Rasism och övervåld på populär klubb i Stockholm

2017-09-12 | Joel Mauricio Isabel Ortiz padlock

KULTUR

Förra fredagen gick Samuel Girma ut för att dansa på klubben Trädgården i Stockholm. Det slutade med att han blev misshandlad och frihetsberövad. Nu har vaktbolaget som misshandlat honom sparkats och han planerar att göra en polisanmälan.
– Det här är ett problem som är större än mig, säger Samuel Girma.

Trädgården, en av Stockholms mest populära nattklubbar, har under helgen blivit hårt kritiserad. Kritiken riktar sig mot nattklubbens vaktpersonal och deras beteende gentemot gästerna.


Machokultur bidrar till rasism och övervåld

Det finns ett videoklipp som cirkulerar i sociala medier, som ligger till grund för helgens eskalerande kritik mot klubben. I videon syns hur Samuel Girma, medgrundare för den feministiska och antirasistiska svarta queerrörelsen Black queers Sweden blir nedtryckt på marken av tre vita vakter.


Samuel Girma. Bild: Alex Rodallec

Girma besökte klubben förra fredagen med en vän. Det slutade med att vakterna tyckte att de var för livliga och drog ned honom och vännen på marken för att sedan dra ut dem utanför klubben.

Girma berättar att vakterna släpade honom utmed marken för att sedan bruka övervåld mot honom och vännen. Han berättar om hur de drog honom och vännen utom synhåll för andra besökare utanför klubben. I videoklippet hörs hur Girma skriker av smärta och ber vakterna att inte ta i så hårt.

– De vred om min arm. Det gjorde väldigt ont. Ju mer jag bad dem att inte vrida om, desto hårdare gjorde de det, säger han.

En annan av Girmas vänner på väg ut från klubben hör hans skrik, går dit och filmar övergreppet. Ytterligar några vakter strömmar till. Girma hör hur vakterna tillkallar polis.

– Då hör jag hur en av vakterna säger till de andra, ”Så alla vet, historien är att han (Girma) hoppade på oss”, berättar han.

Polisen anländer till platsen och omhändertar Girma och hans vän och de tvingas tillbringa natten frihetsberövade i en cell. Polisen uppger för dem att de måste hållas i förvar för att de är för fulla, något som Girma hävdar att de inte alls var. Morgonen efter får de veta att de är misstänka för brott, våld mot tjänsteman, berättar Girma.

- Det här är ett problem som är större än mig. Jag hoppas att det här kan bidra till debatten om väktarvåld. Hur machokulturen i yrket bidrar till rasismen, sexismen, hbtq-fobin, säger Samuel Girma.

Han och vännen planerar att göra en polisanmälan mot vakterna.


Vaktbolaget sparkas efter massiv kritik

På söndagskvällen, runt 18-tiden, meddelade nattklubben på sin Facebooksida att de bestämt sig för att sparka vaktbolaget:

”Efter den senaste tidens händelser och lång tids kritik mot bristerna i vårt trygghetsarbete har vi på Trädgården från och med i dag valt att avsluta samarbetet med det nuvarande vaktbolaget.”

På Trädgårdens officiella Facebooksida vittnar många om hur vakterna använt övervåld, ofta med rasistiska, sexistiska och hbtq-fobiska motiv. Vaktbolaget heter Svenska förenade säkerhet AB. Bolagets grundare, Richard Rohde, berättar att han har 26 års erfarenhet av vaktyrket.

– Vi har jobbat med Trädgården i åtta år för att skapa en trygg miljö. Ingen ska behöva bli kränkt, det känns för jävligt att det blivit såhär.


Har du pratat med de berörda vakterna?

– Nej.


Känner du igen kritiken; att era vakter har problem med att bruka övervåld, och rasism, sexism, hbtq-fobi?

– Nej, det gör jag faktiskt inte.


Tycker du att väktaryrket som sådant har problem med en machokultur som ligger till grund för ett kränkande beteende?

– Nej, jag tycker inte det.


Vad händer med ert bolag nu?

– Vi är i stort sett borta. Trädgården var vår största kund, det blir svårt att driva vår verksamhet utan dem. De vakterna som arbetade på Trädgården är i dag arbetslösa.

Vaktbolagets hemsida plockades ned under dagen.

Den välkända artisten Silvana Imam kritiserar även hon Trädgårdens före detta vaktpersonal. På sin Facebooksida beskriver hon sin upplevelse av ett besök på klubben under pridefestivalen tidigare i sommar, då hon och hennes flickvän blir illa behandlade av vaktpersonalen och utslängda utan vidare förklaring.

Silvana Imam skriver följande i sin kritik mot Trädgården: ”Om du har en klubb med Pride-tema och anställer queers för att anordna kvällar hur kan du inte utbilda din personal i hur de ska bete sig mot gästerna och speciellt mot hbtq-personer?”


”Vi borde agerat tidigare”

Jakob Grandin, som är delägare i nattklubben Trädgården, säger att den här typen av kritik har strömmat in under en längre tid. Han tycker det i grunden är bra att den här kritiken kommer.

– Vi beklagar att personer upplevt den här typen av kränkningar på Trädgården, säger han.


Hur kan det tagit så lång tid för er att reagera på kritiken mot era vakter?

– I vårt samarbete med vaktbolaget har vi försökt att ha en konstruktiv dialog under många år för att skapa policys och förändringsarbete med strukturer. Utvärderingen har tagit för lång tid, vi borde agerat tidigare.


Hur kommer ni se till att vakter och personal inte utsätter era gäster för våldsamma kränkningar igen?

– Vi håller på med ett förändringsarbete i detta nu och kommer presentera en plan för hur verksamheten ska förändras. Vi kommer att behöva ta in hjälp utifrån av organisationer, utbilda personal, ha ledarskapsutbildningar, och skapa rätt policystrukturer.


Hur och när kommer den planen presenteras?

– Det kan jag i dagsläget inte kommentera.


Känner ni igen bilden av hur vaktpersonal använt övervåld med rasistiska motiv?

– Ja, det gör vi. Vi har tillsammans med vaktbolaget flyttat vakter, och arbetat aktivt för att tillsammans förändra genom förflyttning och utbildning men ej kommit hela vägen.


Vad var det som gjorde att ni nu avskedade vaktbolaget?

– Vi kom inte längre i samtalet med vaktbolaget om förändring. Vi måste börja om på ruta noll. Vårt samarbete med vaktbolaget gick inte från samtal till handling och därför avslutade vi samarbetet.


Hur kommer Trädgården, som nattklubb, gå vidare efter det här?

– Som sagt, vi arbetar nu med att förändra verksamheten så att Trädgården ska kännas som en trygg mötesplats för alla. Det är vår vision och strävan. Att ha nolltolerans mot rasism och homofobi.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: