Maja Nilson, aka Curly Håår, är redo att plocka poäng i helgens historiska slutspelsturnering.

Crime city rollers bjuder upp till förstklassig rollerderby i Malmö

2017-09-08 | Bella Frank padlock

SPORT

Äntligen är det dags. För första gången någonsin hålls en av WFTDA:s slutspelsturneringar utanför USA och Kanada och det är Malmö och Crime city rollers som står värd när bland annat topplaget Gotham girls roller derby från New York gästar.
– Det är en fantastisk känsla att få vara på hemmaplan. Det är få i Sverige och Europa som har sett rollerderby på den nivån tidigare, säger Maja Nilson, aka Curly Håår, lagkapten och jammer i Crime city rollers.

FAKTA/Slutspelsturnering i WFTDA:s och Crime city rollers regi

Turneringen pågår fredag den 8 till söndag den 10 september. Turneringen spelas i Baltiska hallen på Eric Perssons väg i Malmö. Det är första gången en WFTDA-slutspelsturnering arrangeras utanför USA och Kanada. I Malmö spelar tolv av världens 36 bästa lag, fyra av de tolv lagen går vidare och får spela i WFTDA:s mästerskap i Philadelphia den 3-5 november senare i höst.

Filmen Whip it som Maja Nilson aka Curly Håår inspirerades av finns på Netflix. Se en trailer till filmen här.

Crime city rollers som är tolfte bästa rankade laget i världen söker nya spelare och funktionärer. Den 17 och 19 september har de prova-på-tillfällen där sporten introduceras och alla får prova att rulla. Se deras Facebookevent för mer information.


RELATERADE ARTIKLAR:

2017-07-04 | Crime City Rollers försvarade mästartiteln

2017-02-09 | Rollerderbyturnering till Malmö i höst: ”Historiskt”

2016-07-12 | #smveckan: Guldet äntligen i Crime City Rollers händer

2016-03-04 | Malmös Crime City Rollers tar emot rollerderbyelit i helgen

2014-11-18 | Rollerderby: Europaeliten möttes i Malmö

2014-07-04 | ”Rollerderby förändrar bilden av vad en kvinna är”

2016-03-08 | Välspelat av Crime City Rollers i rollerderbyturnering i helgen

På fredag, lördag och söndag bjuds på högklassig rollerderby i Baltiska hallen i Malmö när Crime city rollers i samarbete med Women’s flat track derby association (WFTDA) arrangerar en av fyra slutspelsturneringar där det avgörs vilka lag som ska kämpa om mästerskapstiteln i november. Under torsdagen höll Crime city rollers på att fixa golvet i hallen – rollerderby spelas på rullskridskor och spelarna åker runt längs en oval spelplan. När golvet är klart är det tänkt att Crime city rollers a-lagsspelare enbart ska koncentrera sig på spelet. De är seedade som nummer fyra vilket innebär att de på fredagskvällen får möta segrarna från matchen, eller boutet som det heter i rollerderbysammanhang, mellan Helsinki roller derby och Charm city roller girls tidigare på dagen.

Klockan 20.00 är det dags för Crime city rollers att inta golvet och för att ta sig till mästerskapet i USA krävs seger. Vinner de är de klara för mästerskapet men flera matcher spelas under helgen, som kan innebära ett eller några steg uppåt i WFTDA:s världsranking där Crime city rollers i nuläget ligger på plats nummer 12, medan Helsinki Roller Derby ligger på plats 15 och Charm city roller girls på plats 38.

– Det är en fantastisk känsla att få vara på hemmaplan, att få visa upp Malmö och visa upp sporten, att ens familj och vänner kan komma och titta. Det är få i Sverige och Europa som har sett rollerderby på den här nivån tidigare, säger Maja Nilson vars rollerderbynamn är Curly Håår.

Supportrar har kommit från många europeiska länder; Spanien, England, Belgien och Finland bland annat. Biljetter finns fortfarande att köpa och matcherna kommer också att gå att se streamade. Maja Nilson är jammer, vilket innebär att hon spelar på den position som tar poäng för sitt lag. Rollerderby spelas både offensivt och defensivt för båda lagen på en och samma gång vilket gör sporten spännande och oerhört intensiv där det för nytillkommen publik inte är enkelt att förstå allt som händer på plan men där erfarna och kunniga kommentatorer hjälper till att guida åskådaren.

– Det är lite som att ha två bollar i en och samma fotbollsmatch, säger Maja Nilson.

För att ta poäng i ett spel, som kallas jam, måste jammern vara den första att ta sig igenom motståndarlagets defensiva spelare, blockers. Då blir hon lead jammer och tar poäng för varje gång hon varvar motståndarlagets blockers. Styrka och smidighet är några bra egenskaper för en jammer. I en tidigare intervju med Skånska dagbladet har Maja Nilson förklarat sina styrkor med fem s: Skejta, snabb, stark, smidig och smart. Det stämmer i stort sett fortfarande men hon lägger till att en av hennes starkaste sidor är att hon kan tänka snabbt, och det är viktigt. Spelförståelse och strategisk kan läggas till hennes egenskaper som spelare. För en jammer handlar det om att hitta luckor att ta sig igenom, men också att hålla koll på motståndarlagets jammer för att förhindra att hen plockar poäng. Som lead jammer kan du nämligen avbryta spelet, jammet, genom att markera med händerna mot höfterna.

– Jätteviktigt är spelmedvetenhet, kommunikation och tajming. Det ligger mycket strategi bakom att avbryta spelet, grundtanken är att ta så många poäng själv, och låta motståndaren ta så få poäng, som möjligt.

Maja Nilson har en bakgrund inom både fotboll och konståkning. Att konståkningen gav henne ett försprång när hon började spela för sex och ett halvt år sedan är lätt att förstå, men Maja Nilson tycker att båda hennes tidigare idrotter har varit viktiga i utvecklingen som rollerderbyspelare.

– Så klart gjorde ju skejtbakgrunden att jag kunde skejta redan när jag började, vilket gjorde att jag kunde bli bra snabbare, men hade jag inte haft spelförståelsen från fotbollen hade det tagit tid att utveckla det just för att det är viktigt att förutse och läsa spelets mönster.

Hon började spela rollerderby kort efter att Crime city rollers bildats 2010. Malmölaget grundades efter att Salli ”Muffa” Honkanen, som numer är lagets matchcoach, hade sett filmen Whip it som handlar om Bliss Cavendar som hellre spelar rollerderby än deltar i skönhetstävlingar. Filmen, med skådisar som Ellen Page, Drew Barrymore och Juliette Lewis, inspirerade inte bara Honkanen utan även Maja Nilson:

– Det var så jag kom i kontakt med sporten och flera andra jag mött har också haft filmen som ingång, säger Maja Nilson.


Du och andra har beskrivit rollerderby som beroendeframkallande, kan du förklara hur?

– När man börjar med rollerderby är det något helt annat än man gjort tidigare. Det är både en sport och en social aktivitet på samma gång. Du träffar mycket nya människor, det kanske inte händer så ofta i vuxen ålder annars att man börjar med något helt nytt.


Vad behöver ni göra för att spela på topp nu i helgen?

– Vi har förberett allt som bara går, vi har tränat varje dag länge nu. Vi har nött olika bitar. Det känns som att det går inte att göra mer vad gäller det. Men sedan handlar det om den mentala biten, att man har sinnet i rätt mode, att man inte blir övertaggad och råkar få penalties [utvisning], att det inte blir så att man gör för många individuella saker utan spelar tillsammans.

Vinner Crime city rollers fredagsmatchen har de gått vidare till WFTDA:s mästerskap som arrangeras i Philadelphia, USA, av Philly Roller Derby den 3-5 november. Når Crime city rollers dit blir det deras tredje WFTDA-mästerskap. Fyra lag går vidare från slutspelsturneringen och sammanlagt kommer sexton lag att kämpa i mästerskapet i USA. Förra året kom Crime city rollers på en femteplats och att spela i mästerskapet är viktigt av flera skäl:

– Dels är det en häftig grej och en bekräftelse på att laget har tagit sig hela vägen dit. Vi har aldrig blivit seedade så här bra tidigare. Det innebär också att vi får träningsmöjligheter – det ger mycket att spela med de bästa lagen för att bli ett ännu bättre lag inför nästa säsong. Dels ger det mycket prestige.

Viktigast nu i helgen är att allt klaffar:

– Vi vill spela så bra som möjligt och gå så långt som möjligt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.