Heather Cameron berättade om Boxgirls international på festivalen i Umeå.

Innovation och samarbete i fokus på idrottsfestival

2017-10-06 | Bella Frank padlock

SPORT

I förra veckan gick festivalen Women in sport and adventure av stapeln i Umeå för tredje året i rad. I år hölls också en workshop med Heather Cameron, akademiker baserad i USA men verksam i flera länder, som bland annat berättade om projektet Boxgirls där tjejer stärks, motiveras och får lära sig självförsvar:
– Vi har mycket att lära oss om social innovation och om hur vi samarbetar kring frågor som integration, säger Lucy Rist som tillsammans med Jenny Lidqvist arrangerar festivalen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-11-15 | Strong Girls väcker idrottslust

2016-10-14 | #WSA16: Föreningar och unga tjejer möts genom fotboll

2016-09-09 | Festival i Umeå om jämställdhet inom idrotten

2015-08-14 | Umeå: Sportfestival för kvinnor vill skapa årlig mötesplats

2015-03-20 | Sport kan lyfta flickors och kvinnors livsvillkor

Heather Cameron kommer ursprungligen från Kanada men är nu baserad på Washington university i USA. Hon är både akademiker och boxare och har kombinerat dessa två intressen i socialt arbete i flera decennier. 2001 startade hon Boxgirls international i Kreuzberg i Berlin i Tyskland, och senare i Nairobi i Kenya och Cape town i Sydafrika. Boxgirls jobbar med att stärka tjejer genom utbildning och ledarskap samt att lära dem självförsvar genom boxning. I förra veckan var hon inbjuden till festivalen i Umeå:

– Hon berättade om sina metoder, hon har fantastiska akademiska meriter och har stor erfarenhet av hur man kan arbeta med idrott, demokrati och social integration, säger Lucy Rist och förklarar att en målsättning med att bjuda in Cameron till samtal var att fördjupa diskussionen i Sverige kring integration. För, menar hon, även om många jobbar med idrott och integration har det inte diskuterats ordentligt vad det innebär:

– Syftet har varit gott, men vi vill tänka igenom arbetet mer. Det var en fantastisk grupp som deltog i workshopen, från olika typer av bakgrunder, som alla jobbar antingen praktiskt eller politiskt med de här frågorna, säger Lucy Rist och förklarar att Heather Cameron betonade vikten av samarbete mellan flera parter som kan ha olika erfarenheter och som genom att jobba tillsammans kan komma mycket längre.

Jenny Lidqvist och jag har erfarenhet av tjejer och idrott, andra aktörer kanske har mer erfarenhet av att jobba med integration, om vi går samman kan vi göra så mycket mer.


Jenny Lidqvist och Lucy Rist inför Women in sport and adventure 2016. Foto: Malin Grönberg.


Själva festivalen gick av stapeln på fredagen den 29 september då Heather Cameron fortsatte att berätta om sina erfarenheter. Ett annat uppskattat bidrag var då Hanne Liljeholm från Svenska skolidrottsförbundet och Isak Kenshin Auran från Linköpings kommun talade under frågeställningen ”hur transvänlig är idrotten i dag?” där de bland annat undersökte hur idrotten kan öppnas för fler än två kön.

– Det var mycket uppskattat. Det är många som vill veta mer om transperspektivet. Detta är ett område som många behöver lära sig mer om.

Ett annat bidrag var Locker room talk, ett prisat företag som startats och drivs av Shanga Aziz och Rogerio Silva. De identifierade, efter att ha pratat med över hundra tjejer, att killar i grupp ofta utgör ett problem. Locker room talk går ut på att försöka förebygga och förhindra sexuella övergrepp genom att tala om sexism med killar. De jobbar framför allt med idrottsföreningar där de i åtta pass jobbar med killar i åldrarna 10-14 år för att prata om ”schyssta värderingar”.

– Det finns så många patriarkala aspekter i vårt samhälle och så många unga, även killar, skadas av detta. De höll också en skolföreläsning innan festivalen tillsammans med vårt projekt Strong girls och det uppskattades mycket av skolan, säger Lucy Rist.

På plats var också Annika Lundström som är projektledare för Svenska golfförbundets jämställdhetssatsning vision 50/50, Martin Carlsson Wall från Handelshögskolan och Swedish alliance for women in sport (Safwis) och många fler.


Nätverkandet har varit en viktig aspekt och målsättning av er festival från starten, vad hoppas du kan bli nästa steg.

– Att vi kan koppla oss samman mer med kultur och politik. Det är ofta ett sådant glapp och det är ofta ingen bra sammankoppling mellan feminism och sport, och vi skulle vilja utveckla det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.