södertörns tingsrätt frikände de fem män som stått åtalade för en uppmärksammad misstänkt gruppvåldtäkt mot en kvinna i Fittja. Nu rapporterar Dagens nyheter att såväl åklagaren, Markus Hankkio, som kvinnans målsägarbiträde, Elisabeth Massi Fritz, kommer att överklaga domen.

Åklagaren hoppas bland annat kunna stärka bevisningen genom filmat material ur de misstänktas telefoner, som skickats till Tyskland för undersökning. Enligt Hankkio har tre av telefonerna som beslagtogs i samband med att männen greps inte kunde undersökas, då de vägrat uppge pinkoderna. De har själva uppgett att de filmat händelsen som åtalet gäller, men hävdar att samtycke funnits.

– Utvecklingen har gått så långt att man nu kan undersöka dem i alla fall, så två av telefonerna har i mellandagarna skickats till Tyskland, säger åklagaren till DN.

Han har dock inte fått några besked än, och begär därför anstånd med att närmare utveckla grunderna för överklagan och vilken bevisning som ska åberopas.

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz ser skäl att överklaga domen oavsett vad undersökningen av telefonerna ger. Hon anser, till skillnad från tingsrättens bevisvärdering, att det finns stödbevisning som styrker att det är en gruppvåldtäkt som männen begått.

– Tingsrättens bevisvärdering saknar logik, några exempel: Skadebilden på min klient, undersökande läkarens vittnesmål, två stycken poliser som träffat min klient mycket kort tid efter våldtäkten, och ytterligare ett vittne som var tillsammans med min klient både före och efter våldtäkten, samt den tekniska bevisningen angående sperma, säger hon till DN.

Massi Fritz påtalar också att de tilltalade lämnat motstridiga uppgifter och anpassat sina berättelser efterhand som den tekniska bevisningen lades fram, och är nöjd med att även åklagaren tänker överklaga:

– Jag hoppas förstås att vi ska kunna få den film som kan komma att visa en gruppvåldtäkt på min klient. Även om vi ej får en film anser jag att hovrätten förstås ska pröva bevisningen i målet. Jag kommer även komplettera bevisningen på en del andra punkter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: