Victoria Kawesa avgår från partiledarposten i Feministiskt initiativ.

Victoria Kawesa avgår

2017-09-15 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Hon blev Sveriges första svarta partiledare någonsin, men efter bara ett halvår avgår nu Victoria Kawesa från det delade ledarskapet för Feministiskt initiativ.
– Victoria kommer fortsätta vara aktiv i partiet, i den mån hon känner att hon kan, vilket jag väldigt glad och tacksam för. Hennes kunskaper och handlingskraft behövs, säger Maria Petterson, partisekreterare för Feministiskt initiativ.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-06-04 | ”Vårt förtroende för Victoria Kawesa är oförändrat”

2017-04-26 | Krav på skärpta regler efter plagiatanklagelser mot Kawesa

2017-03-23 | Hon kan bli Sveriges första svarta partiledare

2016-12-06 | #g16: Även inom akademin krävs mobilisering mot rasism

Victoria Kawesa avsäger sig uppdraget som partiledare för Feministiskt initiativ, men fortsätter som aktiv medlem”, skriver Feministiskt initiativ (Fi) i ett pressemeddelande på fredagsmorgonen.

– Det är med stor sorg som jag lämnar min position som partiledare för Feministiskt initiativ. Jag har kommit till ett vägskäl där jag måste prioritera eftersom jag är en ensamstående tvåbarnsmamma, jobbar heltid som skolkurator, samt skriver min avhandling i feministisk teori. Jag vill tacka Feministiskt initiativ för att ha skrivit historia genom att välja en svart kvinna som partiledare. Det har visat att det är möjligt att bryta vithetsnormen inom svensk partipolitik, säger Victoria Kawesa.

Medpartiledaren Gudrun Schyman beklagar att Kawesa avgår, men har samtidigt stor förståelse beslutet

– Jag ser fram emot att vi kommer att arbeta tillsammans i andra former. Vi har den gemensamma viljan att förnya politiken och förändra makten och det är ett arbete vi kommer att fortsätta med, säger Gudrun Schyman.

Fi:s partisekreterare Maria Pettersson beklagar också beslutet men säger att partiet samtidigt respekterar det:

– Tillsammans skrev vi historia när hon valdes till partiledare som den första svarta kvinnan på den positionen i Sverige. Att vara förtroendevald i Feministiskt initiativ innebär en stor personlig insats eftersom det är ideella uppdrag som tar mycket tid och energi i anspråk. Partiledarrollen i synnerhet är speciellt utsatt och tidskrävande. Det är också därför det är viktigt att vi är lyhörda för vad vi själva mäktar med och att vi bygger en organisation där varje insats räknas. Victoria kommer fortsätta vara aktiv i partiet, i den mån hon känner att hon kan, vilket jag väldigt glad och tacksam för. Hennes kunskaper och handlingskraft behövs.

En extrakongress planeras nu till 24-25 februari 2018 för att hålla fyllnadsval, och hitta en ersättare till Victoria Kawesa på partiledarposten. Gudrun Schyman fortsätter sitt uppdrag, som sträcker sig 2017-2019, utan förändring.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: