Ann-Margarethe Livh.

Bostadsbristen måste bekämpas till varje pris

2017-09-27 | Ann-Margarethe Livh padlock

OPINION

På grund av bostadsbristen har den tid våldsutsatta bor på kvinnojourer ökat kraftigt med konsekvensen att väldigt många nekas hjälp på grund av platsbrist. Det är oacceptabelt, anser Ann-Margarethe Livh (V). Därför kommer krav på bostadsförmedlingen att samarbeta med socialtjänsten för att möta våldsutsattas bostadsbehov skrivas in i Stockholms stads budget för 2018.

Ann-Margarethe Livh är bostads- och demokratiborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholm

Varje år flyr tiotusentals personer från våldsamma och destruktiva relationer. Den som gör det måste få stöd och hjälp att få en ny lägenhet och inte fastna i ett ingenmansland på grund av bostadsbristen. Fler åtgärder behövs för att ingen ska tvingas gå tillbaka till ett våldsutsatt liv.

Enligt Unizon, som samlar 130 kvinno- och tjejjourer i Sverige, så har tiden våldsutsatta kvinnor bor på skyddade boenden ökat kraftigt de senaste åren. Förra året var det i snitt 61 dygn per kvinna. Orsaken till de förlängda boendetiderna är att det är svårt att hitta en permanent bostad att flytta till. Konsekvenserna av det är mycket allvarliga. Många våldsutsatta kvinnor återvänder till relationen med förövaren och väldigt många av dem som söker hjälp är kvinnojourerna tvungna att neka på grund av platsbrist.

Det här är inte acceptabelt. Att personer som utsatts för våld i en nära relation, vilket i mycket hög utsträckning är kvinnor, inte kan få möjlighet till trygga liv, fria från våld och övergrepp måste tas på största allvar. De här åtgärderna är avgörande:

  • Fler hyresrätter. Den huvudsakliga lösningen på bostadsbristen är naturligtvis att bygga många fler bostäder, särskilt hyresrätter. Det har varit en av huvudfrågorna för oss i Vänsterpartiet och i den styrande rödgrönrosa majoriteten i Stockholm och vi bygger mer än på mycket länge i dag, men byggandet av hyresrätter måste också prioriteras ytterligare av regeringen.

  • Sänkta inkomstkrav. En ytterligare viktig åtgärd har varit att sänka kraven för vilken inkomst som krävs för att få hyra en lägenhet i allmännyttan. Från att tidigare ha krävt en inkomst tre gånger så hög som hyran och fast anställning räcker det nu att ha existensminimum kvar när hyran är betald och även a-kassa och försörjningsstöd godkänns som inkomster vilket är viktigt, särskilt för många kvinnor som lämnat en partner som de har varit beroende av ekonomiskt. Här måste privata hyresvärdar och andra allmännyttiga bostadsbolag runt om i landet följa efter och sänka sina krav.

  • Säkerställa att den som har rätt till förtur till en hyresrätt också får det. Att vara utsatt för hot och våld och inte ha möjlighet att skaffa en egen bostad är faktorer som ger möjlighet till förtur. Det finns i dag våldsutsatta kvinnor som får avslag och det är inte något vi som feminister kan acceptera. Bostadsförmedlingen i Stockholm har sedan i våras uppdrag att samarbeta närmare med socialtjänsten, med det uttalade syftet att möta det bostadsbehov som uppkommer för personer som utsätts för våld i nära relationer. För att göra uppdraget glasklart skriver vi även in det i Stockholms stads budget för 2018.

Att lämna en destruktiv relation är inte enkelt. Den som har lyckats ta sig ifrån fysiskt och psykiskt våld och hot i dag hamnar ofta i en ny svår situation när livet ska byggas upp på nytt. Då är en trygg bostad avgörande. Bostadsbristen måste bekämpas till varje pris.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: