Afghaner organiserar protester även i Grekland

2017-09-05 | Elin Lindén padlock

UTRIKES

Asylsökande afghaner organiserar sig i allt fler länder och kräver rättvisa. På Lesbos i Grekland pågick en sittstrejk under flera dagar. Elin Lindén var på plats och har pratat med protestens talesperson.

Elin Lindén är skribent, socialarbetare, aktivist och volontär.


RELATERADE ARTIKLAR:

2017-08-29 | Våldsamt och osäkert i hela Afghanistan

2017-08-22 | Tusentals visade stöd för sittstrejken i helgen

2017-08-17 Afghanska rockstjärnor ger konsert för de strejkande

2017-08-15 | ”Ni kan inte lura oss”

2017-08-11 | ”Vi är rädda för döden”

2017-08-07 | Allt fler ansluter sig till sittstrejken på Mynttorget

2016-09-14 | #rivlagen: Asylsökande sittstrejkar utanför riksdagen

2017-04-21 | Alarmerande rapport om prostitution av barn i Grekland

Afghaner som är placerade i flyktinglägret Moria på Lesbos i Grekland påbörjade måndagen den 28 augusti en manifestation på torget i Mytilini. Sittandes skyddade de sig i skuggan av ett fåtal palmer på dagen och på natten med grå ullfiltar som täcken. Ett hundratal asylsökande, främst unga män, har protesterat; mot deportationer till Afghanistan, mot att de inte får lov att lämna Lesbos ens för att åka till Athen, och mot rättsosäkerheten gällande deras asylärenden.

Några av de unga deltagarna på torget berättar att de känner till att en liknande demonstration organiserad av afghaner pågår i Stockholm och någon har hört talas om protester i Wien i Österrike.

Manifestationen i Mytilini pågick i tre dagar innan den stoppades efter polisens ingripande. Polisen meddelade demonstranterna att European asylum support office (EASO) ska se över asylansökningarna för de afghaner på torget som kom till ön 2016 och som ännu inte fått sina ärenden behandlade. För närvarande kan en person som kommit till Lesbos under 2017 få sin asylansökan behandlad snabbare än en som kom 2016, utan någon information om varför myndigheterna agerar som de gör.

Demonstranterna är beredda att fortsätta kämpa för rättvisa och återuppta manifestationen på torget om polisens löften visar sig vara tomma ord. Bland afghanerna och volontärer som suttit med dem på torget, råder delade meningar om manifestationens framgång. En volontär från Storbritannien säger att hon är glad över att polisen åtminstone förde samtal, istället för att gripa demonstranterna eller använda våld.


Förespråkar dialog

Som tidigare polis och säkerhetsansvarig i en provins i Afghanistan är Said Hashmatullah Assiri en man som många landsmän i lägret Moria litar på. De vet att han som tidigare chef i den afghanska säkerhetstjänsten, tillsammans med den FN-sanktionerade multinationella ISAF-styrkan har kämpat mot talibaner och att han kan prata med myndighetspersoner. Av den afghanska gruppen i Moria är han därför utsedd till ”community leader” och talesperson.

Said Hashmatullah Assiri, som ler samtidigt som han ger ett mycket seriöst intryck, berättar att det känns bra att representera sitt folk.

– Jag är nöjd med resultatet som manifestationen fått än så länge, säger han strax efter samtalet med polisen som kom till torget.

– Människorna på flykt som kom till Lesbos under 2016 har flera gånger velat demonstrera inne i lägret, berättar Said Hashmatullah Assiri. Vi har otaliga gånger framfört på möten att vi vill ha våra rättigheter tillgodosedda, men när vi inte blivit lyssnade på har en del velat blockera ingången till Moria eller sätta eld på lägret. Jag har sagt till dem att det inte är bra. Jag kämpar för att vi ska agera fredligt och följa lagar, fortsätter han. Hittills lyssnar också de unga, arga och förtvivlade på honom konstaterar han.


Asylsökande Said Hashmatullah Assiri. Foto: Kini Keensdale.


Hashmatullah Assiri är 45 år och sjubarnsfar, men hans fru och barn är kvar på hemlig ort i Afghanistan. När strider intensifierades och talibaner efter en längre tids dödshot attackerade hans hem flydde Said Hashmatullah Assiri genom Iran och Turkiet till Grekland, berättar han. Efter drygt fyra månader på flykt anlände han till en strand på Lesbos i augusti 2016.

De första 25 dagarna på ön var Assiri inlåst i förvar i Moria, såsom proceduren är för de flesta. Därefter har han kunnat röra sig fritt på ön, men han har hela tiden bott i Moria. I dag bor Said Hashmatullah Assiri i en barack tillsammans med 30 andra män, vilket han berättar är en förbättring jämfört med förra året då de placerades i små tält.

I slutet av vår intervju, som äger rum på torget precis efter att manifestationen tillfälligt stoppades i väntan på resultat, kommer en pojke i övre tonåren fram till honom och vill prata.

– Det här händer ofta, berättar Said Hashmatullah Assiri, att de kommer till mig och berättar om sina tankar. Den här pojken kom hit för ett och ett halvt år sedan. Efter fyra månader fick han sitt första avslag på sin asylansökan och nu har han fått ett sista avslag. Han är arg och förtvivlad. Andra kommer till mig och säger att de vill slänga sig i vattnet. Det är min plikt att prata med dem, säger han. Assiri berättar att det finns 40 ensamkommande ungdomar från Afghanistan i Moria, fastän de egentligen ska få plats på tryggare boenden eller flyttas till fastlandet.

Polisen meddelar att ett 20-tal av afghanernas ärenden har behandlats hittills och myndigheterna lovar ge demonstranterna mer information tisdagen den femte september.

UPPDATERING: Under tisdagen 5 september diskuterade de protesterande afghanerna med representanter från European Asylum Support Office (EASO) och Greek Asylum Service (GAS), som skrev ut listor på 130 personer vars ärenden skulle komma att ses över. Men myndighetsrepresentanterna meddelade att det kommer ta ytterligare 15 dagar. Det är i skrivande stund oklart om demonstranterna är nöjda med beskedet de fick eller om de komma återuppta sina protester.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.