BB-ockupanterna redo för pass 12-16. Långsele, Sollefteå.

BB-ockupanterna i Sollefteå beslutsamma att fortsätta

2017-11-28 | Sholeh Irani padlock

EKONOMI

BB-ockupationen i Sollefteå har pågått i 300 dagar. Kommer ockupanterna att ge upp? Svaret är nej, det är politikerna som måste ta tillbaka sitt förödande beslut, menar Annica Engström, en av BB-ockupanterna som lovar att ockupationen kommer att fortsätta ända tills BB-Sollefteå åter öppnas.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-01-26 | Gudrun Schyman (Fi): ”Ska barn födas i baksätet på bilar?”

2016-10-28 | Miljardsatsning på förlossningsvård och kvinnohälsa analyseras

2014-09-18 | Barnmorskeupproret har uppnått strategiskt mål

2014-03-09 | Kö för säkra förlossningar

2013-12-06 | Fortsatt kamp mot riskabla arbetsvillkor

2013-12-06 | Fortsatt kamp mot riskabla arbetsvillkor

Beslutet om BB-nedläggningen i Sollefteå fattades med knapp majoritet i landstingsfullmäktige i slutet av oktober 2016. Den första februari 2017 släcktes Sollefteås BB ner.

– Redan dagen innan, den 30 januari startade vi BB-ockupationen i Sollefteå, berättar Annica Engström, en av ockupanterna.

Enligt uppgifter från aktionens officiella Facebooksida, är i dag antalet ockupanter 2241 personer. Ockupanterna firade i veckan 300 dagar sedan aktionen startades.

– Beslutet om nedläggningen av BB i Sollefteå har varit förödande för invånarna. Det tar en och en halv till tre timmar att ta sig till närmaste BB i en annan stad. Frågan är viktig för landsbygden. Det handlar om tillgång till akutvård, BB och psykiatrivård. Det handlar om missnöjet med centraliseringen av välfärden till storstäderna. Folk känner sig överkörda av politikerna. Därför har så många engagerat sig i protesten, menar Annica Engström.

I en artikel i Dalarnas Tidningar skrev den politiska redaktören Gabriel Ehrling att ”mer än någon annan sjukvårdsinrättning är BB en symbol för framtidsutsikterna i en bygd. Massprotesterna mot nedläggningen av BB i Sollefteå i Västernorrland – och den fortfarande pågående ’ockupationen’ av lokalerna – illustrerar denna sprängkraft”.


Många engagerade

69 procent av de aktiva bland BB-ockupanterna är kvinnor. Pensionärer utgör 43 procent av ockupanterna, yrkesverksamma 44 procent, studerande 10 och förskolebarn 3 procent. I ockupationsformuläret har ockupanter uppgivit att de representerar 30 föreningar eller företag, redovisar Ådalen 2017 genom sin officiella Facebooksida Sollefteå BB ockupationen.

Annica Engström är ganska nöjd med den mediala uppmärksamheten kring aktionen, både lokalt och på riksnivå. Hon hoppas dock att frågan får ännu mer uppmärksamhet genom ljusmanifestationen som planeras den 10 december. Trots all uppmärksamhet och folkligt engagemang har politikerna fortsatt blunda för ockupanternas krav och stått fast vid sitt beslut.

– Pengar finns i dag, regeringen har gett dem mer. Brist på pengar var anledningen de angav för att stänga BB i Sollefteå. Nu när det finns pengar, klagar politikerna om brist på kompetens, de hittar på nya ursäkter för att rättfärdiga sitt beslut, menar Engström.


Kommer ni att fortsätta ockupationen?

– Absolut! Vi kommer att fortsätta minst tills valet 2018 och beroende på vilket parti som vinner, bestämmer vi oss för hur vi ska gå vidare. Men vi fortsätter tills kvinnokliniken har öppnat, då avbryter vi!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: