Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Grottmänniskan är aldrig särskilt långt borta

2017-09-19 | Linnéa Engström padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”Högerextrema mobiliserar just nu i Europa. När ska vi sluta vara så naiva och förbjuda organiseringen och manifestationerna av de som inte tror på allas lika värde, och som snabbt vill avskaffa frihet och rättvisa?” undrar Linnéa Engström (MP) i veckans EU-krönika.

Linnéa Engström är EU-parlamentariker för Miljöpartiet och återkommande EU-krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Malin Björk (V), Jytte Guteland (S) och Soraya Post (Fi).

Förra veckan fylldes av en strid ström av skogspolitik, fiske och konflikter för mig. Skogen väcker starka känslor, likaså fiskepolitiken. En stark seger för Nordsjön, och en kompromiss för skogen senare, sätter jag mig på flyget hem, och begrundar vad Jean-Claude Juncker sade i sitt årliga tal till unionen:

”En kompromiss som gör alla till vinnare är den bästa, kan man inte gå med på kompromisser då vill man inte ha mer demokrati heller.”

Det är välbehövligt att fokusera på något helt annat och få gå på premiären av Grottbjörnens folk på Turteatern på lördagskvällen. Publiken uppmanas sätta sig runt lägerelden och i 70 minuter skrattar vi oss fördärvade över längtan och sökandet efter njutningen. De tre ”Aylorna”, som bokens huvudperson heter, visar oss att ”för 35 000 år sedan” lever i oss lika starkt i dag, vi har en andra (grottbjörns) hud som inte går att slita bort. För 35 000 år sedan var kvinnor tvungna att tävla på mäns villkor eftersom det var patriarkatet som satte spelreglerna. ”För 35 000 år sedan” blir en ung flicka utfryst från sin stam för att hon vågat bryta mot reglerna och normerna för att få vara sig själv. För 35 000 år sedan knullade vi i missionären och dödade våra meningsmotståndare med en klubba.

Jag skrattar och fryser sedan till is. De där grottmänniskorna marscherar på våra gator, utan demonstrationstillstånd. Nazister gick i helgen fritt fram på Göteborgs gator, ingen stoppade dem. De som vill skrämma meningsmotståndare till tystnad. Den onda grottmänniskan är tyvärr aldrig långt borta. Nazister demonstrerar utan tillstånd på våra gator och samhället erbjuder just nu inte den vägg av motstånd som behövs. Högerextrema mobiliserar just nu i Europa. När ska vi sluta vara så naiva och förbjuda organiseringen och manifestationerna av de som inte tror på allas lika värde, och som snabbt vill avskaffa frihet och rättvisa? Förbjud skiten nu!

Vår tunna fernissa av det vi kallar civilisation eller moral visar oss att det enda som guidar oss som människor är våra värderingar. Driften efter makt och dominans, driften efter att äga och att förstöra, driften som vissa har att utrota meningsmotståndare. Men att vi också är kapabla till det motsatta, att vi har en medfödd tendens till omtanke, solidaritet, jämställdhet och jämlikhet, njutning och sammanhang. Det är den vi måste visa upp som en sköld gentemot hatets groteska anlete. Vissa saker går inte att kompromissa med.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: