Fatemeh Khavari och Ung i Sverige städade Norra Bantorget under ösregn på måndagen.

Ung i Sverige mobiliserar inför riksdagens öppnande

2017-09-05 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Ung i Sverige och den unga afghanska proteströrelsen förbereder sig för landsomfattande demonstrationer den 12 september vid riksdagens öppnande. Samtidigt utvidgar Ung i Sverige sina krav genom att inkludera välfärdskrav och visa solidaritet med andra sociala rörelser.

Kraven för demonstrationerna den 12 september är:

 • Stoppa utvisningarna till Afghanistan
 • Höj LSS-Stödet
 • Stöd BB-ockupationen
 • Höj Pensionerna!

 • RELATERADE ARTIKLAR:

  2017-08-29 | Våldsamt och osäkert i hela Afghanistan

  2017-08-22 | Tusentals visade stöd för sittstrejken i helgen

  2017-08-17 | Afghanska rockstjärnor ger konsert för de strejkande

  2017-08-15 | ”Ni kan inte lura oss”

  2017-08-11 | ”Vi är rädda för döden”

  2017-08-07 | Allt fler ansluter sig till sittstrejken på Mynttorget

  2016-09-14 | #rivlagen: Asylsökande sittstrejkar utanför riksdagen

  2017-04-21 | Alarmerande rapport om prostitution av barn i Grekland

  På fredagen den 1 september flyttade de sittstrejkande unga afghanerna sin manifestation från Medborgarplatsen till Norra Bantorget i Stockholm. Detta för att demonstrationstillståndet på Medborgarplatsen gått ut. Nu efter cirka en månad av sittstrejk är ungdomarna lika beslutsamma som i början om att fortsätta sin kamp för rättvisa och rätten till asyl. Nu förbereder Ung i Sverige en stor landsomfattande demonstration i samband med riksdagens öppnande, den 12 september.

  På Mynttorget har Ung i Sverige, som ligger bakom de unga afghanernas proteströrelse, manifesterat sitt stöd för andra sociala rörelser i Sverige och uttryckt solidaritet med pågående kampanjer för höjda pensioner, höjt LSS-stöd och BB-ockupationen. Fatemeh Khavari, de sittstrejkande ungdomarnas talesperson betonar att olika sociala gruppers behov – till exempel pensionärers och ensamkommande flyktingbarns välfärd och rättigheter – inte står mot varandra utan att man tvärtom kan stötta varandra och bygga upp landet tillsammans. I ett uttalande inför demonstrationerna 12 september meddelar Ung i Sverige:

  ”När riksdagen öppnar den 12 september så ska vi demonstrera i hela landet. Där pensionärer finns, där mammor och pappor finns, där gravida kvinnor finns, där du som inte kan gå eller se finns, där du som väntar på svar från migrationsverket finns, du som sittstrejkar i skolan finns, där ska vi demonstrera. Vi finns i hela landet för det är vi som är människorna. Vi är den nya folkrörelsen tillsammans. Så det kommer bli demonstrationer i varje stad. Som säger att vi bygger landet! Axel mot axel, kommer vi bygga landet tillsammans. Höj pensionerna! Höj LSS-stödet! Stötta BB-ockupationen! Och stoppa utvisningarna till Afghanistan!”


  Till afghanska ambassaden

  Organisationen Ung i Sverige har i ett uttalande även ställt några krav till afghanska regeringen. Bland annat krävs att avtalet mellan Sverige och Afghanistan för att utvisa afghaner avbryts, att den afghanska regeringen ska vägra ta emot de deporterade afghaner vars asylansökningar har blivit orättvist bedömda, att Afghanistan ska erkänna att ingenstans i landet är det säkert och att landet har drabbats av allvarliga beväpnade konflikter. Kraven publicerades på dari under måndagen.

  Ung i Sverige skriver att den afghanska ambassaden i Stockholm bidrar till utvisningen av asylsökande afghaner från Sverige, vägrar godkänna afghaners id-handlingar, som redan är godkända av utrikesdepartementet, behandlar afghanerna som besöker ambassaden respektlöst och att ambassadens anställda förolämpar besökare i nöd.

  På måndagen städade ungdomarna på Norra Bantorget under ösregn.

  Verktyg


  Skriv ut

  Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.