Ahmed al-Moaiad från Saada i norra Jemen.

Kriget sett inifrån Jemen: ”Ett saudiskt anfallskrig”

2017-12-22 | Tanja Holm padlock

UTRIKES/INTERVJU

Saudikoalitionens krig mot houthierna i Jemen nådde sin tusende dag denna vecka. Feministiskt perspektiv publicerar i dag andra delen i intervjuserien ”Kriget sett inifrån Jemen”. Tanja Holm talar med Ahmed al-Moaiad som är politisk aktivist från Saada i norra Jemen. Han stödjer Ansar Allah, mer kända som houthierna. Sedan kriget bröt ut 2015 har han inte kunnat resa tillbaka till Jemen. Han bor nu i London.

Del 1: Kriget sett inifrån Jemen: Landets intressen i kläm

Del 2: Kriget sett inifrån Jemen: ”Ett saudiskt anfallskrig

Del 3: Kriget sett inifrån Jemen: ”Ett krig mellan nord och oss i syd”


FAKTA/Jemenkonflikten:

Jemens mångåriga interna konflikter eskalerade när houthierna, en politisk motståndsrörelse med tiotusentals krigare, med våld tog makten över huvudstaden Sanaa 2014. I allians med den avsatte presidenten Ali Abdullah Saleh avbröt de den pågående politiska övergångsfasen och tvingade övergångspresidenten Abdo Rabbo Mansur Hadi och hans regering till exil i Riyadh. Saudiarabien samlade en koalition av stater och inledde ett krig mot houthierna i Jemen, mars 2015. Kriget nötte på och såg ut att befinna sig i ett låst läge tills i slutet av november då Saleh bröt sin allians med houthierna och inledde strider mot dem i huvudstaden Sanaa. Houthierna dödade Saleh och regerar ensamma över merparten av hela norra Jemen.


Kommande delar i serien Kriget sett inifrån Jemen: I del 3 vänds blicken till hamnstaden Aden och före detta Sydjemen där Zahra Saleh, separatist, aktivist på heltid och medlem av det nya ledarskap som bildas där, berättar om kriget från söderns perspektiv.

Ahmed al-Moaiad för Ansar Allahs/houthiernas talan i arabiskspråkiga medier och kommenterar regelbundet den politiska utvecklingen i Jemen för BBC Arabic, Al Jazeera Arabic samt ett flertal andra nyhetskanaler. Han har varit med houthierna under fredsförhandlingarna 2015 och 2016. Sedan kriget bröt ut 2015 och huvudstaden Sanaas flygplats sattes i blockad av saudikoalitionen har han inte kunnat resa tillbaka till Jemen.

Jag gjorde intervjun med Ahmed al-Moaiad på engelska via Skype i oktober och november 2017 medan Saleh-houthialliansen ännu stod sig. Efter att före detta presidenten Ali Abdullah Saleh bröt alliansen och dödades av houthierna i början av december kontaktade jag Ahmed al-Moaiad för att få hans kommentarer om det allra senaste.


Vilken typ av krig pågår, enligt dig, i Jemen?

– Saudiarabien invaderar Jemen.

– Sedan det nordjemenitiska inbördeskriget på 1960-talet har Saudiarabien kontrollerat Jemen. Efter det kriget bildade saudierna en kommitté som betalade ut löner till Jemens shejker, och bit för bit lades landet i Saudiarabiens ficka. Till den 21 september 2014 när vår revolution kom. Då sparkade houthierna ut Saudiarabiens agenter ur landet. Och högg av Saudiarabiens händer i Jemen.

– Därför söker Saudiarabien nu återta kontrollen över Jemen. Saudiarabien hittar på anledningar att invadera oss, och säger att syftet är att de ska återinrätta Hadi, att de behöver skydda sig från houhierna som de hävdar är iranska agenter och en fara för dem.


Pågår ett inbördeskrig?

– Nej, nej! Detta är enbart en saudisk aggression. Och Saudiarabien använder sig av ombud inom Jemen.


Syftar du nu på exilpresidenten Abd Rabu Mansur Hadis allierade på marken i Jemen?

– Först och främst: Hadi var Jemens president. Enligt gulfstatsavtalet (enligt vilket Hadi var satt att leda Jemen under en övergångsperiod från 2012) avslutades hans regeringstid i februari 2014. Hadi bad då gulfstaterna och FN om en förlängning, alltså var han väl medveten om att hans tid egentligen var ute.

– I dag är han i alla fall inte annat än en före detta president. Och hans följare i Jemen är bara folk som fortfarande får pengar av Saudiarabien.

– Ingen litar längre på Hadis förmåga att göra något i Jemen. Hadi kan inte ens återvända till Aden. Han kan inte ens ordna så människor får elektricitet eller vatten. Öppna en skola här, eller bygga ett sjukhus där. Nej, han är helt oförmögen att göra något alls. Det Hadi kan är att bo på hotell i Riyad och kalla sig Jemens president.


Är kriget i Jemen ett proxykrig?

– Nej. Ansar Allah (houthierna) accepterar aldrig att de är någon annans agent, men vi har inga problem med Iran. Det är skillnad på att vara allierad och att följa någon. Den man följer måste man ta order ifrån. För Saudiarabien är Iran en ondska och genom att knyta oss till dem hittar saudierna en anledning att söka återta den kontroll de förlorat över Jemen. Men vi behöver varken att Saudiarabien eller Iran ingriper i Jemen.

– Och bara för att Saudiarabien har problem med Iran behöver inte också Jemen ha det. Vi måste inte följa Saudiarabien. Vi allierar oss med alla de som inte går i krig mot oss, de som inte skadar oss.


Medierna rapporterar att kriget i Jemen sker genom ombud. Att houthierna är Irans spelpjäs.

– De ser på oss som om vi vore odugliga. Som om vi inte skulle kunna röra oss utan att Iran drar i trådarna, som om vi saknar ett eget medvetande och skulle behöva Iran att tänka våra tankar. Jag är verkligen förvånad, och varifrån kommer denna falska föreställning?

– Det finns ett raster genom vilket dagens medier bevakar Mellanöstern, de återanvänder ständigt konflikten mellan Saudiarabien och Iran. När de ser på Jemen intvingar de också oss i konflikten, delar upp oss i antingen saudiska eller iranska agenter. Men vi står utanför den saudi-iranska striden och bör inte kastas dit av medierna som vill sälja Jemen på detta sätt.


Varför vill medierna ”sälja Jemen” som ett proxykrig?

– Folk gillar action. De vill hellre se en strid mellan stormakterna Saudiarabien och Iran. Jemen är inte intressant i sig, det engagerar ingen. Rapportera att det jemenitiska folket söker suveränitet för sitt land. Att vi söker självständighet för Jemen, från utländska makter. Ingen bryr sig! Men om du säger: ”Kolla på Jemen, för där slåss Saudiarabien och Iran”, då fångar du upp ett intresse.


Vad kan du säga om Irans stöd för Ansar Allah: ekonomiskt, militärt?

– Ett ekonomiskt stöd, det vet jag inget om. Ändå har jag frågat runt. ”Jag vet inte”, ”jag vet inte”, får jag till svar. Jag är inte emot iranska pengar, varför kan alla ta emot pengar utifrån men just iranska pengar är haraam, förbjudna, tabu? Varför kan Saudiarabien ta emot politiskt stöd och vapen från USA och Storbritannien utan att det blir ett problem för omvärlden? Men att Iran erkänner Ansar Allahs legitima ledarskap är visst ett stort problem.

– Jag kan så klart bara uttala mig om vad jag vet om iranskt stöd och det är att Ansar Allahs tevekanal al-Masirah är en av ett flertal kanaler i ett mediaparaply stött av Iran.

– Jag är helt säker på att några iranska soldater inte finns på marken i Jemen. Kanske kommer houthiernas raketteknologi från Iran, alltså enbart själva teknologin, hur man framställer missilerna. De som säger att Iran skickat faktiska raketer, redan tillverkade missiler till Jemen svarar jag: Är du galen? Vet du inte att en missil väger 14 ton, hur skulle de transportera den?

(En FN-rapport från 24 november i år indikerar att missiler kan ha skickats i delar från Iran, via landsvägen. Iran förnekar detta, och rapporten identifierar inga iranska ombud eller leverantörer.)


Iranska båtdrönare utanför jemenitiska kusten?

– Jemen är i blockad. Du kan inte föreställa dig hur situationen är vid havet. De saudiarabiska och förenade arabemiratiska skeppen omringar Jemens havskust, Hodeida, Bab al-Mandab, Aden, Mukalla. De letar efter minsta tecken de kan peka på och hävda att Iran skickat något. Ändå har de inte hittat någonting alls som kan knytas direkt till Iran, inte ens kalashnikovs. Hade de funnit ett enda sådant vapen som de kan bevisa har skickats från Iran skulle de gjort detta till dagens stora händelse.

(Frågan är omstridd och Saudiarabien hävdar sig ha gott om bevis för att Iran skickat vapen till Jemen. Detta förnekas av Iran.)


Saudiarabien legitimerar sitt krig mot Jemen genom att insistera att man anfaller, inte jemeniterna utan houthierna, ”Irans ombud”. Varför gör Ansar Allah inte mer för att distansera sig från Teheran?

– Våra ledare har svarat de iranska ledare som sagt att Iran skulle kontrollera ”den fjärde arabiska huvudstaden”, Sanaa. Eller att Iran kan tänka sig en framtida militärbas i Jemen. Vi har påtalat att Iran inte kommer få en enda centimeter av vårt land, vi tillåter inga främmande makter i Jemen.

(Iran har inte officiellt gjort något sådant uttalande. I några artiklar hävdades det 2015 att en iransk riksdagsman sagt att Iran håller tre arabiska huvudstäder i sina händer, och snart också Sanaa. BBC Farsi kollade nyligen upp saken och riksdagsmannen i fråga menade då att han enbart citerat en politisk analytiker, skribents anm)

– Och vi ska inte ens behöva säga detta. Varför måste vi alltid förklara oss? Varför måste vi alltid försvara oss?


Varför bryter inte houthierna allt samarbete med Iran, då faller väl Saudiarabiens främsta krigsargument?

– Vi har rätt att ha relationer med vilket land vi vill på denna jord. Det är inte Saudiarabiens sak att bestämma vilka länder Jemen samarbetar med. Saudiarabien har ingen rätt att kontrollera oss. Vi upprättar förbindelser utan att först be dem om lov, utan hänsyn till deras intressen.

– Skulle vi bryta med Iran, därför att Saudiarabien avkräver oss detta, så återger vi Saudiarabien kontroll över Jemen.


Vem kontrollerar Jemen i dag?

– Alla medier, och även du Tanja, tror att Jemen kontrolleras av houthierna och Salehs styrkor. Men Saleh har inte en enda soldat.


Stämmer verkligen det? Saleh har ännu i alla fall 50 000 soldater under sig, från sina forna militära enheter.

– Säg att Saleh har bara en soldat och jag svarar dig att i Jemens frontlinjer har han noll, ingen på något av våra 40 stridsfält uppe vid gränsen, Marib, Taiz, Dhale, Baida, inte en enda. När någon dör i strid, vem ersätter honom? Jo, det gör klanerna och de följer i dag Abdulmalik al-Houthi, inte längre Saleh.

– Vi kan inte lita på Ali Abdullah Saleh med en pistol. Nog är nog. I sex år förstörde han för oss. Vi kontrollerar vapnen, missilerna, Nationella säkerhetsbyrån, Politiska säkerhetsbyrån, samtliga militäranläggningar, allt.

(2004-2010 stred Saleh, dåvarande president, mot houthierna i sex inbördeskrig i norra Jemen.)

– Det houthierna gör med Saleh är, vi gör honom en tjänst. Ansar Allah ger honom en möjlighet att bli en bra man och politiker. Islahpartiet försökte döda honom. Vi däremot försöker inte att döda honom, allt vi ålägger Saleh är att han ska anstränga sig för att behålla sitt parti och föra sig politiskt på gott manér.

(Under massprotesterna 2011 attackerades Saleh med granat och överlevde. Vem som stod bakom anfallet har ännu inte kunnat beläggas. Vissa menar att jobbet beställts av den politiska oppositionen, av män nära Islahpartiet, andra hävdar att det var ett insiderjobb av män nära Saleh.)


Tycker du Saleh fört sig väl denna höst?

– Nej, han förmår inte. Vi har haft problem med honom. Han framträdde därefter på sin tevekanal al-Yemen al-Yom, och erkände att det är Ansar Allah som kontrollerar krigarna på marken, vapnen, raketernas framställning och raketerna. Men på BBC upprepar de ändå felaktigt att Saleh har kontroll i Jemen. I medierna talar man om ”Salehs styrkor”.


Hur länge till varar Saleh-houthialliansen?

– När Saudiarabien gick till krig mot Jemen 2015 försökte de göra konflikten mellan oss sekteristisk, till en sunni-shiastrid. Till sådana krig är det lätt för saudierna att rekrytera krigare till från Pakistan, Algeriet och jihadistiska områden. Genom alliansen med Saleh och hans politiska parti Folkkongressen visar Ansar Allah att vi står enade med olika politiska och religiösa grupper inom Jemen. Folkkongressen driver ingen religiös politik, majoriteten av partimedlemmarna finns i städerna. Zayditer och shafiiter tillsammans med liberaler, vår allians är en blandad grupp. Varför skulle vi inte sträva efter att få med oss en majoritet av folket? Miljoner människor stödjer ännu Saleh och hans parti.

– Valet har stått mellan att vi antingen fortsätter kriga mot Saleh eller ingår en allians och på så vis tryggar vår position samt fångar upp ett bredare stöd inom Jemen. Vi har valt det senare.


Hur länge varar alliansen?

– Tills den saudiska aggressionen är över. Vi blir inga fiender då men våra politiska olikheter kommer framträda såsom de gör mellan politiska partier runtom i världen.


Största politiska skillnaden som då framträder?

– Den frågan är för framtiden. Jag vet faktiskt inte.


Det har hittills hållits tre fredsförhandlingar, under 2015 och 2016. Ännu ingen fred, vad gick fel?

– Alla försök misslyckades på grund av att både USA och Saudiarabien hade ett intresse av det. De har inte uppnått sina mål militärt på marken i Jemen, de försökte använda förhandlingarna till att nå vissa politiska mål. Flera gånger sa de till oss att vi, Ansar Allah, måste lämna Sanaa. Och även lämna ifrån oss våra vapen, såsom säkerhetsrådets resolution 2216 gjort gällande.

– Vi svarade att vi inte kan emigrera från våra egna städer och byar. Jag är själv från Saada, men vissa av oss är från Sanaa, andra Ibb, Dhamar, Mahweet, Hajjah och så vidare. I alla städer har Ansar Allah följare så vart är det tänkt att vi ska förflytta dem? Det är ett omöjligt krav de ställde på oss att dra oss ur städerna, vi kan varken tvångsförflytta alla våra medlemmar till Saada eller utvisa dem från Jemen.

– Och vem är det vi ska lämna över våra vapen till? Vi krigar mot varandra just nu. Varför ska de ha lov att behålla sina vapen, men vi måste ge ifrån oss våra? Jag är ledsen, men vi behåller våra vapen, något annat är omöjligt för oss. Att säga åt oss att vi inte får ha kvar våra vapen är på inget vis ett steg mot att bygga upp ett förtroende oss emellan.


Finns någon kompromiss, som du ser?

– Nej, det tror jag inte. För striden står inte mellan oss och en jemenitisk motpart, Hadi är bara en marionett. Striden står mellan oss och saudierna. Och jag känner till Saudiarabiens mentalitet. De har ett behov av att kontrollera Jemen, att stoppa tillbaka landet i sin lilla ficka. Lyckas de inte med detta så vill de förstöra alltihop, hela Jemen.


Betyder detta att du inte tror på ytterligare fredsförhandlingar?

– Kanske blir det nya förhandlingar. När Saudiarabien kalkylerar vad de kan få för förtjänster och finner att det gynnar dem.

– Efter tre års krig. Vad har Saudiarabien uppnått? Inget. De ville radera Ansar Allah från Jemen, sudda ut oss. Men Ansar Allah är mäktigare än förr. Saudiarabien kommer nu anfalla våra fronter i Jemen, med tron att det ska påverka krigarna och våra militärposteringar.


Vad ville houthierna uppnå genom att avfyra en missil mot Riyad den 4 november?

– Missilen ska förstås som ett berättigat svar på, rent av en naturlig följd av den dagliga saudiska aggressionen mot Jemen. Missilen skickar ett meddelande till: 1, USA, för att de menar att deras vapen är världens bästa, se nu att de inte fungerar till att skydda sig från våra missiler. Och 2, Saudiarabien, som finner att de slösar pengar på värdelösa vapen och ett särskilt värdelöst luftförsvar, 3, det saudiska folket, som upptäcker att deras regering ljuger för dem och vill få dem att tro att kriget riktas mot miliser, se istället hur saudiregimen faktiskt strider mot ett helt jemenitiskt folk, se att efter tre års aggression är saudierna inte heller längre säkra.


En saudisk nyhetsbyrå meddelade att de saudiska styrkorna använde sig av Patriot, en amerikansk luftvärnsrobot för att förstöra missilen som ska ha splittrats i luften och fallit över ett obebott område öster om flygplatsen...

– Men varför hindrade saudierna inte missilen vid gränsen? Hur kommer det sig att missilen passerade flera saudiska militärbaser och nådde ända fram till sitt mål: huvudstaden, innan saudierna hävdar sig ha genomskjutit den?

– De visste inte vart missilen var på väg, och hade inte teknologin att ta ner den. Självklart meddelar saudierna ändå att de sköt ner den i öknen. Vi hävdar tvärtemot att missilen visst nådde sitt mål, till 100 procent.

– Ansar Allah hade tidigare meddelat att vi innehar ny missilteknologi, raketer med en hastighet på 1200 kilometer som Saudiarabiens amerikanska luftförsvar Back3 inte rår på. När Saudiarabien nu förstår detta har de stärkt blockaden mot Jemen och trappat upp anfallen.


Ja, Saudiarabien svarade med att stänga samtliga vägar, hamnar och hela luftrummet till Jemen. Ingen humanitär hjälp alls når in. Jemen, redan den värsta humanitära krisen på jorden, enligt FN, förväntas falla i ännu djupare nöd. Var det rätt att skjuta missilen mot Riyad, sett till deras vedergällning?

– Vi visste inte hur Saudiarabien skulle reagera. Saudiarabien hade kunnat svara annorlunda, men valde detta sätt. Och kanske hade vi inte avfyrat missilen om vi på förhand visste vad Saudiarabien skulle göra. Men, kom ihåg att Jemen varit i blockad i tre år. Under dessa år har vi lidit mycket, förlorat mycket, och hur mycket mer finns egentligen att förlora?


Hur kommer detta krig avslutas?

– Om Saudiarabien stoppar sin aggression mot oss så slutar så klart kriget. Då kan vi vara grannar. Vi har gemensamma intressen och måste se till dem. Och vi har samma fiende i terrorismen. Men så länge de istället fortsätter se oss som iranska agenter, som en fara, så fortsätter kriget.


Men hur länge kan det pågå?

– Jag vet inte.


Tio år?

– Ytterligare ett eller två år, tror jag. I dag ser jag ingen lösning för Jemen och mår mycket dåligt på grund av detta.


Och vad gör dig mest ont?

– FN:s hyckleri. Blockaden av Sanaas flygplats, houthierna och Saleh använder inte flygplatsen till sina resor men vanligt folk drabbas. Och aggressionen saudierna visar mot människor i Jemen.


I tre år har du inte kunnat återvända, vad saknar du mest?

– Min familj. Min pappa, mamma och fyra syskon. Jag ringer dem. När jag berättar att jag försöker hitta ett sätt att åka till Jemen säger de åt mig att stanna där jag är. Vi är glada, svarar de, att du är på en trygg plats.

– Under krigets första år sov de inte hemma på madrasser. Vi har en bondgård och de flyttade in i ladan, och grävde upp jorden. Två meter. En grop för min syster, en för min andra syster. De sov i gravar allihop. Försökte på så vis skydda sig från bomberna. Man är lite tryggare i en grav i marken. Anfallen i vårt område i Saada är färre nu och de sover hemma igen.

– Det här kriget har gjort mig trött, psykiskt utmattad. Jag vet inte vad jag kan göra för Jemen, vad mer jag har att säga.


Uppföljande intervju 19 december 2017, efter Salehs död.

Vad betyder Salehs död för Jemen?

– Salehs död är till nytta både för Jemen och oss inom Ansar Allah. Sett till lidandet i landet under Salehs presidentskap var han en fruktansvärd president, likaså om man ser till ekonomin och korruptionen, liksom vad gäller suveräniteten. Saleh var illojal med landet.

– Saleh var i allians med oss politiskt, inte militärt. Efter att Saleh utropade krig mot oss och efter att saudikoalitionen stöttade honom såväl i sina mediakanaler som genom flygvapnet insåg vi att informationen vi satt på verkligen stämde: Saleh hade kontakt med Förenade Arabemiraten och de hade förberett sig på att göra militärkupp i Sanaa med syftet att återinrätta honom vid makten.


Tidigare hävdade du att alliansen med Saleh innebär att Ansar Allah hämtar ett bredare stöd inom Jemen. Med Saleh död är nu houthierna ensamma mot alla andra. Hur ska houthierna möta Salehs ännu lojala styrkor inom det militära och klanerna, liksom söderns motståndsrörelse, motståndsrörelserna i Taiz och Marib, al-Qaida och Daesh samt saudikoalitionen? Är fred ett alternativ?

– Skulle vi ha dödat Saleh utan anledning så hade vi förlorat stödet från alla hans supportrar, det kan jag erkänna. Men Saleh valde att förklara krig mot oss och sökte helt öppet, i offentligheten, alliera sig med saudikoalitionen. Genom att förråda oss på detta sätt, tror jag att han förlorat anhängare. Vi står, som jag ser det, fortfarande inför samma motstånd. Våra militära insatser påverkas inte av Salehs död eftersom han aldrig deltog i striderna ända från krigets början. Som jag sa till dig litade vi inte på honom ens med en pistol.


Är du verkligen inte rädd för vad som väntar Ansar Allah i det fortsatta kriget?

– Nej, inte det minsta. Vi har stridit mot en opposition som innefattar världens mäktigaste länder, deras senaste vapenteknologi och satellitbevakning. Ändå kan absolut ingen jämförelse göras mellan deras och våra militära förmågor. Vi strider tillsammans för att försvara vårt land, allt de har är de senaste vapnen, teknologin, men vi har folk på marken. Och under 50 år har ingen varit en så bra ledare som Abdulmalik al-Houthi, därför är jag inte rädd.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: