Maud Eduards är professor emerita i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Maud Eduards: Politiken behöver en egen maktutredning

2017-11-20 | Maud Eduards padlock

OPINION

”Att män som har till uppgift att stifta lagar, fördela resurser i samhället och ta politisk ställning i frågor om kön och våld förgriper sig på kvinnor är så mycket värre, rent av en samhällsfara”, skriver statsvetarprofessor Maud Eduards och passar på att kräva upprättelse för våldsforskningen som så länge förlöjligats och bortförklarats.

Maud Eduards är professor emerita på statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitetRELATERADE ARTIKLAR:

2015-07-17 | Mest jämställdhet och mest våld i Sverige av EU-länderna

2015-01-16 | ”Kvinnorna klarar sig bra efter att ha kommit ur våldet”

2014-12-19 | Motsägelsefulla siffror om våld och jämställdhet förbryllar EU

2014-03-28 | EU-siffror om mäns våld mot kvinnor tonas ner

2013-08-28 | Kritiken mot Slagen dam inte längre så självklar

2013-08-16 | Förvånansvärda brister i kritiken mot Slagen dam

2013-08-16 | Slarviga slag mot slagen dam

2013-02-22 | När pendeln svänger

Kvinnor inom teater, film, dans, musik och i juristbranschen har trätt fram i grupp och vittnat om sexism och sexuella trakasserier. Nu är det politikernas tur. Som väntat. ”I maktens korridorer” har skrivits under av 1 300 kvinnor i politiken. ”Nu är det dags att kasta ljus på dem som stiftar lagar”.

Här bränner det till. Ett övergrepp är ett övergrepp. Men att män som har till uppgift att stifta lagar, fördela resurser i samhället och ta politisk ställning i frågor om kön och våld förgriper sig på kvinnor är så mycket värre, rent av en samhällsfara. Politiken behöver en särskild maktutredning.

…och så menar jag att Slagen dam, undersökningen av mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige, behöver återupprättas. Där konstaterade Eva Lundgren, Gun Heimer, Jenny Westerstrand och Anne-Marie Kalliokoski 2001 att nästan hälften av Sveriges kvinnor, 46 procent, hade utsatts för våld av en man efter sin 15-årsdag. Deras slutsats var att våldet finns överallt.

Det skulle de inte ha sagt. En uppsjö hån, förlöjliganden och bortförklaringar följde. Yrsa Stenius meddelande i Aftonbladet att hon misstrodde Eva Lundgrens siffror, för de tedde sig ”orimliga mot bakgrund av den vardagsverklighet vi alla iakttar”. Och professorskollegan Bo Rothstein hävdade att Lundgren överdrivit omfattningen av mäns våld mot kvinnor ”mellan fem och tio gånger”.

Demoskop publicerade i oktober i år en undersökning som visar att fyra av fem kvinnor i Sverige råkat ut för sexuella trakasserier eller övergrepp. Och så har vi ju flodvågen av vittnen i kölvattnet av #metoo. Återupprättelse var ordet!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.