Amanda Lind och Annika Hirvonen Falk.

Valets ödesfrågor är både klimatet och miljön

2017-09-08 | FemPers padlock

100 FEMINISTER INFÖR VALET

Lösningar för att skapa ett socialt hållbart samhälle som sätter människan i fokus snarare än polariserar. Om det vill miljöpartisterna Annika Hirvonen Falk och Amanda Lind att valrörelsen ska handla.

Annika Hirvonen Falk är vice ordförande i riksdagens justitieutskott och talesperson för rätts- och jämställdhetspolitik samt hbtq-frågor och Amanda Lind är partisekreterare i Miljöpartiet.

Vad önskar ni att valrörelsen inför riksdagsvalet 2018 ska handla om?

– Jag hoppas att valrörelsen kommer att handla mycket om klimat och miljö. Det är ödesfrågor för planeten och det är bråttom med att vända utvecklingen. Det är också den framtidsfråga som väljarna oroar sig mest för. Det visar den senaste nationella SOM-undersökningen. I en tid där världens största utsläpparland, USA, abdikerat från sitt klimatansvar behöver vi se till att Sverige fortsätter att verka som global förebild. Samma gäller den feministiska politiken som gör skillnad både nationellt och globalt. Snarare än polarisering hoppas jag att valrörelsen kan handla om lösningar för att skapa ett socialt hållbart samhälle som sätter människan i fokus.


Vilka är era farhågor?

– Valrörelser i andra länder har visat hur falska nyheter spridits och använts för att påverka väljarna. Samtidigt ser jag mer klassiska utmaningar i att få valrörelsen att handla om sakpolitik snarare än maktspel, om lösningsinriktade visioner snarare än klickvänliga plakatförslag. I och med Moderaternas närmande till Sverigedemokraterna är det också viktigt att vi varken normaliserar dem som parti eller de grundvärderingar om människor som de bygger sin politik på.


Och hur tror ni att rikstäckande medier kommer att klara uppgiften?

– Vi tycker det är viktigt att den oro som människor känner för klimat och miljöfrågorna tas på allvar och att partierna ska få chans att berätta vad de vill göra. Då är det viktigt att medierna ger frågan den uppmärksamhet den förtjänar. På SVT:s senaste Agenda-debatt (14 maj) var ämnet inte ens med, det tycker vi är allvarligt. Samtidigt är det vårt ansvar som politiska partier att själva erbjuda saklig information och finnas där människor är, oavsett vilka frågor eller perspektiv som media fokuserar på. Genom möten med människor och ärliga samtal hoppas vi nå fram till människor och också motverka falska nyheter och vetenskapsförakt. 


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: