Sanaa 2015.

Öppna Jemens gränser innan det är försent

2017-11-24 | Undertecknarna padlock

OPINION

En rad kända jemeniter har i ett uttalande fördömt den saudiledda koalitionens avstängning av Jemens gränser av land-, sjö och lufthamnar. De varnar för konsekvenserna som enligt undertecknarna ”försvårar ytterligare möjligheterna till fred och säkerhet i området och utan tvekan kommer få allvarliga konsekvenser inte bara för Jemen, utan för hela regionen”.

RELATERADE ARTIKLAR

2017-01-10 Bushra al-Maqtari: Rädda jemeniterna – än är sista blodsdroppen inte spilld

2015-04-08 Bushra al-Maqtari: Jemens tragedi är en internationell kris

2015-05-19 Afrah Nasser: /sok/?q=jemen">”Tystnad är ett brott mot freden”

2014-02-07 Tanja Holm: Okritisk bevakning av USA:s drönarattacker i Jemen

Vi uttrycker vår djupa oro och fördömer den saudiledda koalitionens avstängning av Jemens gränser av land, sjö och lufthamnar. Detta beslut har en stor och katastrofal inverkan på alla jemeniter och förvärrar de lidande och de svårigheter som det jemenitiska folket tvingats utstå under de senaste tre åren. Beslutet att stänga Jemens gränser har tagits trots vädjanden och varningar från olika lokala och internationella humanitära organisationer som arbetar med att bekämpa en av vår tids största humanitära kris orsakad av kriget.

Denna svåra situation förvärras av det faktum att FN:s mekanism för kontroll och inspektion (UNVIM) har begärt att alla handelsfartyg ska lämna hamnen Hodeidah. Detta har lett till en dramatisk påverkan även i andra delar av Jemen. Valutakurserna har kollapsat. Bensinpriserna har ökat med 60 procent och vid bensinstationerna trängs bilar i långa köer. Även vattenpriserna har fördubblats.

I skuggan av den svåra humanitära situationen i Jemen, som är beroende av import för att kunna täcka de nästan 90 procent av landets livsmedelsbehov, kommer stängda hamnar leda till över sju miljoner människor i svält. Att strypa försörjningsmöjligheter betraktas som en form av kollektiv bestraffning och kommer utan tvekan att förvärra denna humanitära kris, vilket leder till att valutan förlorar helt i värde och hindrar laglig handel – samtidigt som krigsherrarna låter de svarta marknaderna att blomstra.

Vi uppmanar därför den saudiledda koalitionen, och framför allt kungadömet Saudiarabien, att öppna Jemens gränser av land, sjö och lufthamnar så att införsel av livsförnödenheter, bränsle och mediciner kommer till den nödlidande Jemens befolkning. Vi uppmanar dem att förbättra de internationella mekanismerna för att förhindra vapensmugglingen till Jemen. Vi tar också avstånd och fördömer Houthiernas/Sahlestyrkornas fortsatta belägring av Taiz som dessutom hindrar humanitär hjälp och humanitära organisationer att verka.

Det jemenitiska folkets lidande är inte längre okänt för någon. Att fortsätta ignorera denna fördjupade katastrof försvårar ytterligare möjligheterna till fred och säkerhet i området och kommer utan tvekan få allvarliga konsekvenser inte bara för Jemen, utan för hela regionen.

Slutligen upplyser vi om vikten att avstå från att använda ekonomiskt och humanitärt bistånd som vapen, eller använda kollektiv bestraffning av civila som ett sätt att bestraffa den andra sidan. Detta kommer inte att leda till någons seger utan snarare öka aggressiviteten och ge fortsatta motiv till att förlänga kriget.

Afrah Al-Zoubah

Ahmed Abdullah Al-Khameri

Ahmed Ibn Al-Shwal

Akram Al-Shawafi

Ala Qasim

Amal Nasser

Ammar Al-Aulaqi

Bara’s Shiban

BilqisAl-Lahbi

Bushra Nasr

Dr. Mohammed Al-Mahfali

Dr. Najat Juman

Enas Al-Arashi

Farea Almuslim

Fouad Al-Nahari

Hussein Al-Wadai

Jamal Badr

Khaldoun Bakaheel

Khatab Al-Rawhani

Maged Almadhagi

Marwa Baabad

Mayssa ShujaAldeen

Mohammed Azzan

Mohammed Saleh Al-Katheri

Nadwa Al-Dawsri

Osamah Abdullah Al-Rawhani

Rafat Ali Al-Akhali

Rasha Jarhum

Tareq Hassan

Tawfiq Al-Janad

Zaki Othman

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: