Allan Stutzinsky är ordförande för judiska församlingen i Göteborg som ingår i judiska centralrådet.

Judiska församlingen överklagar nazistmarschen

2017-09-12 | Felicia Mulinari padlock

INRIKES

Den trettionde september har Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått tillstånd att demonstrera i Göteborg, i närheten av den judiska synagogan. Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg är djupt kritisk mot beslutet.

FAKTA/Överklaganden

Förvaltningsrätten i Göteborg har fått in flera överklaganden av polisens beslut att ge NMR demonstrationstillstånd, och kommer fatta beslut i ärendet i början av vecka 39.

Allan Stutzinsky är ordförande för judiska församlingen i Göteborg, som ingår i judiska centralrådet. För honom är otrygghet och antisemitism inte bara något som hotar den 30 september, utan en generell erfarenhet av vardagen som praktiserande jude.

– Alla våra sammankomster, oavsett om vi har ett möte, en gudstjänst, en lektion för barn, eller en lägeraktivitet kräver att vi ordnar bevakning. Det har blivit en del av vår vardag. Och det är en väldigt tråkig utveckling, säger han till Feministiskt perspektiv.

Att nazistiska NMR har fått tillåtelse att demonstrera i Göteborg den 30 september, i närheten av synagogan samtidigt som de firar Jom Kippur förstärker obehaget han redan upplever i vardagen.

– Vi har inte överklagat ännu, men mycket talar för att vi kommer att göra det. Vi kommer att samråda om det i veckan. Vi vet att polismyndigheten inte tar hänsyn till oss eller våra medlemmars känslor när man ska bestämma demonstrationstillstånd, men de måste ta hänsyn till ordningsstörningar och vi ser stora risker för ordningsstörningar när nazisterna marscherar ett stenkast från vår synagoga när vi har en gudstjänst som samlar många människor just den dagen.


Hur känns det för dig på ett personligt plan, möjligheten att nazister kanske kommer att demonstrera så nära synagogan?

– Det är väldigt otäckt. Det är inte vilken meningsyttring som helst som marscherar. Det här är en åsiktsyttring med människor som ville att förintelsen skulle ha fullbordats och som i dag har den agendan också. Det är alltså människor som vill förneka vår grupp den grundläggande rätten till liv och det är klart att det är väldigt obehagligt när de marscherar i närheten.

– Sedan kommer det också att organiseras motdemonstrationer, och de flesta som är med i dem är godhjärtade människor som vill markera mot rasism, men även i utkanterna av motdemonstrationerna så brukar det finnas en svans som har obehaglig agenda gentemot oss.


Hur menar du då?

– Antisemitismen finns inte bara hos högerextrema och nazister. Antisemitismen kan finnas även hos vissa vänsterextrema grupper och vissa kristna och muslimska grupper. Vi är en måltavla från väldigt många håll.


Under sommaren har nazister attackerat både prideparader och flyktingrättsdemonstrationer. Håller ni med de som menar att det är dags att förbjuda organiserad nazism?

– Som ordförande för församlingen har jag ingen åsikt om man ska förbjuda vissa åsiktsyttringar. Men ska man göra det så tycker jag den här ligger nära till hands. Men vi har inget beslut om att vi tycker att man ska förbjuda någon åsikt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.