Fler än 10 000 personer uppskattas ha samlats på idrottsplatsen Heden för att visa kärlek och ta avstånd från nazism.

Dagen då hela Göteborg vägrade släppa fram nazister

2017-10-03 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Det var många som fyllde gatorna i Göteborg på lördagen. Som vägrade släppa fram våldsamma nazister i sin stad. Nazisterna vägrade i sin tur acceptera begränsningarna i sitt demonstrationstillstånd och försökte med våld forcera sig förbi poliserna, och motades in i ett hörn de inte lyckades ta sig ur förrän det var dags att gå hem. Ett reportage i text och bild av Jenny Rönngren och Anna-Lena Lundqvist.

Långt innan det var tanken att de våldsbejakande nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen skulle samlas utanför Scandinavium i Göteborg för ett kraftigt begränsat, men dock tillståndsgivet, demonstrationståg strömmade motdemonstranter till en massiv manifestation på Heden. Där arrangerade ETC Bokmassan, ett av många alternativ för de som valde att bojkotta den traditionella mässan på grund av att högerextrema Nya tider för andra gången tilläts hyra in sig där.


Medan Folkmusiker mot rasism spelade, bland annat klezmermusik, strömmade allt fler till demonstrationen på Heden i Göteborg. Fler än 10 000 personer uppskattas ha samlats på idrottsplatsen för att manifestera mot nazismen.


Men också på gatorna runt omkring den planerade nazistdemonstrationen samlades människor som ville visa sitt avståndstagande. Till en början är stämningen mycket spänd. En man säger: ”Ser ni alla ansikten. Det är ingen som ler i dag. Hur kan det här vara tillåtet.”


Paula Dahlberg och Rannvá Macdonald Arnskov, sittandes till vänster i bilden, deltog i en manifestation för att förhindra konfrontation.


Några av antifascisterna ansåg att polisens avspärrningar vid Scandinavium skapade ett alltför stort avstånd för att motdemonstranters röster skulle kunna nå fram till nazisterna. Med poolkrokodiler som sköldar försökte de bryta sig igenom polisens avspärrningar. Då trycktes de tillbaka och i tumultet kastade någon en rökbomb. Paula Dahlberg, som sitter längst till vänster på bilden, backade då från avspärrningarna. Incidenten har beskrivits som våldsam och att saker sprängdes, berättar hon, men Dahlberg intygar att det bara var krokodilerna som small när de stacks sönder av polis. Hon berättar att mannen som sitter längst till höger på bilden var den som gick och satte sig först, i syfte att de-eskalera situationen, så att varken polis eller de som försökte bryta sig igenom skulle kunna fortsätta konfrontationen. Tillsammans med sin kompis Rannvá Macdonald Arnskov satte hon sig bredvid, i samma syfte.

– Det var också en solidaritetshandling så att mannen inte skulle behöva sitta ensam, ingen ska behöva vara ensam i sådan situation, säger Paula Dahlberg.


Bland de tillresta motdemonstranterna fanns Fatemeh Khavari och några av hennes meddemonstranter från Ung i Sverige, som har imponerat med sina kärleksmanifestationer när de attackerats av rasister i Stockholm, och fortsätter kämpa för att stoppa utvisningarna av unga afghaner.


Sångmanifestation vid Korsvägen, mittemot ingången till bokmässan. Hundratals röster sjöng En sång om frihet samtidigt som nazisterna skulle ha anlänt till samlingsplatsen för sin tillståndsgivna demonstration 300 meter längre norrut – ifall de hade följt domstolarnas och polisens instruktioner.


En mångfald av antirasister samlades utanför bokmässan och fortsatte fylla gatan fram till polisens avspärrningar, som nazisterna hade försökt forcera.


Från den inglasade bron mellan Svenska mässan och Liseberg kunde åskådare iaktta skeendet.

Det var medan polisen via högtalare och med hästar, hundar och piketbussar började trycka tillbaka motdemonstranter över bron mot Bokmässans ingång och öka avståndet till nazistgrupperingen vid ICA Focus-huset som några personer började kasta sten. En av dem greps och flera runtomkring försökte sätta stopp för stenkastningen, bland andra en kvinna, vars ilska och förtvivlan över agerandet fångades på film.

Sammanlagt anhölls 24 personer under dagen, samtliga svenskar, alla utom en nazister, och bland dem ledaren för Nordiska motståndsrörelsen (NMR), Simon Lindberg. Övriga nazister, som stod kvar vid Focus-huset, fortfarande en bra bit ifrån samlingsplatsen för demonstrationen, sade att de inte tänkte gå någonstans förrän deras ledare släpptes, vilket ingen verkade ha något emot. På måndagen släpptes samtliga nazister, även om de är fortsatt misstänkta för flera brott. Detta då åklagaren bedömer att bevisläget är gott och att de inte kan försvåra utredningsarbetet, samtidigt som bevisning som säkrats i form av film och fotografier kan leda till fler åtalspunkter och att fler åtalas. Motdemonstranten har begärts häktad, rapporterar Göteborgsposten.


Clowner mot rasister delar ut blanketter för anmälan för hets mot folkgrupp. För även om nazisterna stod halvt gömda under några träd hela sin demonstrationstid – bakom polisfordon och avspärrningar – och deras främsta publik var poliser och journalister bar de både fanor med otvetydiga symboler och plakat med högupplösta bilder på människor de kallar fiender och förbrytare.


När nazisterna började ta till våld mot journalister ingrep poliserna.

Efter flera timmars väntan under träden attackerade nazisterna flera journalister, bland dem fotografen Per Hanstorp. Han berättar att allt hade varit lugnt fram till dess att de plötsligt blev avkrävda ackreditering:

– Det var ingen som sa något, det var helt tyst. Då sa de på polismanér ”Då får ni backa, backa en meter”, och nazister med sköldar som ser ut som poliser kom och började knuffa oss rätt hårt, bakåt mot polisbilarna som stod bakom.

En av journalisterna hade livvakt med sig, som knuffade tillbaka och ropade till sig polis. Slagsmål utbröt och då fick alla journalister flytta på sig, enligt Hanstorp. Åtminstone en nazist greps vid tillfället och en annan övermannades.

– Då var det otäckt, det var väldigt spänt och de kallade oss alla möjliga saker. Men innan det var det lugnt. Jag tror nazisterna ville ha bråk, säger Per Hanstorp.


Nazisterna gav till slut upp tanken om att komma någonstans med sin taktik. Polisen släppte några i taget genom avspärrningarna så de kunde promenera tillbaka till den andra ICA-affären där de hade samlats inför den uteblivna demonstrationen.


Paula Dahlberg, som satte sig ner i solidaritet vid en av polisavspärrningarna, säger att det är sammanhållningen hon kommer att ta med sig från erfarenheterna i Göteborg. Efter en timme utan att något mer hände vid platsen där nazisterna skulle ha samlats lämnade alla utom några få poliser platsen. Dahlberg hann precis ta sig in på Bokmässan där hon blev instängd tillsammans med de andra besökarna när dörrarna spärrades på grund av tumultet som uppstod i samband med stenkastningen. Därinne var det lugnt säger hon, förutom en viss oro på grund av inlåsningen.

– Nu finns det krafter som försöker utmåla 20 000 personer som våldsverkare, men det jag tar med mig är sammanhållningen. Det var många motdemonstranter som inte var uttalat vänster. Jag talade med två herrar i 50-årsåldern som var moderater. Det var ett sånt läge där de lätt kunde sida med en som mig, som är vänsterpartist.

– Det är absurt att många klagar på att antirasistisk kamp är så vänster. Jag tar med mig sammanhållning och kärlek.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.