Moa Svan och Isabelle Widmark pratar fotbollsfeminism på Etc bokcafé.

Moa Svan: ”Jag hoppas vi ser en ny makttrio”

2017-10-03 | Bella Frank padlock

SPORT

I förra veckan blev det klart att Malin Levenstad blir ny huvudtränare för FC Rosengård. Det innebär att två allsvenska lag nu har kvinnor som tränare. Något som Moa Svan och Isabelle Widmark från Fotbollsfeminist i förra veckan applåderade när de höll föredrag på ETC bokcafé. Moa Svan såg möjligheter i att Levenstad tillsammans med lagkapten Caroline Seger och sportchef Therese Sjögran kommer att kunna bilda ett nytt framgångskoncept.
– Jag hoppas att vi ser en ny makttrio, sade Moa Svan.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-07-18 | #EM2017: Fotbollsfeminister såg Sverige bryta förbannelsen 2017-06-29 | Fairpay vill ändra idrottens ekonomiska villkor

2017-05-16 | Widmark och Svan startar Klubb fotbollsfeminist

2015-05-26 | Moa Svan debuterar med bok om det riktiga landslaget

Moa Svan förklarade att hennes invändning mot den nu sparkade tränaren Jack Majgaard Jensen framför allt handlar om hans agerande gentemot domare i allsvenskan, den så kallade domaraffären som briserade för nästan exakt ett år sedan. Efter ett felaktigt domslut gick Majgaard Jensen i september 2016 ut och kritiserade domare i damallsvenskan och menade att de höll för låg kvalitet. Hans lösning var att låta fler män döma i allsvenskan.

– Män sitter överallt som sportchefer, men de är inte domare. Det är kvinnor som dömer och det är härligt men det provocerar manliga tränare oerhört. Hans tips var att vi måste ha fler män som dömer för att de är de bästa, det är skitsnack, summerade Moa Svan när Fotbollsfeminist i förra veckan höll föredrag på ETC bokcafé på Södermalm i Stockholm och inledningsvis diskuterade nyheten att Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen fått sparken och ersatts av Malin Levenstad.

Malin Levenstad var fram till för ett par år sedan aktiv spelare och har spelat med både Therese Sjögran, sportchef för Rosengård, och Caroline Seger, lagkapten i Rosengård. Under året har hon arbetat som assisterande tränare och har också gått tränarutbildning och när hon nu tar över huvudtränarrollen är det två av tolv allsvenska lag som har kvinnor som tränare. Förutom Levenstad, Elisabet Gunnarsdottir som är tränare för Kristianstad. Med Levenstad vid rodret samtidigt som Sjögran och Seger har framträdande roller i klubben, tror och hoppas Moa Svan på att de ska hjälpa varandra vid makten och bli en ny makttrio som så småningom kan ta vid efter Pia Sundhage, Lilie Persson och Marika Domanski Lyfors.


Idrott och feminism

Fotbollsfeminist består av ståupparen och författaren Moa Svan och Isabelle Widmark, ordförande för stiftelsen Fair pay, och lanserades i våras. De vill skapa plats för supportrar som inte känner sig hemma i den traditionella supporterkulturen och har sedan dess haft flera arrangemang, dels i samband med allsvenska matcher, dels under fotbolls-EM i somras. Moa Svan förklarade att för henne är det viktigaste inte vilket lag det är som spelar, om det är på klubbnivå eller på landslagsnivå:

– Där jag befinner mig så skiter jag i om det är AIK eller Hammarby eller landslaget, jag vill ju att det ska vara feministiskt, sade Moa Svan och uppmanade idrottsrörelsen att inte vara rädd för att blanda idrott med kultur och politik.

– Det vore härligt om fler vågade ta ställning för saker, det borde kunna vara mer politik i idrotten, sade hon och pekade på hur svarta idrottare i USA tagit ställning för Black lives matter-rörelsen.

Isabelle Widmark visade också hur feminister ända sedan 1900-talets början använt idrotten för att driva sina frågor:

– Suffragetterna använde bland annat idrottens arenor för att föra fram sin kamp för rösträtt,

Emily Davison

kastade sig framför kungens häst, sade Isabelle Widmark och syftade på suffragetten som 1913 dog fyra dagar efter att ha kolliderat med kungens häst Anmer på Epsom kapplöpningsbana.

– Feminismen har varit avgörande för damidrottens utveckling. Idrottsförbund som exempelvis Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet har satsat på jämställdhet som ett svar på feminismen, sade Isabelle Widmark och pekade på att idrottande kvinnor i början av 1900-talet organiserade sig själva – något historikern Helena Tolvhed visar i sin forskning På damsidan. Femininitet, motstånd och makt i svensk idrott 1920-1990.

– På 1960-1970-talen när andra vågens feminism kom gav det mer fri- och rättigheter vilket banade väg för Pia Sundhage med flera att spela, och 1990 arrangerades fotbolls-VM för första gången.

– I dag är feminism mer online och mainstream och inom sporten drivs nu frågor om villkor och löner, sade hon och hänvisade till de många strider om kamp för bättre villkor som lett till öppen konflikt i år, som fotbollslandslaget i Danmark, hockeylandslaget i USA och fotbollslandslaget på Irland bland annat.


Röstar med plånboken

Stiftelsen Fairpay jobbar för att ändra idrottens ekonomiska villkor, målsättningen är jämställd sponsring och resursfördelning till idrotten där alla oavsett kön ska kunna utöva, ”utvecklas och göra karriär inom vilken idrott de helst vill och har talang för”. Isabelle Widmark berättade att Fairpay till en början presenterade deras målsättning som ett arbete för mänskliga rättigheter men att det ledde till litet gehör:

– I stället började vi prata pengar och förde fram att jämställdhet är lönsamt.

– Många säger ”marknaden styr” men marknaden är också en del av lösningen. Vi försöker få folk tänka på att vi också röstar med plånboken.

Isabelle Widmark pekade också på en tydlig skillnad för hur investeringar görs beroende på kön:

– Vi investerar i pojkar och män med ett utvecklingsperspektiv, för att de ska kunna bli bättre. Flickor och kvinnor får investeringar efter att de har åstadkommit något, när de har ”förtjänat” det.

Moa Svan och Isabelle Widmark kommer senare i höst att ha samtal tillsammans med Karin Wahlén som har jobbat som kulturcoach för Östersunds FK, succélaget i herrallsvenskan som blev framgångsrika efter en stor satsning på kultur. 2011 kämpade laget i superettan (divisionen under allsvenskan), då började Wahlén tillsammans med laget jobba med flera olika kulturprojekt. Bland annat läste de Chimamanda Ngozi Adichie personlig videohälsning från den nigerianska författaren.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.